GÚR NÁNDOR,

Full text search

GÚR NÁNDOR,
GÚR NÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Mint ahogy Németh Szilárd az előbbiekben mondta, lejárnak a földgáz-forrásszerződések, azt hiszem, ez év ősszel talán, szeptember 30-án. Tehát így törvényszerű az, hogy lépési kényszer van, és ezeknek a forrásszerződéseknek a meghosszabbítására szükség van, nyilván azért, hogy a fogyasztók hozzáférhessenek a földgázhoz.
Az egyetemes szolgáltatók tekintetében a Magyar Földgázkereskedő Zártkörűen Működő Részvény-társaságtól történő földgázátvétel során adott negyedévben maximum 5 százalékos eltéréseket hagy ez a törvénytervezet. Ez rendben is van, nem ezzel van itt a baj. Az egyetemes szolgáltatók vonatkozásában ezt a 2016. IX. 30-ai forrásszerződést két évre meghosszabbítják, ez is rendben van, hiszen így 2018. IX. 30-áig nagyjából látható, hogy mi történik, egyrészt a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-n, másrészt a MOL Nyílt Részvénytársaságon keresztül.
Ami gondot és problémát jelent, az valójában az, hogy a Magyar Földgázkereskedő Zrt. keretei között egy úgynevezett szabályozási számlát hívnak életre. Ez a szabályozási számla valójában arról szól, hogy nyilvántartja az árszabályozásból adódó elszámolási különbözeteket. Ez még úgy önmagában nem is lenne baj, hiszen ez arról szól, ha én jól képezem le a történetet, hogy mondjuk, olcsó beszerzés esetén a rendeletben elismert áraknál történő különbség gyakorlatilag valamilyen - idézőjelbe tett - elkülönített számlán nyilvántartásra kerül, és gondolom, arra gondolnak, hogy ha ez majd nem így lesz, hanem fordítva, akkor ez majd a veszteségeket kompenzálhatja. Na de nézzük, valójában mi is a helyzet, mi a helyzet, mondjuk, az elmúlt két esztendő időszakát érintően. Az a helyzet, hogy az importból beszerzett földgáz ára mintegy 50 százalékkal csökkent. Mintegy 50 százalékkal csökkent! Biztos emlékeznek rá, most nem akarok elmenni az olajárak irányába, de ott meg több mint 70 százalékos mértékű csökkenés volt, de most maradjunk a földgáznál, az importföldgáz ára mintegy 50 százalékos csökkenést mutat. Az én alapvető problémám és az én alapvető bajom az, hogy a haszon, a hozam nem az embereknél landol. Tehát van egy mértékadó árcsökkenés - mértékadó, hiszen megfeleződött az importföldgáz ára -, és ennek a haszna, ennek a nyeresége, hozama nem az embereknél landol.
(16.10)
Az emberek valójában többet fizetnek, mint amibe a gáz kerül, nemhogy haszonélvezői lennének a történetnek, hanem kárvallottjai. Biztos van haszonélvező, keresni, kutatni kell, meg lehet találni. Önök is tudják, nem kell, hogy erről bővebben beszéljek.
Tehát ma… Németh Szilárd elment, mert vélhetően fontos közérdekű feladat ellátását teszi meg, vagy netán nehezebben viselte volna el, hogy azokat a gondolatokat, amelyeket elmondott, esetleg ellenzéki politikusok megcáfolják. Tehát azt kell mondjam, hogy ma ez a fideszes rezsicsökkentés, amiben persze a kereszténydemokraták is benne vannak. Ez. Ez az önök rezsicsökkentése, mármint az, hogy ha mértékadó módon történő, jelen esetben földgázárcsökkenés van, és nem egyik hónapról a másik hónapra, egyik hétről a másik hétre, nem egy hektikus viszonyrendszer keretei között, ahol pulzálások vannak, hanem folyamatában egy kétéves időintervallumot alapul véve, mértékadó, 50 százalékos mértékű árcsökkenés, akkor ebből a fogyasztó, az állampolgár semmit nem lát, nem fizet kevesebbet. Hát, ez az önök rezsicsökkentése!
