DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Már akik itt az ülésnap végén azért még benn maradtak. Egy nagyon is fontos téma lesz, az úttalan utak szó szerint érthetőek a Nagykunságban, ugyanis a mostani felszólalás egyik témája azok a rendkívül rossz állapotú közutak lesznek, amelyek a vidék élhető voltához, a vidéknek a lakosságmegtartó erejéhez hozzájárulhatnának, hogyha járhatóak lehetnének, és ezek az utak nem a semmibe, vagy nem éppen úgy vezetnének a településekre, hogy gyakran járhatatlanok.
Ezek miatt az úttalan utak miatt és a rossz állapotú útburkolat miatt tüntettek a hétvégén Túrkeve és Mezőtúr között a rossz állapotokat megelégelt civilek. A civilek egyébként az egyik helyi vezető hírportál, a Vidék.MA hírportálnak a kezdeményezésére gyűltek össze és demonstráltak, amely hírportál egyébként egy kátyú-szépségversenyt hirdetett a környéken, tekintettel arra, hogy annyi kátyú van. Szép számmal érkeztek a résztvevők, mondhatjuk úgy, hogy még a legbosszúsabb helyzetben is a magyarok mindig megtalálják a humorérzéküket. Hát, megtalálták a demonstrálók is, de ettől függetlenül nem voltak túl vicces kedvükben, amikor látták, hogy kevés az az érdeklődés, amelyet felkeltettek, és úgy tűnik, hogy kormányzati, illetve átgondolt útfejlesztési politikával nem fog találkozni az ő igényük.
A demonstráció tehát a Túrkeve és Mezőtúr közötti útszakaszt érintette, amely egy négy számjegyű, tehát a 4202-es számjegyű út, amely rendkívül rossz állapotú, és nemhogy már lassan, hanem már semmilyen módon nem közlekedhető rendesen. Már semmilyen korlátozó tábla, sem egyébként a sebességre, sem az úthibákra felhívó figyelmeztető tábla nem segít azon, hogy valaki végig tudjon rajta rendesen menni.
Nagyon gyakoriak a káresetek, a lakosság, aki kint demonstrált, szinte egytől egyig arról számolt be, hogy az ő gépjárművét már komoly káreset érte ezen az útszakaszon. Valóban, én magam is szoktam azon az útszakaszon hogyha nem is hetente, de legalább kéthetente egyszer közlekedni, és egyre rosszabb állapotban van, ami egyébként a tél végével, illetve a tavasz közeledtével nem meglepő, de az meglepő, hogy ez a probléma most már évek óta megoldatlan, hiszen nem a kátyúk foltozásával, hanem az útalapnak, illetve az útnak a rendes megerősítésével lehet javítani az állapotokat.
De nemcsak Túrkeve és Mezőtúr között vannak gondban az emberek, amikor a kórházba szeretnének eljutni vagy az egyik településről a másikra, a megnövekedett munkahelyi, munkavégzés céljából tartó forgalomban szeretnének részt venni, hanem vannak olyan más települések is, így mondhatjuk például Martfű és Törökszentmiklós között, amely szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyében van, amely olyan állapotban van, hogy még a 40-es tábla is ugyanúgy közlekedhetetlenné teszi az utat. Tehát semmifajta figyelmeztető tábla nem oldja meg a problémát, és az utak minősége folyamatos károkat okoz az egyébként rendszeresen munkába járóknak. Arról nem is beszélve, hogy ezek azok a területek, ahová egyébként sem ér ki rendes időben a mentő, hát még hogyha olyan utakon kell végigmenni, amin képtelenség egyébként akár a 15 perces normaidőt betartani, illetve megtartani.
De ilyen a Kunmadaras, illetve Tiszaszentimre közötti 3219. számú út, amely szintén egy négy számjegyű útnak tekinthető, és gondolhatnánk, hogy nem vezet nagy forgalmat, de mégis a két település közötti rendszeres napi ingázók, illetve egyáltalán az irányába utazók is rendszeresen találkoznak ezzel, hiszen ez az egyik legrövidebb útvonal a Nagykunságon keresztül a Tisza-tó felé, a Tisza-tó menti és a Tisza menti falvakhoz. Mindennapi bosszúságot okoz, nemcsak a lakosoknak, hanem a tömegközlekedést használóknak is, hiszen ezeken a szakaszokon már vonattal szinte nem lehet közlekedni, egyedül a buszokkal lehet tömegközlekedést igénybe venni, és a buszok is jelentős késésekkel, jelentős károk mellett közlekednek.
Úgy gondolom, hogy ezeket a négy számjegyű utakat mindenképpen kiemelten kellene kezelni. Éppen ezért fordultam az elmúlt héten írásbeli kérdéssel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy tisztázzuk, mi is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei négy számjegyű utaknak a helyzete, hogy milyen fejlesztési források vannak rá, hogy lesz-e belátható időn belül útfejlesztés vagy csak marad a kátyúzás, illetve marad az az állapot, hogy minden tél végeztével, tavasz eljöttével lassan már kerülgetni sem lehet a kátyúkat, hanem közlekedhetetlenné válnak ezek az útszakaszok.
Ezt azért is tartottam fontosnak, hogy az Országgyűlés előtt is elhangozzék, mert maguk a lakosok is úgy gondolják, hogy senki nem hallja meg az ő hangjukat, függetlenül attól, hogy egyébként a település polgármestere, illetve akár az egész képviselőtestület kiáll amellett, hogy az utakat javítani kellene. Ezek mind megyei közúti fenntartásban vannak, tehát az önkormányzatnak vajmi kevés ráhatása van, és ennek ellenére, a lakosság és a helyi politika kiállása ellenére sem történik meg ezeknek az utaknak a javítása.
Így mindenképpen szükséges, hogy magasabb szinteken is meghallják végre a döntéshozók, hogy nem várhat tovább a Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagykunsági úttalan utaknak a megjavítása, végleges javítása és nem csak kátyúzása. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me