ELNÖK

Full text search

ELNÖK
ELNÖK: (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! 2014. december 17-én az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy Magyarország zászlaja és címere iránti tisztelettől vezérelve március 16-át a magyar zászló és címer használatának napjává nyilvánítja a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI. törvénycikk elfogadásának emlékére.
A nemzeti színek, a zászló és a címer használatát a rendek már a reformkori országgyűléseken megpróbálták kiharcolni az uralkodótól, aki folyamatosan kitért a magyar követelések elől. A legutolsó, 1847-1848. évi rendi országgyűlésen ismét napirendre vették a kérdést, de a törvény megszületését a márciusi forradalmi események kényszerítették ki. Az 1848. évi XXI. törvénycikk kimondta, hogy „a nemzeti szin, és ország czimere ősi jogaiba visszaállíttatik”. Ennek eredményeképp hosszú idő után ismét saját szimbólumainkat használhattuk a magyar nemzeti hagyományoktól idegen, császári fekete-sárga színek, kétfejű sasos zászlók és címer helyett. A nemzet ugyanakkor már megelőzte a törvényhozókat: mire elfogadták a törvényt, már az egész országban magyar zászlókat lengetett a szél. A zászló színei közül a vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezte akkor, és ahogy azt Magyarország Alaptörvénye deklarálja, azt jelenti számunkra mind a mai napig.
A szabadságharc során a zászlónak önmagán túlmutató jelentősége volt. Minden nagyobb katonai egységnek volt zászlaja, amelyre a katonák esküt tettek. A korabeli források gyakran emelik ki a zászló győzelemre segítő erejét, a hozzá tapadó lelkesedést, a véres és önfeláldozó küzdelmet annak megtartásáért vagy épp visszaszerzésért. A zászló szimbolikus erejét jól mutatja, hogy a fegyverletételeket követően a császáriak a kezükre került zászlókat szinte kivétel nélkül megsemmisítették.
A magyar nemzeti színeket és a nemzeti zászló használatát a minden évben március 15-én ünnepelt forradalom és szabadságharc eseményei tették nemzettudatunk és történelmünk legerősebb szimbólumává. Amikor a magyar zászló és címer napját ünnepeljük, egyúttal azokra a hősökre és mártírokra emlékezünk, akik ezen zászló színei alatt életüket áldozták a hazáért, a szabadságért és Magyarország függetlenségéért. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me