Miközben hogyha megnézzük azt, hogy nemzetközi szinten számíthatunk-e például az elkövetkezendő időszakban a földgáz tekintetében áremelkedésre, akkor sokfajta prognózis van, amit olvasni lehet, de ezek között a prognózisok között olyat nehéz találni, ami arról szólna, hogy belátható időn belül növekedés következik be az ár vonatkozásában. Sőt, olyan prognózisok vannak, amelyek inkább arról szólnak, hogy még a mostani helyzettől, a mostani árszinttől is bizonyos értelemben és bizonyos mértékben alacsonyabb árszinten lehet hozzájutni import földgázhoz.
Tehát erre nem lehet mást mondani, nem is tudok mást mondani, hogy tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, nem az embereken kellene nyerészkedni, közben meg arról beszélni, hogy rezsicsökkentés van. Nem. Hanem ha már a világpiacon hál’ istennek olyan folyamatok zajlanak, amelyek a földgáz hozzáférhetőségét érintően az árak tekintetében mértékadó módú csökkenést hoznak, akkor ennek meg kellene mutatkozni a szolgáltatás díjaiban, tehát az elérhetőség árában is.
Ne elvegyenek az emberektől akkor is, még akkor is, amikor kedvezőbb körülmények vannak a földgáz-hozzáférés vonatkozásában! Ne elvegyenek, adjanak nekik! Más esetben is, ha nem így lenne, akkor is arra kellene törekedni, hogy legkiváltképp azoknak, akik egyébként mértékadó módon sanyarú körülmények között szenvedik a mindennapjaikat, ott bizonyos értelmű kompenzációkat lenne érdemes működtetni, egyszerűen azért, hogy egy igazságosság irányába történő elmozdulás következzen be.
Önök ezt nem szívesen alkalmazzák, merthogy az igazságos árcsökkenés valójában valami olyasmi lenne a jelen helyzetben, és nyugodt lelkülettel megcsinálható lenne fedezet oldaláról nézve, ami arról szólna, hogy mondjuk, az átlagfogyasztásig egy nagyjából 20 százalékos mértékű fűtésiköltség-csökkenés következzen be. És miért mondom azt, hogy az átlagfogyasztásig? Egyszerűen azért, mert azok az emberek, akik a megszerzett jövedelmeiknek egy jelentős hányadát arra kell hogy fordítsák, hogy mondjuk, egy téli fűtési időszakra rákészüljenek, mert a téli megszerzett jövedelmeikből nem tudják lefinanszírozni, hanem tavasszal, nyáron és ősszel is bizonyos értelemben sajnálatos módon, de ezzel is foglalkoznak, hogy takarékoskodnak, ott kellene legkiváltképp segítő kezet nyújtani.
Tehát nem véletlenül mondom, hogy az átlagfogyasztás mértékéig ebben a mai helyzetben nyugodt lelkülettel megtehetnék azt, hogy egy 20 százalékos mértékű fűtésiköltségcsökkentést hívnak életre. Akkor érezhető lenne a viselkedésükből és a cselekedetükből fakadóan az, hogy van némi szociális érzékenység önökben. Akkor, amikor viszont azt teszik, hogy miközben a földgáz világpiaci ára, az importból származó földgáz ára 50 százalékkal csökken, aközben az emberek többet fizetnek érte, mint amennyibe kerül, ez elfogadhatatlan - és önök rezsicsökkentésről beszélnek. Nem érzik ezt a disszonanciát, ezt az ellentmondásosságot, mondhatni nyugodt lelkülettel: ezt az orcátlanságot? Nem ég rá a pír az arcukra?
Szóval, azt gondolom, hogy nem belehazudni kell az emberek szemébe, nem, hanem akkor és amikor lehetőségük van rá, akkor igenis, legalább akkor, amikor mértékadó módon van mozgásterük és lehetőségük, akkor tennének érte és cselekednének érte.
