DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Úgy látom, hogy a Jobbik fantomokkal harcol, és közben farkasokkal táncol. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Jó volt hallani, jó volt hallani a nyugodt erőt… Az MDF elevenedett meg bennem, amikor képviselő asszony arról beszélt, hogy nyugodt erőre van szükség, talán 1990-ben mondta ezt magáról a Magyar Demokrata Fórum. Csak kár, hogy a napi gyakorlata a Jobbiknak nem ez.
Azt is nagyon jó volt végighallgatni, hogy érvelt ön amellett, csak nem mondta ki a végkövetkeztetést, hogy mindenkinek, minden szakmai szervezetnek ott lenne a helye a köznevelési kerekasztalnál. Ön azt mondta, hogy a Jobbik hidat kíván képezni. Hát akkor kérem a Jobbikot, hogy vesse be azt a befolyását, ami van, és győzze meg a szakmai szervezeteket, hogy térjenek vissza a köznevelési kerekasztalhoz, hiszen csak és kizárólag ott lehet megoldásokat találni. Megoldás sosem fog az utcán születni.
Nyilván lehet demonstrálni, ez a demokrácia része. De a megoldást, ami nyilván részletes szabályozást igényel, azt olyasfajta tárgyalásokon fogjuk megtalálni, mint amelyen a köznevelési kerekasztal vagy ami éppen most folyik az oktatási államtitkárságon, és szépen pontról pontra végigmennek, hogy mi az, ami a kormányzat számára elfogadható, mi az, ami nem fogadható el, és mi az, ami másképp fogadható el, mint ahogy a javaslatokban szerepel. Éppen ezért, ha valaki valódi megoldást keres, akkor a kerekasztalnál, a tárgyalóasztalnál kell hogy keresse azt a megoldást.
(13.40)
Azt látom, hogy a tegnapi Kossuth téri demonstráció kapcsán az ellenzéki pártok rémült tempóban igyekeznek közös nevezőt találni az ottani felszólalókkal, ugyanis ez egy nagyon erős jelzés volt minden ellenzéki párt számára. (Kunhalmi Ágnes: Főleg a kormánynak!) Mert ha megnézzük, hogy hányan voltak a Jobbiknak a megemlékezésén vagy rendezvényén, mennyien voltak az MSZP-én, vagy mennyien voltak az LMP-én, akkor láthatjuk, hogy azok az emberek, akik elégedetlenek a kormánnyal valamilyen okból, lehet, hogy azért, mert pedagógusok, lehet, hogy más okból elégedetlenek, azok nem az ellenzéki pártoknál keresték a jövőjüket. Lehet, hogy a kormányt leváltanák, de az ellenzéki pártokat és a szakszervezeteket tegnap már leváltották, mert nem a szakszervezeteken keresztül akarják érvényesíteni az elvárásaikat, nem az ellenzéki pártoknál keresik a jövőjüket, hanem saját alternatív fórumokat hoztak létre, mert elégedetlenek azzal, amit itt az ellenzéki pártok - legyen az az MSZP, legyen az a Jobbik, legyen az az LMP - művelnek, azok után azt mondták, hogy nem kérnek ezekből az ellenzéki pártokból. (Kunhalmi Ágnes: Nálatok csak a lengyelek voltak!) Nem mennek el, nem mennek el az ő tegnapi rendezvényeikre, inkább tőlük teljesen függetlenül próbálják a saját követeléseiket elmondani.
Itt volt egy köznevelési vitanap egy-két héttel ezelőtt, amin részt vett és részt vehetett az összes ellenzéki párt. Ugye, itt az MSZP és a Jobbik közös kezdeményezésére, Gyöngyösi Márton és Tóbiás József közös egymás melletti szép aláírásával indították el, mind a ketten elmondták, hogy a másikkal soha semmit nem fognak aláírni, semmilyen dokumentumot, mert az egyik a másikat neonácinak, a másik az egyiket posztkommunistának tartja, és éppen ezért nem hajlandó vele közös platformra kerülni. (Kunhalmi Ágnes: Mert itt vagytok ti!) Eltelt pár hónap, és a hatalom akarása, a hatalom akarása mindenfajta korábbi elvi visszafogottságot és elvi távolságtartást felülírt, úgy látszik, a szocialistáknál és a Jobbiknál is, és hát mégiscsak közös lapon, egy aláíróíven szerepelt ezeknek a képviselőknek és még sok-sok képviselőtársuknak a neve.
Nos tehát, ezen a vitanapon minden pártnak volt arra lehetősége, hogy elmondja a véleményét, volt politikaibb hozzászólás, és volt szakmaibb hozzászólás a vitanap során. Volt olyan, amelyik a konszenzus irányába mutatott, és nyilván volt olyan, amelyik az ellentéteket mondta el. De mindenre megvolt itt a lehetősége a Parlament falain belül az összes ellenzéki pártnak.
És engedje meg, képviselő asszony, többször felhozzák itt a GDP-arányos adatokat, hogy ebben a matematikai kérdésben próbáljunk mégiscsak rendet teremteni. Ugyanis az önök adatai nem egyeznek a mi adatainkkal, ami a GDP-arányos oktatási költségeket jelenti 2015 várható GDP-adatai kapcsán. Hiszen mi, ha összeadunk négy tételt, az iskolai előkészítés és alapfokú oktatás feladataira fordított összegeket, a középfokú oktatásra fordított összegeket, a felsőfokú oktatásra és egyéb oktatási célokra fordított összegeket, akkor a GDP 6,14 százalékát kapjuk meg, ami magasabb, mint az a 6 százalék, amit ön is és mások is követelnek. Ez is úgy tűnik, hogy egy olyan követelés, amit a kormányzat már a 2015-ös költségvetésben, megemelve addigra már több körben valóban a pedagógusok bérét… - hiszen itt már benne van az első három évnyi pedagógusbéremelés, ezeket a kormányzat megtette, és éppen ezért 6 százalék fölé emelkedett GDP-arányosan a köznevelésre fordított összeg.
Ami a KLIK adósságát illeti, azt igyekszünk minél hamarabb rendezni, és ahol pedig a Jobbiknak volt lehetősége, a Jobbiknak volt lehetősége a működtetésben részt venni, hiszen az iskolák felénél a működtetési feladatokat továbbra is az önkormányzatok látják el, ha csak az ózdi példát nézzük, akkor nem az volt a polgármester első lépése, hogy sárga iskolabuszokat vegyen, hanem hogy sárga kabriót vegyen. Ez az, amikor a Jobbik kormányra kerül.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me