DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! 2015-ben a magyar gazdaság teljesítménye kiegyensúlyozottan nőtt, a bruttó hazai össztermék 2,9 százalékkal bővült. A termelő szektorok közül az ipari termelés 7,5 százalékkal nőtt, ezen belül a járműgyártás többletkapacitásának köszönhetően a termelés 17,6 százalékkal bővült az előző évihez képest.
A járműgyártás mintegy 150 ezer magyar család számára jelent biztos és perspektivikus megélhetést, a járműipar folyamatos fejlesztésének köszönhetően. Ezeknek a családoknak a boldogulása egy nagyon fontos eredménye a magyar járműipari szektornak. Nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy a szektor - a XXI. századi fogyasztó igényeinek minél teljesebb kiszolgálását megcélozva - egy nagyon dinamikus fejlődési, fejlesztési pályán kell hogy mozogjon. Ennek megfelelően Magyarországon sem csak összeszerelő üzemként működnek a járműipari cégek, hanem egyre nagyobb szerepet kap és folyamatosan bővül a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük.
A hazánkban megtelepedett nagy autóipari vállalatok arra törekednek, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységükbe bevonják a magyar felsőoktatási intézményeket, a kutatóközpontokat, a kis- és középvállalkozásokat. E törekvések egybevágnak a kormány célkitűzéseivel, hogy Magyarország ne csak termelési, hanem innovációs központtá is váljon.
A magyar gazdaság további tartós növekedéséhez elengedhetetlen nagyszámú, eredményesen működő, a világpiacon is versenyképes termelést nyújtó kis- és középvállalkozás megléte. Vitathatatlan, hogy a nagy autóipari cégek magyarországi jelenlétükkel és az értékláncokba való becsatolással erőteljesen hatnak a magyar autóipari beszállítással foglalkozó kkv-k megerősödésére. A nagy integrátor autóipari cégek nem csupán szigorú követelményrendszerükön keresztül, de aktív tanácsadással, képzéssel is segítik beszállítóik szervezeti, vállalatvezetési, minőségi fejlődését. A cégek élen járnak a duális képzés megvalósításában is, magas színvonalú és piacképes tudáshoz segítve fiatal szakembereket.
A járműgyártás az ipari termelés növekedésében játszott szerepe mellett nagyban hozzájárult az exportteljesítmény 2015. évi rekorderedményeihez is. Soha nem volt még ilyen nagy a magyar járműipar exportja. A kivitel értéke 2015-ben 19,6 milliárd euró volt, amely csaknem 14 százalékkal, 2,4 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbit. A szektor jelentőségét mutatja az is, hogy miközben 2014-ben a teljes magyar áruexport 20 százaléka származott az autóiparból, tavaly ez az arány 21,6 százalékra emelkedett. Ha megnézzük a beruházási számokat, akkor azt látjuk, hogy a 2015-ös 67 pozitív projekt közül 17 projekt tartozott a gépjárműiparba, amelyek összesen 760,8 millió eurónyi befektetett tőkét és 4280 munkahelyet jelentenek a magyar gazdaságnak. Bizakodásra adnak okot a jelenleg tárgyalt befekte-té-si-projekt-javaslatok, a 169 projektből 40 köthető a járműiparhoz. Ezek megvalósulásával az ismert paraméterek esetén újabb 8 ezer munkahely jöhet létre. Ezek a számok is jelzik a szektor további bővülési tendenciáit, potenciálját.
A járműipar súlyát jelzi, hogy a kormány immár 65 stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amelyből 23 az autóiparhoz köthető. A megállapodások alapján a cégekkel folytatott, Magyarország versenyképességének folyamatos fejlesztését célzó párbeszéd fontos és hangsúlyos résztvevői, hozzájárulói a szektor vállalatai.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me