DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Sokan irigyelnek, hogy képviselő úrral kell vitatkoznom a parlamentben. Egyesek úgy gondolják, hogy nagyon egyszerű a dolgom, mások úgy gondolják, hogy nagyon nehéz a dolgom, mert ön nagy küzdő, és mindig elmondja ezeket a szövegeket. Viszont mindig akkora adukat ad! Nem akarom önt megbántani, de hát most valóban ön hogy is fogalmazott: hivatali visszaélés miatt tett feljelentést egy olyan ingatlanértékesítésnél, ami egy nyilvános árverésen történik? Hát, egy nyilvános árverésen majd azon az áron fog elkelni, ami ott az árverésen kialakul. (Sallai R. Benedek: A kikiáltási árról beszéltem.)
A kikiáltási ár is nagyon fontos szempont, abban bizonyosan önnek igaza van. Bár nem tisztem a rendőrséget védeni, de ne bántsuk meg őket. Egy árverésnél a kikiáltási ár miatt hivatali visszaélést kiáltani, az így még egy kicsit bonyolult. Talán várjuk meg inkább azt, hogy mi lesz annak az árverésnek majd a vége, és amikor látjuk, hogy mennyi az értéke annak a földterületnek, akkor utána el lehet azon gondolkodni. Nem mondom, hogy ne gondolkozzunk el, nézzük meg, hogy jó volt az árképzés, nem volt jó az árképzés. Hozzáteszem, hogy egyelőre engem a gazdák inkább mindig azzal találnak meg, hogy elképesztően drága a föld, hogy a magánföldeket sokkal olcsóbban meg tudja venni. Mi az oka annak, hogy az állam ilyen magas árakat kínál?
A másik, szintén nem megbántva önt, de magas labdákat dobál föl, pedig ön azért ért ehhez a dologhoz: most összehasonlítja egy legelő kikiáltási árát, aminek az aranykorona-értéke 1-2-3, jobb esetben van olyan 20-30 hektár, amin akár egy egész szarvasmarha is tud legelni, mert olyan szikes, aszott legelő, egy 30 aranykoronás szántófölddel? Hát, ne haragudjon, de tényleg más, sokszoros lesz a különbség már a kikiáltási árnál is. De itt is megvan az a szerencsénk, hogy végül is nem mi, nem az állam dönti el, hanem van egy árverseny, és annak végén kialakul. Volt olyan terület, ahol egyébként a kikiáltási ár több mint tízszeresére ment föl a végleges vételár, és volt olyan terület is, ami a kikiáltási áron sem kelt el. Azért ez egy elég változékony dolog.
Ami egyébként a programot illeti, illetőleg a népszavazást, amit kérdezett: természetesen mindenen el lehet gondolkodni, ha majd esetleg eljutunk abba a pozícióba, hogy lesz egyáltalán népszavazás. De most itt erről szó sincs. Van egy kezdeményezés, jellemzően egyébként ez egy politikai vita, nem a gazdák kérték, nem a földművesek tiltakoznak az ellen, hogy földet vehessenek, a politikának van egy ellenzéki része, amelyik semmi áron sem szeretné, hogy a magyar családi gazdaságok tudjanak földet vásárolni. Ezt tiszteletben tartjuk, csak nem értünk vele egyet. De most azt a programot leállítani, amiről egyáltalán még népszavazás kiírására sem került sor, hanem önök elkezdenek aláírást gyűjteni, aztán meglátjuk, hogy ennek milyen sikere lesz, azt gondolom, ez egy idő előtti lépés lenne.
A program sikerességét illetően azt tudom önnek mondani, hogy 2015-ben 130 ezer hektárt értékesítettünk 12 ezer birtoktestben, és 8 ezer vásárló vásárolt ezeken a területeken. Említette a nagybirtokot, ez is megint egy kicsit mantrázásnak tűnik nekem, aminek különösebb alapja nincs. Szeretném önt megnyugtatni, hogy a vevők 91 százaléka 50 hektár alatt vásárolt. Azt gondolom, ez azért egy nagyon jó arány. És ha megnézem, hogy 150 hektár fölötti birtoktestből összesen 10 ezer hektárnyi kelt el a 130 ezer hektárból, akkor akár darabszámra, akár méretre nézve semmiképpen sem, hogy is fogalmazzak finoman, nem megalapozott az az állítás, amit ön itt megosztott velünk.
Hogy kinek kedvez ez a földprogram? A magyar földműveseknek, az agrárközéposztálynak. Őket szeretnénk megerősíteni. Azért van hitel hozzá, hogy tudjanak vásárolni, legfeljebb 300 hektárig, amit egyébként a törvény ír elő. És hogy ne legyen vita az árverésekkel vagy az értékesítéssel kapcsolatosan, ezért nyilvános árverésen értékesítünk, és a törvényi feltételek mellett nem egy pályázati eljárásban. 2016-ban is folytatjuk a programot. Eddig a tíz árverési napon 30 ezer hektár kelt el, 826 vásárlóval.
És hogy kinek jó ez a program? Én még annyit ehhez hozzátennék, hogy ami biztosan nem jó, például az a felvetés, amit ön és az LMP megfogalmazott, hogy esetleg valamilyen földadót kellene bevezetni Magyarországon. Na, az biztosan nem segít a földműveseknek, sem a magyar agrárgazdaságnak. Szerintem az, ha egy nyilvános árverésen földet tudnak vásárolni, az csak segíteni fog a magyar agrártermelésnek. Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me