DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés 2015. március 3-án fogadta el a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes módosításokról szóló törvényjavaslatot. A kormány a benyújtáskor sem rejtette véka alá, hogy a törvény kiemelt figyelmet fordít az adatok nyilvánosságának kérdésére. E tekintetben nehézséget okozott az egyezmény titoktartási klauzulájának a magyar nemzetbiztonsági, külügyi kapcsolatokkal összefüggő, szellemi tulajdont érintő, valamint adathozzáféréssel, közérdekű adatok nyilvánosságával összefüggő alkotmányossági követelményekhez igazítása.
A 2003/4/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv ugyanis kimondja: biztosítani kell, hogy minden természetes és jogi személynek indoklási kötelezettség nélkül joga legyen a hatóságok birtokában lévő, illetve a hatóságok számára tárolt környezeti információkhoz jutni. Ugyancsak ugyanezen irányelv 4. cikkének (2) bekezdése rögzíti, hogy mely esetekben írhatja elő az adott tagállam a környezeti információk kérésének visszautasítását. Ilyen például, ha az információ közzététele hátrányosan befolyásolná a közbiztonságot, a honvédelmet, az üzleti titkot, üzemi titkot, esetleg szellemi tulajdont sértene.
Az Európai Bizottság az elhangzott szempontok vizsgálatára 2015 novemberében indított eljárást, amelynek keretében intézett kérdéseket a magyar kormányhoz. A kormány ez év januárjában - válaszlevélben, ha jól tudom - egyértelműsítő javaslattal állt elő, amely indítványt törvényjavaslat formájában most tárgyaljuk. A törvényjavaslat így egyértelművé teszi, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvény 5. §-át együtt kell értelmezni mind az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény közérdekű adatigénylésre vonatkozó III. fejezetével, mind pedig más ágazati törvényekkel. A javaslat értelmében azonban az adott adatkezelő, közfeladatot ellátó szerv a közérdekű adatigénylés teljesítése során vagy megtagadása esetén köteles mérlegelni, hogy az igényelt műszaki, üzleti adatok megismerése nemzetbiztonsági, illetve szellemi tulajdonhoz fűződő érdeket sért-e.
Az előterjesztett szöveg tudomásom szerint mind az Európai Bizottság illetékeseinek, mind a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének támogatását bírja, tehát maradéktalanul eleget tesz az alkotmányjogi, illetve alapjogi követelményeknek. Meggyőződésem, hogy az így pontosított szöveg egyértelműen az átláthatóságot szolgálja, közérdekű adatigénylés korlátozására pedig a lehető legszűkebb és legszükségesebb mértékben ad lehetőséget.
Úgy vélem, ez a tény józan ésszel még akár a legelvetemültebb környezetvédelmi mozgalmár vagy közérdekű adatigénylő aktivista számára is könnyen belátható, minden egyéb megnyilvánulás csak fölösleges hisztériakeltés az elhangzottak fényében. Ezért kérem, a javaslatot támogassák. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me