Még egy dolog van, amit mindenképpen szeretnék felvetni, ez pedig az, hogy 2016. február talán - ha jól emlékszem az időpontra -, amikor Orbán Moszkvában járt és tárgyalt Putyinnal. A megegyezés, amit én tudok róla, mert hát mindent nem lehet tudni, ugye, minden információhoz azért nem lehet hozzájutni, az gyakorlatilag valami olyasmiről szólt, hogy meghosszabbodik az a gázszolgáltatási biztonság, nem 2008-ra, hanem már 2009-re (sic!), egy évvel kitolódik. Ennyi, amit a közember ismer és ismerhet a dologról. De ha ez így van, hogy plusz egy év úgymond biztonság van a gázforrásszerződések vonatkozásában, akkor ez miért nem épül be ezen törvénytervezet keretei közé? Akkor miért 2008. IX. hó 30-áig szóló időponttal, miért nem 2009… bocsánat, nem 2008, hanem 2018. szeptember 30-áig, hanem miért nem 2019. szeptember 30-áig íródik ebben a törvénytervezetben? Ha már van egy egyezség erre vonatkozóan a plusz egy évet érintően, akkor az miért nem jelenik meg itt, ebben a törvénytervezetben?
Talán csak nem ez az orosz szerződés az, ami miatt nem akarnak itt példaként árat csökkenteni? Mondom: akkor, amikor 50 százalékos mértékű árcsökkenés volt a földgáz hozzáférése tekintetében az elmúlt két esztendőben. Talán nem csak valami olyan összefüggés van itt a dolog mögött, aminek a kompenzálására valamilyen értelemben sort kell keríteni?
Jó lenne látni és tisztában lenni azzal, hogy mit is takar az a megállapodás, miről is szól az a megállapodás. Tényleg valójában a magyar emberek érdekeit szolgálja vagy valami egészen másról szól? Lehet, hogy államtitkár úr e tekintetben néhány információt tud adni a parlamenti képviselőknek és a közembernek is, hogy talán jobban el tudjon igazodni.
De hát a befejező gondolatok közepette nem tudok és nem is akarok másról beszélni, mint magáról a rezsicsökkentés dolgáról. Még egyszer, hogy égjen be, hogy mindenki számára világos legyen: a gázárak 50 százalékos mértékű árcsökkenésének a lakossághoz való eljuttatásáról önök nem gondoskodnak. A gázárak csökkennek, a lakosság meg ugyanúgy fizeti azt, mint amit annak előtte - és önök rezsicsökkentésről beszélnek.
A villamos energia ára vagy a távhő ára, mikor jelennek meg úgymond az olaj és a földgáz árcsökkenése tekintetében a szolgáltatási díjak szintjén? Mikor fognak végre már egyszer arról gondoskodni, hogy ha tényleg fogható módon, és tényleg nem hektikusan csak egyik hétről a másikra, egyik hónapról a másikra történő árváltozások vannak, hanem hosszú-hosszú időintervallumon belül foghatók ezek a folyamatok, akkor ehhez igazítottan próbálnák meg alakítani és változtatni az emberek javára a szolgáltatási díjak mértékét?
(16.20)
Úgy látom, soha. Úgy látom, önöket ez nem hatja meg. Úgy látom, önök aszerint gondolkodnak, hogy hogyan és miképpen lehet úgymond kormányzati profitot termelni, amelyet más ágon, más felületeken jól lehet hasznosítani, netán a haverok irányába.
Ez így nincs rendjén. Önöknek nem ez a dolguk. Önöknek az a dolguk, hogy mivel szolgálatot látnak el a kormányzati szerepkörből fakadóan, ezért az emberek érdekeit szem előtt tartva cselekedjenek. Én meg azt látom, hogy önöket ez nem nagyon érdekli, nem nagyon érdekli, merthogy bármi is történik, amiből fakadóan az emberek érdekeit lehetne szolgálni, azt önök nem az emberek érdekei irányába fordítják és használják fel, hanem egészen más irányba viszik. (Révész Máriusz: A törvényt olvastad?) Igen, a törvényt olvastam. (Révész Máriusz: Nem úgy látszik.) Igen, neked is el kellene olvasni, és akkor talán előbbre lennénk.
A lényege a történetnek csakis az - csakis az! -, hogy akkor is, amikor mértékadó árcsökkenések vannak, akkor nem rezsicsökkentésről beszélni, hanem azt csinálni, azt csinálni. Ha majd végre egyszer azt fogják csinálni a Parlament falai között a kormánypárti képviselők, akkor elismerő szavakkal is lehet szólni ezekről a folyamatokról - addig nagyon nem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me