HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország tegnap ünnepelt, megemlékeztünk 1848. március 15-ének történéseiről, szereplőiről és az eseményeket irányító eszmékről. Az állami ünnep mellett voltak más szervezésben rendezvények, ezekről az állami ünnepekről el kell mondani, hogy méltóságteljesek voltak és emelkedett hangúak. A miniszterelnök beszéde a magyarokhoz szólt, a nemzet egységét hangsúlyozta, megfogalmazta az ünnep üzenetét és ma is aktuális célkitűzéseit.
Két szóban lehet összefoglalni ennek az ünnepnek az üzenetét. Az egyik a polgárosodás, a másik a nemzet szabadsága. Számomra a polgárosodás legfontosabb eleme a személyes szabadság, hiszen nem csupán az anyagi biztonságot éli meg a polgár, hanem a szellemi biztonságot, önállóságot is; úgy is fogalmazhatnék, hogy a felnőtt személyiség kibontakozásának a lehetőségét. A nemzet szabadsága pedig a sokat említett szuverenitás biztosításából áll, illetve különösen akkor, az öntudat, nemzeti öntudat megszületéséből. Ma is fontos mind a kettő, hogy párhuzamot vonjunk. A személyes szabadság biztosítása megvan Magyarországon, hiszen a véleménynyilvánítás szabadsága nyilvánvaló, a gyülekezési szabadság is. Láttuk, hogy a hivatalos állami rendezvényt is szabadon megzavarhatták a bekiabálásokkal, látjuk, hogy működik a sajtószabadság, mindent ki lehet mondani, lehet szidni a kormányt és bárkit, és alig-alig korlátozza a sajtótisztesség ezt a sajtószabadságot.
Tehát fontos ma is a személyes szabadság, de fontos a nemzeti szuverenitásnak a megvédése is. Küzdelem folyik az Unióban is, aminek a mélyén, a gyökerében az uralkodó szellemiség van, ami tulajdonképpen egy dekadens életformának a megideologizálását jelenti.
Nem tudok ellenállni annak a kísértésnek, hogy néhány szót szóljak én is a pedagógustüntetésről. Bizonyára sok pedagógus volt jelen a Kossuth téren, de nem tudjuk, hogy rajtuk kívül hányan voltak az ellenzéki pártok aktivistái közül, hiszen a baloldali pártok felszólították a kemény magjukat, hogy vegyenek részt ezen a tüntetésen. Nehéz az arányokat meghatározni. Az oktatásügynek vannak gondjai, hiszen egy nagy rendszer, amelyik mélyreható változásokon megy át, egy idő után korrekcióra szorul. Azt el kell ismernünk, hogy ezt a korrekciót már előbb meg kellett volna tenni. Miről is van szó? Az tény, hogy a döntések szintjét közelebb kell vinni az intézményekhez. Az is tény, hogy az ügyintézést fel kell gyorsítani; hogy az önkormányzati közösködést meg kell szüntetni az iskolákban. Az adminisztratív terheket csökkenteni kell, és szerintem a forrást is növelni. De az sem vitatható, hogy a minőség és a teljesítmény fontos, és a teljesítményt egyensúlyba kell hozni a terhelhetőséggel. A tanári tekintély és a rendezettség is nélkülözhetetlen az oktatásban és a nevelésben. És mindez a gyermek valós érdekeit szolgálja, mert ez az egyedül fontos.
A tüntetésnek azonban van egy problémája, hogy a kormányzati megoldási szándék már idejétmúlttá teszi, illetve, hogy rárepültek a politikai szervezők, hogy politikai tüntetéssé vált az, aminek szakmai tüntetésnek kellene lenni, így szétválik a pedagógusok és a politikusok akciója. Úgy gondolom, hogy az a kettős cél, amit az előbb megfogalmaztunk, az mindnyájunk számára kötelező, a nemzeti szuverenitás biztosítása és a személyes szabadság biztosítása.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me