DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Harmadik alkalommal hozom ide ezt a törvényjavaslatot, hiszen az elmúlt évben harmadik alkalommal kezdeményeztük azt, hogy a világpiaci folyamatoknak köszönhetően most az olcsóbb energiahordozókból származó hasznot juttassuk el a fogyasztók számára. Ez a törvényjavaslat erről szól.
Szeretném kiemelni, hogy az elmúlt egy évben többféle indokot hallhattunk arra, hogy erre miért nem kerülhet sor. A legfőbb indokuk az, hogy az előző kormányok hányszor emelték az energiaárakat. Én ezt nem nagyon tudom elfogadni, mert most olcsóbb, tehát most adhatnák olcsóbban.
A másik az, hogy az olajár alig befolyásolja a gáz beszerzési árát. Aztán beszéltek árfolyamról. Az elmúlt egy évben elemzők, piaci adatok, mindenféle gazdasági szereplők elmondták, hogy tartósan és drasztikusan csökken az energia ára, a gáz ára a világpiacon. Ha csak az olaj áráról beszélünk, akkor azt láthatjuk, hogy 110 dollárról 30 dollárra csökkent az ár, 70 százalékkal. Az orosz importgáz ára 400 dollárról 200 dollárra, tehát a felére csökkent. Tehát az a gáz is, amit most keleti oldalról szállítanak be, feleannyiba kerül. Azt kérdezem, hogy miért kell 58 forintot adni és az embereknek ennyit kifizetni a földgáz köbméteréért, amikor a beszerzési ár csak 50 forint.
A mi javaslatunk konkrétan arról szól, hogy átlagfogyasztásig 20 százalékkal csökkenjen a gáz ára, 10 százalékkal a villany ára, és 10 százalékkal a távhő ára - átlagfogyasztásig. Ez azt jelenti, hogy a kisfogyasztók legalább olyan nagyságrendű kedvezményt kapjanak, mint a nagyobb fogyasztók, illetve a nagyobb fogyasztók ne juthassanak ennél magasabb összegű kedvezményhez.
Az előző napirendnél arról beszéltem, hogy fontos a fenntarthatóság, ennek az árcsökkentésnek, a rezsicsökkentésnek a fenntarthatósága. Most arról beszélek, hogy legyen igazságos ez a támogatási rendszer, ez a kedvezményrendszer, hogy az átlagfogyasztásig fogyasztók nagyobb mértékben részesüljenek a kedvezményből. Teljesen elfogadhatatlan az a magatartás, hogy az a pénz, ami most már állami cégeknél gyarapszik, nem jut el a magyar emberek felé, és a magyar emberek nem tudnak kevesebbet fizetni akkor, amikor kevesebbe kerül. Tehát önök olcsóbban veszik és drágábban adják a gázt ma Magyarországon. Ezt most már minden elemző, az önök volt államtitkára is elismerte, és egy cikkben elmondta, hogy tartós az árcsökkentés, komoly mértékű az árcsökkenés, ezért itt lenne az ideje, hogy ezt a fogyasztók is érzékelhessék.
Megint szeretnék itt utalni arra az adatra, hogy majdnem 100 ezer háztartás ki van kapcsolva az energiaszolgáltatásból. Nekik is lehetne egy kedvezőbb ár, amely alapján újra igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat. De önök elzárkóznak, folyamatosan a múltra mutogatnak, és nem hajlandók elfogadni a piac törvényszerűségét: ha valami olcsóbb, akkor azt adják is olcsóbban. Az ember nyilván itt is él a gyanúperrel: nem lehet más indoka, hogy önök ülnek ezen a rengeteg pénzen - hiszen most már több száz milliárd forintról beszélünk -, ennek két oka lehet; vagy az, hogy megszorult helyzetükben a jövő évben, amikor közelednek a választások, akkor újra bevetik a csodafegyvert, és természetesen csak és kizárólag Orbán Viktornak köszönhetően belevágnak egy újabb rezsicsökkentési kampányba. A másik dolog pedig az lehet, hogy miután állami vállalatok nyerészkednek ezen a kedvezményes áron, olcsó áron, ezt nem kívánják odaadni a magyar embereknek, hanem ezt is le akarják nyúlni, ezt is inkább a saját vállalkozói körüknek akarják odaadni.
Emlékezzünk a 2011-2014-es időszakra, amikor egy kormányrendelet ellenében az Ausztriából érkező olcsó gázt nem a lakosságnak juttatták el, nem a távhőszolgáltatóknak, hanem offshore hátterű, önökhöz közel álló gazdasági érdekeltségbe tartozó cégnek, a MET Zrt.-nek adták oda, amely ezt az olcsó gázt fel tudta használni. Itt ne ez legyen a folyamat, ez záruljon le, és adják oda ezt a pénzt a magyar fogyasztóknak, mert ami jár, az jár.
Ha olcsóbban szerzik be, akkor adják is olcsóbban, és ne nyerészkedjenek a magyar embereken! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me