V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Aki nyomon követte a kutyatenyésztés ügyét az elmúlt másfél évtizedben, az láthatja, hogy a most beterjesztett törvényjavaslat az egyetlen lehetséges megoldás, különösen, ha a nemzetközi tapasztalatokat is emellé rakjuk.
Természetesen ez a jogszabály önmagában nem lenne elégséges, ha csupán arról döntene, hogy a régi magyar kutyafajták kivételével kiveszi a törvényből és nem csinálna semmi mást. Ugyanis akkor azon fajták esetén, ahol jóval nagyobb a felelősségünk, azért van itt pozitív diszkrimináció, ha lehet egyáltalán erről itt beszélni, azért, mert ott jóval nagyobb a magyar fajták esetén a felelősségünk, az állam felelőssége. Ha nem csinálna ott semmi mást, akkor hibásan járnánk el.
Kidolgoztunk azonban egy programot erre a 9 kutyafajtára vonatkoztatva, ahol továbbra is természetesen a tenyésztési hatóság, a Földművelésügyi Minisztériumon belül a Nébih teszi a feladatát, de amellett a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ feladata lesz az, hogy koordinálja ezt a tevékenységet; és a magyar nemzeti parkok, illetve az erdőgazdaságok segítségével fogjuk létrehozni azt a génállományt, amely reményeink szerint kompromisszummentes állományt tud felmutatni.
Hiszen úgy, ahogy a többi kutyafajtánál, úgy a magyar kutyafajtáknál is elképesztő folyamat zajlott le: 20 évvel ezelőtt 4500 kuvaszt törzskönyveztek, most pedig 175-öt. Tehát nyilván mindezek mellett nemcsak számában, hanem a genetikai állomány is elképesztő módon leromlott, és a rokontenyésztettségre utaló jeleket felfedezik nyilván a szemléken is, tehát magyarázatot kell adni arra is, hogy mondjuk, miért lehet ciroksöprűvel elzavarni egy kuvaszt, és miért harapja meg a gazdáját a komondor. Tehát lehet látni, hogy az utóbbi időben azért a külcsínre figyeltek és legkevésbé sem azokra az adottságokra, amelyeket fönn kellene tartani. Mégpedig a magyar kutyák többségükben munkakutyák, és azokat a képességeket, készségeket, amelyek kialakultak századokon keresztül, fönn kellene tartani, mégpedig a természetes helyükön, a munka közben. Ezt fogják tenni a nemzeti parkoknál. Szeretnénk, ha éppúgy terelőkutyákként vagy őrző-védőkként fönt tudnánk tartani.
A programról szólnék néhány mondatot. Ami már most megvalósult, hogy elkezdtük a szakértői csoportokat létrehozni fajtánként, fajtacsoportonként, és szeretném hangsúlyozni, hogy természetesen együttműködve a tenyésztőszervezetekkel. Én magam hívtam össze a tenyésztőszervezeteket, és biztosítottam őket arról, hogy itt az állam nem akar bevonulni erre a piacra, hanem egy kompromisszummentes állományt akar létrehozni mind élőállományban, mind pedig a szaporítóanyagok tekintetében.
Olyan programot szeretnénk végrehajtani, amely valamennyi fajtánál célul tűzi ki a genetikai variancia bővítését, és DNS-vizsgálatokra alapozott tenyésztői munkát szeretnénk kialakítani, amire, valljuk be, a legfelkészültebb tenyésztőszervezeteknél sem volt példa. Így úgy véljük, hogy amellett, hogy megtartjuk a 9 régi magyar kutyafajtát, talán génmentésre is lesz lehetőség olyan tájfajták esetén, mind például a sinka vagy éppen a kalibakutyák.
Tehát ezekkel a kiegészítésekkel javaslom, hogy fogadjuk el ezt a programot. Nyilvánvalóan néhány év múlva leszűrhetjük majd a tapasztalatokat mind a magyar kutyafajták, mind egyéb más kutyafajták tekintetében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me