DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Végre egyet tudtunk abban érteni, ami a felszólalásának az elején volt, ami arról szólt, hogy milyen nagy mértékű segítség volt a vidéki kórházaknak főleg Magyarországon az az 500 milliárd forint, ami az elmúlt években rendelkezésre állt, és valóban kívülről, belülről meg tudott újulni nagyon sok kórház. Amit ön is mondott, energetikai korszerűsítések, fejlesztések még ezen az 500 milliárdon felüli források voltak, és nagyon sok helyen akár energetikai forrásból sikerült CT-, MR-berendezéseket is korszerűsíteni, hiszen az újaknak az alacsonyabb energiafelhasználása miatt egy olyan konstrukciót is kidolgoztunk a kórházaknak, amely műszercserét is lehetővé tett nemcsak orvosi szakmai alapon, hanem energetikai szempontból is. Ez még komoly milliárdokat, tízmilliárdokat jelentett nagyon sok kórház-nak, túl azon, hogy az alap-korszerűsítések, energetikai korszerűsítések általában a külső homlokzatát is megújították a kórházaknak.
Magán az 500 milliárdon belül több mint 100 milliárd, ha jól emlékszem, 104 milliárd forint volt az, amit eszközvásárlásra lehetett fordítani, pont azokra a célokra, amelyeket a képviselő úr is felsorolt, és nyilván maradtak még olyan célok, amelyeket most nem sikerült ebből megvalósítani. Ezért az új, 2014-2020-as fejlesztési ciklusban is folytatjuk az egészségügyi fejlesztéseket, az EFOP-program keretében folytatjuk azokat a TIOP-os, illetőleg részben TÁMOP-os projekteket, amelyek a kórházakban futottak, de a kórházak infrastruktúrája szempontjából nyilván a TIOP volt a fontos, lényeges.
Ezeknek a meghirdetése ebben az évben több-fé-le konstrukcióban megvalósul, kiegészül nővárszálló-építési és más programokkal is, pontosan azért, hogy amit nem sikerült az előző 500 milliárdból, azt megtegyük ebből az újabb összegből. Én magam is találkoztam olyan kórházi berendezéssel, amely már 40 éves volt most, amikor lecserélték. Ez is mutatja, hogy azért ez nem egy elmúlt 5 vagy 10 éves probléma, ami az egészségügyben volt, nem az elmúlt 5-10 évben váltak korszerűtlenné azok az eszközök, nem is 20 évben, amelyeket most sikerült lecserélni, hanem adott esetben már szinte egy emberöltővel, legalábbis egy nemzedékkel ezelőtti gépeket sikerült új, modern berendezésekre cserélni, és ezt fogjuk folytatni az új fejlesztési ciklusban is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me