MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt jobbikos Képviselőtársaim! Tisztelt LMP-s Képviselőtársam! Bizonyíték hiányában megszüntették január 4-én a 2012-ben adócsalás miatt indított nyomozást - a kapuvári húsgyár ügyében jelent meg ez a hír. Nem először foglalkozom a témával a Ház falai között, és sajnálom, hogy kormányzati szintről ismét a nullával egyenlő - szó szerint - az a fajta érdeklődés, ami mutatkozik.
2015 végén jelent meg legutoljára hír a kapuvári húsgyárról, akkor bosnyák rendszámú kamionok jelentek meg, és elszállították az utolsó használható gépeket a gyár területéről. A csődben egyébként, mint utólag bebizonyosodott, katalizátorszerepet játszott egyébként maga a NAV is, hiszen - mint ez ma már világos - úgy zárolták a húsgyár számláit, és úgy helyezték csődeljárás alá, hogy ezt semmi nem indokolta, erről egyébként sem a NAV, sem pedig a kormány azóta nem adott sem nekünk, sem a kapuváriaknak megfelelő tájékoztatást.
Azonkívül azért is említettem többször már Kapuvár ügyét és a húsgyár helyzetét itt az Országgyűlésben, mivel ez nem egy példa nélküli eset. Természetesen engem ez érint a legjobban, hiszen a választókerületemről van szó, hiszen Kapuváron ez egy tradicionális, régi üzem volt, ahol nagyon szívesen dolgoztak akár több generáción keresztül az ottani családok. Azért is sokszor emlegettük, mert nem egyedi eset: Pápa, Zalaegerszeg, Gyula, Törökszentmiklós, Kaposvár, és még tovább lehetni folytatni azt a sort, amely a gyanús körülmények között, néhány év alatt lezajló folyamatot fémjelezte, amikor ezen üzemek egész egyszerűen, ilyen vagy olyan indokokkal, de megszűntek Magyarországon.
Lehet, hogy az indokok különbözőek voltak, viszont az a hátsó szándék, az az érdekkör, amelynek leginkább kedvezett, hogy ezek az üzemek bezárjanak, az bizony egy és ugyanaz, jól körülírható. Az a néhány nagy, tradicionális üzem, amely megmaradt, ezen néhány érdekkör köré csoportosul. Az előbb felsorolt települések üzemei pedig vagy végleg bezártak, és gyakorlatilag a gépsorok is eltűntek, vagy pedig még önkormányzati segítséggel úgy-ahogy működgetnek, rengeteg közpénz beleölésével, gyakran fenntarthatatlan módon működnek.
Jól mutatja a tarthatatlan helyzetet már egyébként a második Orbán-kormány legelején kitört dioxinbotrány is, amikor - talán tetszenek emlékezni - a német sertéshúsban dioxint találtak, és akkor egyébként jobbikos nyomásgyakorlásra is nagyon helyesen a kormány hamar embargót vezetett be a német sertéshúsra, majd bizony, mit ad Isten, képzeljék el, nem a németek tiltakoztak leginkább a német sertéshús behozatali tilalma ellen, hanem azok a nagy magyar márkák, amelyek ezen termékekből gyártják világhíres, magyarnak eladott termékeiket. Ez a szép kis magyar abszurd jól mutatja azt, hogy az a nemzeti tőke, akire a Fidesz folyamatosan hivatkozik, és akiket a magyar gazdaság megmentőinek színében próbál folyamatosan felmutatni, valójában egyáltalán nem a magyar gazdaság felpörgetésében érdekeltek sok esetben, hanem ha néhány eurócenttel olcsóbban kapják a félsertést, akkor Németországból fogják ezt az alapanyagot behozni, vagy bárhonnan máshonnan.
(23.50)
Ugyanezen érdekkör jelent meg mind a bezárt üzemek, mind pedig, ahogy említettem, a megmaradt üzemek tulajdonosaként, a bezárt üzemek pedig egyfajta katalizátorként megjelentek vagy a NAV-ra, vagy éppen a kormányra gyakorolva nyomást.
Nagyon szomorú volt azt hallani, hogy amikor több alkalommal feszegettük vagy kapuvári önkormányzati, vagy Győr-Moson-Sopron megyei szinten, vagy akár itt az Országgyűlésben ezt a problémát, akkor rendre olyan tipikus fideszes pökhendi, lekezelő válaszok érkeztek, amelyek egészen elképesztőek. Azt mondani nekem válaszként, hogy azért nem kell a kapuvári húsgyárral és annak ügyével foglalkozni, mert közel van a határ, és a kapuváriak menjenek ki Ausztriába dolgozni, az elfogadhatatlan. Elhiszem, hogy ez fideszes körökben megfelelő válasz, de higgyék el, hogy a kapuváriak ezzel abszolút nem elégedettek.
Ahogy az elszámoltatással sem. Sokszor próbálták ezt a problémát a korábbi kormányokra kenni. Tudom én, hogy az MSZP-Fidesz-kormány (sic!) idején is megvolt az üzemnek a maga kálváriája, és sajnos annak a helyzetnek a feltárása sem történt meg, de ez már ismét a jelenlegi kormány hibája, hiszen itt szintén komoly elszámoltatást ígértek, ahogy még sok más területen az országban, de ez sem következett be.
Összességében: maradt sajnos a korábbi kérdés. Az új bírósági ítélet és tények tükrében még inkább égető a kérdés és még inkább várnám rá az azonnali érdemi és határozott választ: a magyar kormány szándékosan járult hozzá a kapuvári húsgyár tönkretételéhez, vagy csupán mulasztásból követte el annak kivéreztetését? Várnám érdemi válaszukat. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me