DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez valóban gáz, legalábbis az, hogy 24 óra alatt elfogadnak egy olyan jogszabályt, ami egy nemzeti piramisjátékról szól, és tegnap este kiderült, hogy egy vállalkozói körhöz tartozó cégcsoport az egyetlen olyan cég, amely alkalmas lehet arra, hogy ezt a feladatot ellássa. Bár nem lepődünk meg az egyénre szabott jogalkotáson, volt már erre példa, de az gáz, hogy ezt 24 óra alatt el tudják fogadni, viszont a gázárakat pedig több mint egy éve nem képesek csökkenteni.
Több mint egy éve mondjuk, hogy szerencsés helyzetben van a kormány az energiahordozók importárának csökkenése miatt. Szerencsés helyzetben van a kormány, mert 2010 óta nem kellett szembenéznie az energiaárak négy-ötszörös növekedésével. Nem kellett azt végignéznie, hogy 20 dollárról 100 dollár fölé emelkedik az olaj ára, és 100 dollárról 400 dollárra nő a földgáz 1000 köbméterenkénti importára.
Ezzel szemben az utóbbi években előbb lassan, majd gyorsuló ütemben csökkentek a régiós olaj- és gázárak. Az olaj ára 110 dollárról 30 dollárra, több mint 70 százalékkal esett vissza. Az orosz importgáz ára sajtóhírek szerint felére, 400 dollárról 200 dollárra csökkent. Ugyanez a folyamat játszódott le a nyugat-európai gáztőzsdéken is. Egy évvel ezelőtt még 22 euró fölött volt a gáz megawattóránkénti ára a holland tőzsdén, most 12-13 euróba kerül. Sőt, az ipari elemzők szerint belátható időn belül nem várható az energiahordozók árának emelkedése.
Ezek tehát önmagukban nagyszerű hírek. A baj az, hogy mi, fogyasztók ebből nem érzünk semmit. Ez pedig gáz. A mi számlánk annak ellenére nem csökken két éve, hogy közben az importföldgáz ára 50 százalékkal lett olcsóbb.
Sok kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. Miért nem csökkennek az átlagemberek számlái? Hol van ilyenkor az energiahivatal? Hol van ilyenkor az ármeghatározó miniszter? Hol van ilyenkor a Fidesz rezsibiztosa? A Gazdasági bizottság ezzel foglalkozó ülésére miért nem jöttek el, amikor nyílt vitára hívtam önöket? Miért fizettet a kormány az emberekkel továbbra is közel 60 forintot a földgáz köbméteréért, amikor annak beszerzése kevesebb mint 50 forint? Miért kell a háztartásoknak milliárdokkal többet fizetniük az energiáért, amikor egyébként is alacsonyak a bérek? Hová lesznek a gáz árában fölöslegesen beszedett tízmilliárdok? A tízmilliókkal megemelt állami cégvezetők fizetésére kell? Vagy Habony Árpád és Andy Vajna médiaérdekeltségeinek támogatására? Ez is gáz.
Ezekre a kérdésekre az a hallgatólagos válasz, hogy igen, ez elfogadhatatlan, ennek véget kell vetni, az importárak csökkenése lehetővé teszi, az emberek életkörülményei pedig szükségessé teszik a lakossági árcsökkentést. Mindannyiunk érdeke, hogy az energiaárak csökkenése egészen a fogyasztóig eljusson, és ezt ne akadályozza meg a kormány.
Ha önök valóban a magyar családokat képviselnék, és nem a kivonuló multik zsebeit tömnék ki, akkor már csökkentek volna az árak. Ha önöknek valóban az lenne a fontos, hogy az emberek fűtésszámlája kisebb legyen, akkor nem akarnák elsikkasztani a családi házak energiahatékonyságát javító európai uniós támogatást. A családok ugyanis nemcsak azért fizetnek sokat, mert drága a gáz, hanem azért, mert az épületeik nem energiahatékonyak, és ott elmegy az energia. Ezért szükségesnek tartjuk az árcsökkentés mellett, hogy az energiahatékonysági programot is folytassák, illetve az európai uniós támogatást ne nyúlják le.
Az MSZP most már harmadik alkalommal nyújtott be törvényjavaslatot azzal kapcsolatban, hogy átlagfogyasztásig 20 százalékkal csökkenjen a gáz ára, 10 százalékkal a távhő és 10 százalékkal a villamos energia ára. Ez a magyar embereknek fontos, hiszen rengeteg olyan háztartás van a mai napon, közel százezer, akik kikapcsolásra kerültek ezekből az ellátásokból. Számukra is fontos lenne egy ármérséklés, hogy újra részesei legyenek ennek a szolgáltatásnak.
Kezdeményeztük egy határozati javaslatban, a mai napon fogunk róla szavazni, hogy a kormány indítson el egy komplex energiahatékonysági, szigetelési, nyílászárócsere-programot, és a mai napon szavazni fogunk arról is, hogy az általunk beterjesztett árcsökkentési törvényjavaslatról tárgyaljon az Országgyűlés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Támogassák ezeket a javaslatainkat, mert ami jár, az jár. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me