DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a kormánynak azt a kezdeményezését, amely szerint 2017-től minden év szeptember 1-je legyen a magyar felsőoktatás napja, amely, ahogyan államtitkár úrtól is elhangzott, egyben a pécsi egyetem alapításának emléknapja is.
A XIV. század utolsó harmadáig a felsőoktatásba való bekapcsolódás növekvő igénye arra ösztönözte a tudásvágyó hazai fiatalokat, hogy külföldön folytassanak tanulmányokat. Ez a tendencia Nagy Lajos uralkodása idején fordulóponthoz érkezett. V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-jén kelt oklevelében enge-dé-lyezte Nagy Lajos magyar királynak a pécsi egyetem megalapítását. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy egy rövid részletet idézzek V. Orbán pápa alapító okleveléből. „Magyarország királyának kérésére rendeljük, hogy Pécs városában legyen studium generale, amelyben az egyházi és polgári törvény s minden más, nem tilos tudomány a hittudományokon kívül taníttassék.” - idézet vége.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a levél új korszak kezdetét jelentette a magyar oktatás történetében, lehetőséget a felzárkózásra Bologna, Padova, Párizs és a nem sokkal korábban alapított prágai, krakkói és bécsi felsőfokú iskolák mögé. Az egyetem három fakultással - orvosi, jogi, filozófiai képzéssel -, külföldről Magyarországra települt professzorokra épít-ve indult. Ez nemcsak a tudósképzés első lépését jelentette, hanem az egyházi, világi vezető és alacsonyabb szintű hivatalokat betöltő réteg képzettségének szélesedését is. Az egyetemen magas szintű képzés folyt. Az itt végzett magyar diákok több külföldi egyetemen töltöttek be rektori, dékáni, tanári állást. Feltehetően a XV. század elején még működött az egyetem, miközben Luxemburgi Zsigmond 1395-ben Óbudán egy újabb egyetemet alapított. Mátyás pozsonyi kísérlete után a legközelebbi állomás a nagyszombati egyetem XVII. századi alapítása volt. Erre emlékezve javasolja a kormány a magyar felsőoktatás napját és jelöli meg erre szeptember 1-jét, V. Orbán pápa engedélyező levelének keltét.
Számos jeles nap van már a naptárban, kérdezhetnénk, hogy vajon mi indokolja, hogy a magyar felsőoktatásnak külön napja legyen. Úgy vélem, ez a nap alkalmas arra, hogy reflektorfénybe állítsa, meg-ismertesse azt az oktatói, tudományos, kutatói, hallgatói tevékenységet, teljesítményt, amely a hazai felsőoktatást jellemzi. Ez a nap alkalmat teremt e teljesítmények elismerésére és arra, hogy a kimagasló teljesítmények bemutatásán keresztül hozzájáruljon a felsőoktatási intézmények vonzerejének további növeléséhez, nemzetközi rangjának további erősítéséhez. Végső soron pedig alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a magas szintű tudás megbecsüléséhez, becsületének növeléséhez, ami a magas szintű társadalmi működés, a problémamegoldás és a fejlődés alapja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek fényében a Fidesz-frakció támogatja a benyújtott határozati javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me