GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Meggyőződésem szerint fontos törvénytervezetet tárgyal a parlament. Azt sajnálom, hogy négyen-öten tesszük ezt, államtitkár úrral kiegészülve, de hát ettől függetlenül még lehet jó is a végkifejlete. Fontos, mert akkor, amikor szociális kérdésköröket érintően, vagy akár a gyermekvédelem ügyeit vagy a megváltozott munkaképességű embereket érintő ügyeket taglaljuk, akkor azért azt is látni kell, hogy sajnos az utolsó kategóriában is nagyon sokan vannak, megváltozott munkaképességű kategóriában is. Tehát jelentős kiterjedése van létszám vonatkozásában is ennek a törvénytervezetnek.
Én sokkal jobban örülnék annak, ha mondjuk, egy adott időszakban, parlamenti ciklusban egy komplex, átfogó törvény születne ezeknek az ügyeknek a kezelését érintően, és nem ilyen, picit ad hoc jellegűnek tűnő, 3 havonta, 6 havonta bizonyos korrekciók beépítésével párosuló folyamatokat látnánk vagy folyamatok tárulkoznának elénk. De ha az pozitív irányba visz, akkor azt kell mondjam, még az is jobb, mint ha semmi nem történik.
Ennek a törvénytervezetnek vannak pozitív elemei, tagadhatatlan. Vannak olyan dolgok, amelyek tekintetében, azt gondolom, az elmozdulás iránya jó. Nem feltétlenül ezekkel akarok foglalkozni, de deklarálni akartam, rögzíteni akartam, hogy van ilyen. Van, mondjuk, a foglalkoztatást helyettesítő támogatások tekintetében, a 30 napos keresőképtelenség esetében, az időintervallum kitolása a 30 napos közfoglalkoztatási lehetőség megszerzését érintően, és egyéb vonatkozásban is.
Én inkább azon részével szeretnék foglalkozni, ami számomra egy picit problematikusabbnak tűnik. Ha valamit nem jól látok, akkor majd azt kérem államtitkár úrtól, hogy korrigáljon, illetve világítsa meg másképpen a dolgokat.
Én soha nem tartom jónak azt, ha a kormány olyan intézkedéseket szül, amelyek bizonyos értelemben vegzálásként jelennek meg, akképpen mutatkoznak. Ugye, az állam rengeteg információt halmoz fel mindegyikünkről. Ez teljesen rendben van nyilván, mert így lehet normálisan kezelni az ügyeket. De az ismert, bejelentett, regisztrált, nyilvántartott adatok sokaságát, úgy érzem, úgy látom, hogy nem megfelelő módon használja - most nem akarok pikírt lenni - az egyablakos rendszer keretei között. Tehát nem megfelelően használja, és attól függetlenül, hogy adott esetben mindenfajta nyilvántartási adat rendelkezésére áll, az állampolgárok nyilatkozatait várja el, vagy éppen arra kötelezi őket. És ha és amennyiben ezek a nyilatkozatok nem történnek meg adott esetben, akkor bizony annak negatív következményei is lehetnek.
Én meg azt gondolom, ha már a nyilvántartási rendszerek úgy működnek, hogy a szükséges adatok az állam, a kormány, az adott hatóságok, szervezetek rendelkezésére állnak, akkor ezen adatok, mondjuk, az államigazgatási gépezet keretei között lévő szervezetek között utolérhetőek. Nem az ügyfél vegzálásával kellene megpróbálni olyan helyzetet teremteni, ami, ha egy kicsit pikírt akarok lenni, akkor azt mondom, ahhoz vezethet, hogy hogyan lehet megszerzett juttatásokat elvenni vagy elveszíttetni az emberekkel.
Azt hiszem, hogy e vonatkozásban kézzelfoghatóan igazolható, hogy van tennivaló az állam, a kormány, a hatóságok részéről, és nem olyan előírásokat kellene egy törvénytervezet keretei között érvényesíteni, amelyek, még egyszer mondom, arra adnak módot és lehetőséget, hogy ha az ügyfél ennek az ismeretnek nincs a birtokában és a szükségszerű nyilatkozatokat nem teszi meg, akkor hogyan és miképpen váljon kárvallottjává a történetnek.
A másik dolog, ami az adminisztrációs háttéren túl némi gondot okoz, a Vágó Sebestyén képviselőtársam által elmondott dolgok tekintetében valahol egybevág, tehát megegyező, van, ahol pedig különbözik attól. Itt a vagyonelemét firtatta ő is a megtakarítások tekintetében, tehát itt a takarékbetétek és egyéb másfajta megtakarítások tekintetében.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me