SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mióta én itt vagyok a parlamentben, ez a legszégyenletesebb kapitulációja a kormányzati tevékenységeknek. Tehát ilyen szinten még nem láttam, hogy a Fidesz-kormány beismert volna valamit, hogy egy problémával nem tud megbirkózni, mert ez nem más, mint elismerése annak, hogy alkalmatlan a magyar kormány arra a feladatra, hogy a törzskönyvezéssel kapcsolatos feladatokban és a kutyatartással és kutyatenyésztéssel kapcsolatos dolgokban aktívan részt vegyen.
Nyilvánvalóan ez az alkalmassági kérdés, hogy alkalmas-e a kormány arra, hogy ilyen dolgokban megfelelő szakmaisággal lásson el feladatokat, felmerül nyilvánvalóan az, hogy ha ebben nem tudja ellátni és ebben nem tudja, akkor hogyan bízhatunk rá fontosabb kérdéseket, ha nagyjából az ebtörzs-könyvezés kérdése is kifog rajta.
Alapvetően osztjuk a Jobbiknak az alkotmányossággal kapcsolatos aggályait. Nagyon komoly fenntartásaink vannak azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen jellegű lemondás egy kötelező érvényű feladatról, egy ilyen jellegű feladatátadás egy civil szervezetnek, aminek a múltjában nagyon-nagyon sok olyan folt van, ami nagyon sok kutyatenyésztőnek okozott kellemetlenséget és gondokat, ez mennyire bölcs lépés. De nyilvánvalóan az tűnik fel ebben az egészben, hogy szabadulni szeretne a gondoktól a kormányzat.
Államtitkár úrtól azt szeretném kérni, hogy gondoljon arra, hogy a mai hangulatban, amikor állatvédelem ügyében is nemrég volt tüntetés, nagy örömömre mind az Igazságügyi Minisztérium, mind pedig a Földművelésügyi Minisztérium kifejezte abbéli szándékát, hogy szükséges lépéseket kell tenni az állatvédelem területén, milyen visszakozás az, hogyha a nyilvántartási rendszerből, a tenyésztési rendszerből vissza kíván vonulni az állam. Jelen pillanatban is nagyon sok esetben okoz problémát állatvédőknek - és tudom, hogy ezzel államtitkár úr is tisztában van - az, hogy a különböző megtalált egyedek azonosítása, a csipeltetése hogyan valósult meg, miként lehet nyilvántartani a különböző szaporulatokat, és mindennek a polgári jogi vonatkozásai, ami a tulajdonhoz kötött, hogyan tudnak érvényesülni.
Mindezen okok miatt az, hogy erről lemondjon a magyar kormányzat, nem egy bölcs lépés, nem egy praktikus lépés. Egy fokozottabb állami szerepvállalásra lenne szükség. Számomra elfogadhatatlan az, hogy olyan területeken, ahol nem lenne szükség kormányzati beavatkozásra, és hagyni kellene azt, hogy a társadalom önszerveződési szintjei dolgozzanak, ott a kormányzat be akar avatkozni, míg ott, ahol az elmúlt évtizedek azt bizonyítják, hogy igenis egy bölcs és erős kézzel rendezett rendszer kialakítására lenne szükség, viszont teljes mértékben visszakozni akar, és le akar mondani arról a feladatról, amit itt teljesen joggal várnak el az állam polgárai.
Mind a kutyatenyésztők, mind általában az állattartók alapvetően joggal várhatják el a kormánytól, hogy ez ügyben a szükséges feladatait ellássa, a tenyésztési munkákat segítse. Azt hiszem, hogy államtitkár úr saját szakmájából adódóan tisztában van azzal, hogy ha nem is a hobbiállatok, de a haszonállatok tekintetében nincs minőségi állattartás kormányzati beavatkozás nélkül, nincs minőségi tenyésztés anélkül, hogy a kormányzat ne vegyen részt abban valamilyen szinten, és ez a visszakozás, amit most ezzel a jogszabály-módosítással megtenne, semmiképpen nem segíti hosszú távon a magyar kutyatenyésztés ügyét.
Nagyon-nagyon szeretném azt, hogyha átgondolná ezt az FM, hiszen a szakterületéhez tartozó ügyekben jó lenne, ha ez egy teljesen szakmai téma maradhatna. Senki nem szeretne ebből politikai kérdést csinálni, de így, szakmai megítélés alapján elfogadhatatlan a benyújtott javaslat. Kérem, vonják vissza, és ne legyen ez holnap támogatva. Köszönöm szépen, elnök úr. (Magyar Zoltán tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me