SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy BM-rendelet nyilvánosságra került tervezete szerint drasztikusan csökkenteni kívánja a kormány a kötelező kéményellenőrzések számát, egyes füstelvezetők rendszeres vizsgálata pedig meg is szűnne. Ez évi több száz, akár halálos kimenetelű füst- vagy szén-mo-no-xid-mérgezéses balesethez és kéménytűzhöz is vezethet. A jelenlegi évi egyszeri kéményellenőrzések gyakoriságát a kormány a gáztüzelésű kémények esetében két, míg a szilárd tüzelésű kéményeknél négy évre csökkentené. A zárt égésterű készülékekhez kapcsolódó kéményeket pedig soha többé nem vizsgálnák, amennyiben a berendezés tanúsítványát az égés-elvezető rendszerrel együtt állították ki. Ugyanígy a tartalék kéményeket sem.
Talán ezzel próbál spórolni a kormányzat az újonnan felállítandó kéményseprőipari rendszerben? Hiszen a kevesebb ellenőrzés kevesebb munkát, kevesebb felszerelést, kevesebb eszközt, munkaruhát és kevesebb munkavállalót is jelentene. A szakma véle-mé-nye szerint - és én mondhatom, hogy a szakma véleménye szerint, mert a Jobbik Magyarországért Mozgalom leült a Kéményseprők Országos Szakszervezetével, önök nem -, tehát a szakma véleménye szerint jelenleg Magyarországon 100-150 ezer életveszélyes állapotban lévő kémény üzemel. Ha ezek ellenőrzése akár csak egyetlen évben is kimarad, és mindössze 0,5 százalékuk okoz tragédiát, már több száz emberi élet kerül veszélybe.
Ha a kormány elképzelése tényleg megvalósul, a rezsicsökkentés után jön a lakosságcsökkentési program. Csakhogy továbbra se felejtsük el: a szén-mo-no-xid pártszimpátiára tekintet nélkül öl, tehát a kormány egy felelőtlen döntésével a saját támogatóit is veszélybe sodorhatja, és nem csak a fűtési szezonban. Kérdés, hogy ennek tükrében az emberek valóban úgy gondolnák, hogy hozzá kell nyúlni a kéményseprőipari szolgáltatáshoz, hozzá kell-e nyúlni ehhez a preventív szolgáltatáshoz. És felmerül a kérdés: a kormánynak ennyit ér az emberek élete? Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me