DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepli alapításának 650. évfordulóját, amely esemény alkalmából Pécs városa a Dél-Dunántúl és Magyarország számára is jelentős jubileumi ünnepségsorozatot tervez, amellyel méltó módon kíván tisztelegni elődei és a döntés előtt, amelynek értelmében a XIV. század derekán Magyarországon először Pécsett rakták le a tudomány alapköveit.
A középkori egyetemalapítások markánsan kiemelkedő hulláma jelent meg, de az 1348 és 1367 közötti időszakban Közép-Európa felvilágosult országaiban Prága, Krakkó, Bécs és Pécs elöl járt a világi felsőoktatás megteremtésében. 1367. szeptember 1-jén kelt oklevelében V. Orbán pápa engedélyezte Nagy Lajos magyar királynak a pécsi egyetem megalapítását. A pécsi egyházmegye által messzemenően támogatott felsőfokú oktatási intézmény létrejötte a magyar művelődés és oktatás új korszakának kezdetét jelentette. A középkori pécsi egyetemalapítás bevonta a magyar szellemi közösséget az európai felsőoktatás vérkeringésébe, amely a nemzetköziesítés kiemelkedő példája kell hogy legyen a XXI. századi magyar egyetemek számára is.
A Pécsi Tudományegyetem, mint az első magyar egyetem alapításának 650 éves évfordulójának méltó megünneplése a magyar oktatásügy kiemelkedő eseménye, éppen ezért nemzeti kérdés, amely a magyar kultúra, a nemzeti kulturális örökség szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. A magyar felsőoktatás napjának alapvető célja a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének és a magyar tudásalapú társadalom kialakulásának, tradicionális jellegének hangsúlyozása, a kulturális értékek közvetítése, megőrzése, a hagyományok hangsúlyozása, az egyetemi identitástudat erősítése a felsőoktatási intézmények oktatóiban, dolgozóiban, a jelenlegi és a volt hallgatókban, valamint a magyar felsőoktatás nemzetközi szerepének az erősítése.
Az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója a magyar állam történetiségének egyik mérföldköve, amely több szempontból is hozzájárul a pozitív országimázshoz. Egyrészt tudatosítja a magyar társadalomban a hazai felsőoktatás tradicionális jellegét, annak magas színvonalát, másrészt Magyarország egy újabb olyan területe kerül előtérbe, amely tekintetében Európában élen jár. Az a kezdeményezés, hogy 2017-től szeptember első napja legyen a magyar felsőoktatás napja, nagyban elősegíti azt, hogy a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzetközi örökséggé váljon, amellyel minden polgár azonosulni tud. A magyar felsőoktatás napja első alkalommal történő méltó megünneplésére 2017. szeptember 1-jén és 2-án kerül sor, amelynek megnyitására a miniszterelnök urat, továbbá a kultúráért felelős államtitkár urat mint a Pécsi Tudományegyetem jubileumi védnökét, Pécs országgyűlési képviselőjét és az alumnit tervezik meghívni.
A rendezvénysorozaton többek között díszpolgárrá avatják Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, dr. Buzsáki György agykutatót, s felavatják Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát. Erre készülve és ezt kiegészítve a Pécsi Tudományegyetem 2016. és ’17 között több neves rendezvényen ünnepli az első magyar egyetem alapításának 650 éves évfordulóját, így nemzetközi konferenciák, tudományos találkozók, művészeti fesztiválok és sportesemények kerülnek megrendezésre, amelyek nemcsak országos, hanem nemzetközi jelentőséggel is bírnak.
Néhány példa ezek közül: megrendezésre kerül a VIII. nemzetközi hungarológiai kongresszus 2016 nyarán. Az ebbe a tárgykörbe tartozó tudományszakok képviselőinek korunkban egyszerre kell megküzdeniük a humán tudományok és különösen a kis nyelvek és kultúrák közgazdasági ésszerűségre hivatkozó lebecsülésével, pedig nyilvánvaló, hogy a bölcsészettudományokat és ezen belül a magyarságtudományt is a megértés alapvető igénye, a kulturális közvetítés szükségessége teszi nélkülözhetetlenné.
(11.10)
2016 őszén, 2017 tavaszán több Nobel-díjast hív meg az egyetem és egy „Nyitott egyetem” rendezvénysorozat keretében ezek a Nobel-díjasok előadásokat tartanak. Megrendezésre kerül 2017 tavaszán az International Week. A program szorosan kapcsolódik a kormány által is támogatott nemzetkö-zi-e-sí-té-si programhoz és ezen belül is a Pécsi Tudományegyetem külföldi hallgatói létszámának jelentős növeléséhez. Az International Week keretében kerül sor a külföldi hallgatók kultúráját, szokásait, gasztronómiai bemutatkozását is lehetővé tevő nemzetközi estre, Afrika-programra, a Diaszpóra-projekt végrehajtásához kapcsolódón diaszpóraszervezetek, diaszpórák bemutatására. A programra meghívást kapnak a külföldi hallgatók országainak nagykövetei, amely aztán bővíthető további kormányok külügyi tárcáinak képviselőivel.
Megrendezésre kerül 2017 nyarán a European University Association szervezetének éves kongresszusa. Ez a szervezet az európai egyetemek legfőbb érdekképviseleti fóruma, amely egyfajta szakértői testületként működik, mielőtt az európai uniós felterjesztések vagy átgondolandó problémakörök az európai kormányzó képviseletek elé jutnának, vagyis kiemelkedően fontos véleményformáló szereppel bír.
Tisztelt Ház! Kérem az elmondottak alapján, hogy önök is támogassák a H/9285. számú határozati javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me