ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ebben a Házban, akik itt ülünk, nagyobbrészt már többéves képviselői múlttal is rendelkezünk, azt gondolom, hogy a frakcióvezető úr is, sőt, a frakcióvezető úr és pártja mögött egy komoly kormányzati múlt is van.
Azt gondolom, hogy azokat a szavakat, amelyeket ön itt elmond ma úgymond a pedagógusok érdekében és a pedagógusok mellett, úgy érdemes mérlegre tenni, hogy azt is megnézzük, hogy amikor önök kormányon voltak, akkor e téren mit is tettek, tisztelt frakcióvezető úr. Mert azt ne felejtsük el, hogy amikor önök kormányon voltak, akkor az MSZP-SZDSZ-kormány volt az, amelyik kivette a pénzt a közoktatásból (Dr. Rétvári Bence: Így van!), mi 2012 óta csak tesszük vissza bele azt a pénzt, amit önök kivettek onnan, tisztelt frakcióvezető úr. Hogy is vették ki? Először is, csökkentették például az oktatási normatívákat, amelyek eredményeként az önkormányzatok sajnos nagy számban eladósodtak, sőt közülük többen gyakorlatilag a csőd szélére kerültek, mert a kormányzat helyett nekik kellett viselniük egyébként a közoktatási rendszer fenntartásának a terheit, önök ugyanis jóval több, mint százmilliárd forintot vettek ki a rendszerből azzal, hogy a fenntartói normatívát csökkentették. Ugyancsak önök voltak azok, akik nemcsak a pedagógusoknál, hanem minden közalkalmazottnál, az egészségügyben is, a köztisztviselőknél is, elvettek egyhavi bért az emberektől, tisztelt frakcióvezető úr. (Gőgös Zoltán: És hat év alatt miért nem adtátok vissza? - Dr. Rétvári Bence: Visszaadtuk! Többet is visszaadtunk!) És ezzel egyébként több tíz milliárd forintot vontak ki csak a közoktatásból.
Tisztelettel szeretném jelezni, frakcióvezető úr, hogy emiatt kellett többek között 2012-től elindítani azokat a béremeléseket, azokat az életpályaprogramokat, amelyek közül egyébként pont a pedagógusoké volt az első. És azért a pedagógusok bérét kezdtük el először emelni 2012-től kezdve, tisztelt képviselőtársaim (Gőgös Zoltán közbeszól. - Az elnök csenget.), mert mi is fontosnak tartjuk, sőt becsüljük és tiszteljük őket, hiszen különben hogyan bíznánk rájuk a legfontosabb kincsünket, a gyerekeinket, tisztelt frakcióvezető úr. (Kunhalmi Ágnes: Nagyon fontos a gyerek, azt látjuk!) Azt gondolom, ezért kellett először elindítani a pedagógusoknál az életpályaprogramot és az anyagi megbecsülést, csak sose felejtsük el: erre azért volt szükség, mert önök voltak azok, akik kivették a pénzt a közoktatásból.
Úgyhogy arra kérek mindenkit, hogy gondoljanak arra, hogy amikor a baloldali pártok vezetői, akik egyébként kormányoztak, Gyurcsány Ferenctől az MSZP-n keresztül egészen a liberálisokig bezárólag, azok az emberek beszélnek ma a közoktatás helyzetéről, azok az emberek voltak azok, akik tönkretették a közoktatást - vagy az IMF kérésére, vagy egyébként saját maguktól is, tisztelt képviselőtársaim. (Közbeszólás az MSZP soraiból: A Sorost ne hagyd ki!)
(13.20)
S azt gondolom, amikor önök ma odaállnak, tisztelt frakcióvezető úr, akkor semmi más nem történik: önök csak és kizárólag a politikai céljaikra szeretnék felhasználni a pedagógusokat. Ezzel szemben az oktatási kormányzatnak minden felhatalmazása megvan arra, hogy érdemi tárgyalásokat folytasson, és ahol kell, ott a maga részéről változtasson.
Mindössze két olyan dolog van, tisztelt frakcióvezető úr, amelyekben, azt gondolom, ez a kormány talán joggal hangoztatja azt, hogy ott most másokon van az elsőbbség. Az egyik ilyen pont a béremelés kérdése, hiszen a pedagógusok bérét emeltük 2012 óta a legnagyobb mértékben. Ez biztos, hogy még nem elég, ennél biztosan sokkal többet kell emelni, tisztelt frakcióvezető úr, de azt tudom mondani önnek, hogy a pedagógusok voltak az elsők, ők kapták a legnagyobb mértékű béremelést, és azt gondolom, ilyenkor nyugodtan kérhetjük, hogy ha a gazdasági teljesítmény engedi - mert mi mindig akkor emelünk bért, amikor a gazdasági teljesítmény engedi -, akkor, tisztelt frakcióvezető úr, másoknak is lehet most már elsőbbsége. És talán először másoknak van elsőbbsége, úgy, hogy a pedagógusok bére minden évben emelkedik, ebben az évben is emelkedett, és az életpályaprogram eredményeként a következő évben is emelkedni fog.
A másik ilyen, tisztelt frakcióvezető úr, az ingyenes tankönyv kérdése, amiből nem engedünk. Azt gondoljuk, hogy az a tankönyvrendszer, amiről ön is szokott beszélni néha meg a képviselőtársai is, több pénzbe kerülne a szülőknek. (Gőgös Zoltán: Nem az árával van baj, hanem a tartalmával!) Mi azt szeretnénk, ha Magyarországon a szülők túlnyomó több-sége ingyen kapná meg a tankönyveket a jövőben is, mint ahogy egy jelentős részük ma is ingyen jut hozzá a tankönyvekhez, legalábbis lényegesen többen, mint ahányan az önök kormányzása idején, tisztelt frakcióvezető úr.
S még egy dolgot engedjen meg nekem. Mindannyian egyetértünk a nemzeti ünnep méltóságában. De szeretném tisztelettel megkérdezni: ön egyetért azokkal is, tisztelt frakcióvezető úr, akik a nemzeti ünnepen a nemzeti rendezvényt méltatlan módon, az önök pártszíneibe tartozó emberekkel megpróbálták megzavarni? (Gőgös Zoltán: Erről pont te beszélsz?) Én azt gondolom, a nemzeti ünnep méltóságához hozzátartozik az, hogy mindenki tiszteli a másik véleményét, és senki nem próbálja rongálni vagy éppenséggel ellehetetleníteni sem azokat, akik egyik színben, sem azokat, akik másik színben kívánnak ünnepelni. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me