DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előterjesztésünk célja, hogy kialakítsa a tagállami szintű nemzeti szabályozást a 2016. május 1-jé-től alkalmazandó új uniós vámkódexhez, valamint az Európai Bizottság által kidolgozott felhatalmazáson alapuló és végrehajtási rendeletekhez. A szabályozás jelentős részét az uniós vámjogszabályok adják, amelyekhez nemzeti szabályokat csak kifejezetten felhatalmazás alapján, illetve a hatásköri rendelkezések kijelölése, valamint az uniós szabályok jogalkalmazását segítő értelmezése érdekében lehet alkotni.
(20.50)
Az új uniós vámjogi szabályozás legfontosabb célkitűzése a XXI. századi digitális gazdaság vámjog területére történő alkalmazása, az Unió szintjén is egységesített elektronikus rendszerek kötelező és minden lényeges vámügyi tevékenységéhez kapcsolódóan. A vámkódex kimondja, hogy alapvető tagállami hatáskör a vámhatóságként eljáró szervezet kijelölése, amely tekintetében Magyarországon vámhatóságként továbbra is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jár el.
A kódex szabta keretek között hazánk a vámjogi képviselet nemzeti szabályait, a szankciórendszert, valamint a vámösszegek beszedésére vonatkozó szabályokat alakítja ki. Az uniós rendelkezések értelmezését illetően a nemzeti szabályozás csak a legszükségesebb rendelkezéseket igyekszik törvényi szinten megjeleníteni. Ilyenek az ügyfelek védelme érdekében meghatározott igen fontos garanciális szabályok, valamint a vámtitokról való tájékoztatás vagy a meghallgatás joggyakorlása.
Pontosításra kerülnek olyan eljárási szabályok is, mint a vámhatósági döntés érdekében benyújtott kérelmek kezelése, vámellenőrzési határidők, illetve jogorvoslati eljárásokhoz kapcsolódó határidők. A javaslat a vámhatóság diszkrecionális jogkörét is megállapítja. Ez alapján a hatóság szabja meg a vám- és adójogszabályok súlyos vagy ismételt megszegésének feltételrendszerét, valamint a fizetési könnyítések és a biztosítékmentesség biztosításának feltételeit is.
A javaslat legfontosabb szabályozási tárgykörei a következők. Az új uniós vámkódex lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy meghatározzák azokat a feltételeket, amelyek mellett a vámjogi képviselő szolgáltatást nyújthat abban a tagállamban, amelyben letelepedett. A vámjogi kedvezmények legtöbbje az úgynevezett engedélyezett gazdálkodói státuszhoz kötött, amelynek megszerzése szigorú feltételrendszeren alapszik. Az uniós szabályozás itt már szakmai képzettségi elvárásokat is előír. A vámjogi szankciók kifejezetten tagállami jogalkotási hatáskörben vannak, az uniós vámjog csupán a szankciók fajtáit határozza meg. Az, hogy a szabályozás a jelenlegihez képest jóval egyszerűbb és nagyobb mértékű kedvezményt teremt a jogsértést önként felfedő gazdálkodók számára, nagy könnyítést jelenthet. Az adóeljáráshoz hasonlóan a vámigazgatási bírságnak is van minősített esete. A már bevált gyorsított eljárás alkalmazási köre is bővül. Általánosan alkalmazható lesz a helyszíni ellenőrzések során feltárt jogsértéseknél alkalmazható lefoglalási és elkobzási intézkedések lehetősége is.
Az Uniónak saját forrást jelentő vámbevételek pontos analitikájának kialakítása és az Unió felé történő teljesítések időkereteinek biztosítása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016-tól biztosítja a vám- és adófolyószámlák egységes vezetését. A központi vámkezelés az uniós vámjog egyik új egyszerűsítése, amely az engedélyezett gazdálkodók számára azt teszi lehetővé, hogy több tagállamra kiterjedő vámügyleteik során a székhelyük szerinti tagállam vámhatóságánál intézhessék adminisztrációs kötelezettségeiket. A javaslat a vámtitok megosztására vonatkozó szabályok tekintetében valamennyi jogszabály által védett titokra kiterjeszti a megőrzési kötelezettséget. A vámjogi szabályozáson kívül szükséges más törvények módosítása az új vámjogi szabályozással összefüggésben, amelyet a javaslatban külön fejezetben találunk.
Tisztelt Ház! Az új uniós vámjogi szabályozás egyszerűsíteni fogja a kereskedelmi eljárásokat, hatékonyabb vámellenőrzést tesz lehetővé, csökkenti az üzleti vállalkozásokat terhelő költségeket és adminisztratív terheket. A jogszabály ezenfelül a jogkövető magatartást ösztönzi, és arányos büntetésekkel sújtja a jogsértő cselekményeket, átvéve az adózási szankciókból a rosszhiszemű magatartáshoz fűződő súlyosabb szankciómértéket.
Mindezekre tekintettel kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me