DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirend pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvénynek az egyetemes szolgáltatók - mint a lakosság és a kisfogyasztók ellátását biztosító engedélyes társaságok - forrásellátásával összefüggő egyes rendelkezéseit módosítja. A módosítások célja a 2016. szeptember 30-án lejáró földgázforrás-szerződések kétéves meghosszabbítása annak érdekében, hogy a földgáz nonprofit közműszolgáltatás folyamatban lévő kiépítésével összhangban az egyetemes szolgáltatók a 2016-2017. és a 2017-2018. gázévekben is hozzáférhessenek a megfelelő földgázforrásokhoz. Ennek köszönhetően a fogyasztók ellátásbiztonsága és a rezsicsökkentések eredményei fenntarthatók lesznek, illetve garantálhatók.
A törvényjavaslat a forrásbiztosításhoz és a szerződések meghosszabbításához kapcsolódóan további részletszabályokat is tartalmaz, amelyek a következők. Az egyetemes szolgáltató és a volt közüzemi nagykereskedők közötti szerződésekre vonatkozó - korábban ezeket a szabályokat, amelyek a törvénybe lettek emelve, részben rendeleti szinten állapítottuk meg - átvételi szabályok egységesítését tartalmazza a javaslat, amely alapján az egyetemes szolgáltatók az átvétel során legfeljebb 5 százalékkal térhetnek el szankció és egyéb jogkövetkezmény nélkül az adott negyedév hónapjaira általuk korábban bejelentett földgázmennyiségtől, illetve annak az átvételétől.
A javaslat a forrásszerződések meghosszabbításához kapcsolódóan megteremti egyrészt egy egyetemes szolgáltató esetleges kivonulásakor alkalmazandó részletszabályokat, másrészt a tárolói lekötések módosításának lehetőségét is.
Végezetül: jelen törvényjavaslat egyértelműsíti a felajánláshoz kapcsolódó elszámolási szabályokat, ezzel biztosítja, hogy az egyetemes szolgáltatói engedéllyel nem rendelkező volt közüzemi nagykereskedő az árszabályozásból adódó elszámolási különbözeteket átlátható módon, elkülönülten tartsa nyilván.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy a benyújtott törvényjavaslatot megvitatni szíveskedjenek, és a kormány céljait támogassák. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me