BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Gyöngyösi Márton frakciótársam lett volna a Jobbik vezérszónoka, de sajnos betegsége miatt nem tudott eljönni a mai ülés elejére. Ezért néhány mondatot én szólnék az előttünk fekvő egyezményről, amit a Jobbik képviselőcsoportja természetesen támogatni tud.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Mongólia lesz hazánk új technológiai célországa, bányaipari és mezőgazdasági együttműködésekről szóltak a hírek, amiket tavaly év végén jelentettek be. Ehhez hozzá tudom tenni a magam részéről, hogy valóban ebbe az irányba mutatnak a dolgok, hiszen tavaly ősszel az EBESZ parlamenti közgyűlésének ülésszakán Ulánbátorban jártunk képviselőtársaimmal, és azt tapasztalhattuk, hogy valóban a korábbi évtizedekhez viszonyítva egy komoly fejlődés következett be Mongóliában.
Egy hatalmas piacot jelent az ország, és a Jobbik mindig is hangsúlyozta azt, hogy a keleti nyitás jegyében meg kell találnunk azokat a partnereket, akikkel érdemben együtt tudunk működni gazdasági, kulturális vonalon. Úgy hiszem, hogy Mongólia minden szempontból megfelel ezeknek az elvárásoknak, hiszen egyrészt egy nagyon pozitív légkörű fogadtatásban volt részünk az EBESZ parlamenti közgyűlésén, amit rendkívül jól megszerveztek mongol barátaink, másrészt pedig akár a múltunk szempontjából is találhatunk olyan kapcsolódási pontokat, amelyek erősíthetik azt, hogy igenis van keresnivalónk Mongóliában, van ott keresnivalója a magyar cégeknek. Úgyhogy nagyon üdvözlendő az, hogy már konkrét beruházásokkal kapcsolatban történtek bejelentések. A nagykövet úrral is egyeztettem akkor. Ő is elmondta és sorolta azokat a konkrét elképzeléseket, amelyek a nagykövetség részéről, természetesen a kormánnyal történt egyeztetést követően, megfogalmazódtak.
Úgyhogy a magunk részéről azt tudjuk ehhez hozzátenni, hogy természetesen az ilyen irányú törekvéseket mindenképpen támogatni tudjuk. Üdvözöljük azt is, hogy nemrégiben miniszterelnöki szintű látogatásra került sor Ulánbátorban. Azt kérjük a kormánytól, hogy a jövőben vigyék tovább ezt a vonalat, hiszen valóban egy komoly partnerről beszélhetünk Mongólia vonatkozásában, és természetesen az ilyen és ehhez hasonló egyezmények, megállapodások pedig tovább erősíthetik a két ország között már egyébként is meglévő erős kapcsolatokat.
Így a magunk részéről, mint már említettem, támogatni tudjuk az előttünk fekvő megállapodást. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me