DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Igyekszem röviden én is hozzászólni, elnök úr. Nagyon sok minden elhangzott előttem, és a felszólalások nagyjából kijelölték a vita menetét, illetve az előzményeit. Nekem külön tetszett az, hogy Magyar Zoltán idézte Budai Gyula korábbi nyilatkozatát. És valóban, ez a nyilatkozat nemcsak itt, az Országgyűlésben hangzott el, hanem azokon a háttérmegbeszéléseken is, ahol volt szerencsém nekem is ott lenni. Próbáltam én is egyfajta mediátorként belevetni magam a hazai kutyás ügyekbe, bár szakértőnek nem mondom magam, csak jogászként ezen a területen. Tehát én próbálom a jogszabályok szempontjából megítélni a helyzetet. Nyilvánvalóan a kutyatenyésztés szakmai szempontjait az erre hivatott szervezeteknek kell ismerniük és megvalósítaniuk.
Visszatérve, Budai Gyula államtitkár úr már régen nem államtitkár, és ugyanúgy belebukott ebbe a projektbe, úgy tűnik, mint az elszámoltatásba, és sajnálatos módon elszámoltatási kormánybiztosként sem tudott túl sok eredményt felmutatni. Ezt a jelen lévő államtitkár úrnak is mondanám, hogy sajnálatos módon - és ez is bizonyítja, hogy egy államtitkári ígéret vagy egy államtitkári hivatkozás arra vonatkozólag, hogy majd mi lesz, ha az állam, a kormány vagy az Országgyűlés kívánalmai nem teljesülnek, az sajnos kevés, és az elmúlt időszakban -, ha csak az elmúlt hat évet nézzük, amióta itt, az Országgyűlésben szerepel a Jobbik, azt láthatjuk, hogy sajnálatos módon az ígéretek nem kerültek betartásra. És akkor láthatjuk ezt a javaslatot, ami most bejön, ami tovább, bizonyos szempontból árnyalja, más szempontból rontja a helyzetet, mert az a káosz, ami kialakult, és próbáltak rendet tenni benne a különböző civil szakmai szereplők, a kormány, az Országgyűlés, a pártok, országgyűlési frakciók, belefolyva a vitába, úgy tűnik, hogy egy olyan eredményre vezet, ami csak és kizárólag egyes érdekköröknek jó.
Mondhatom ezt azért, mert nagyon jól hangzik, hogy az állam kivonul. Bizonyos területeken ez nagyon jól hangozhat, hogy azt mondjuk, hogy rábízzuk a civilekre, minden jogosultságot odaadunk nekik, nincs hely itt az államnak, és a nagy béke és az öröm korszaka be fog következni. Sajnos, ez nem lesz így, mert az állami kivonulásnak is - ahogy mondtam, és be fogom bizonyítani - meglesznek a nyertesei és a vesztesei.
Az - és a törvényjavaslat erről szól -, hogy a jövőben állami feladat csak a magyar ebfajták vonatkozásában merül fel a tenyésztéssel kapcsolatosan, az őshonos fajtákkal kapcsolatosan, már önmagában egy értelmezésbeli probléma vagy egy világnézeti probléma, mert nem gondolom, hogy az egyéb szervezeteket, amelyek állattenyésztéssel vagy ebtenyésztéssel próbálnak foglalkozni, őket ne kellene az államnak szemmel tartania ilyen vagy olyan módon. Szemmel kell tartani, és én a példát jónak tartom, ami elhangzott előttem, arra vonatkozóan is, hogy mondjuk, amikor a különböző rendvédelmi szervek egy kutyát szeretnének vásárolni, nyilvánvalóan azt igazolni kell egy rendőrfőnöknek, hogy ő keverék kutyát vett, vagy mondjuk egy fajtiszta német juhászkutyát vett. És mivel az államot nem érdekli tulajdonképpen, hogy ki tenyészt fajtiszta német juhászkutyát, ezért egyéb módon fog majd sorra kerülni az, hogy hogyan lehet igazolni, hogy akkor ez a kutya fajtiszta vagy nem, vagy aki még tegnap fajtisztának minősülő kutyát tenyésztett, az holnap miért nem teheti ezt meg.
De nem akarok ennyire előreszaladni, a törvényben le van írva, hogy a 180. napon a Kinológiai Szövetség és a magyar ebfajtának nem minősülő ebfajták fenntartására elismeréssel rendelkező tenyésztőszervezetek elismerése a törvény erejénél fogva megszűnik. Na bumm, mondhatnánk, és akkor ezek után egyébként - és itt hivatkoznék megint csak a jogrendszer jogbiztonsági elemére, hiszen ezek a szervezetek a múltban is nagyon sokat tettek azért, hogy ezt a státuszukat megőrizzék. Nagyon sok pénzt tettek ebbe bele, nagyon sok szakmai tapasztalatot és munkát tettek ebbe a feladatba, és egyébként a kormány az elmúlt években az Országgyűlés asszisztálásával többször átírta a szabályokat, folyamatosan meg kellett felelni az új szabályoknak, és azt látjuk, hogy amikor kialakul egy helyzet, utána húzunk egy újat, és közben nem látjuk, hogy emberi életekkel játszunk abban a tekintetben, hogy ezek a tenyésztők, akik becsülettel végezték a feladatukat, nemcsak hogy a munkájukat veszíthetik el, nemcsak hogy a szakmájukat veszíthetik el, de bizonyos esetben - mert ilyen tendenciák is vannak - az országukat is elveszítik, mert máshova fognak menni, Felvidékre mennek majd, Ausztriába vagy akár Jugoszlávia felé is vehetnék az irányt, ha még lenne… Tehát Szerbia felé veszik az irányt, a posztjugoszláv országokba vagy akár Horvátországba, ha nemzetközi kapcsolatuk van, és ott be tudnak tagozódni a rendszerbe.
Tehát szakmailag el kell hagyni a hazájukat, mert az egészen bizonyos, ami az indokolásban szerepel, hogy Európában egyedülálló volt a magyar rendszer. Csak a káoszban volt egyedülálló ez a magyar rendszer, abban nem, hogy mindenhol… - és ha tud, erre hozzon példákat, államtitkár úr, hogy van-e olyan állam, ahol teljes mértékben kontroll nélkül kivonul az ebtenyésztésből az adott állam, nem foglalkozik vele, se úgy, hogy az adott szakmai kereteket megteremti, és ráhagyja kontrolláltan a civil szférára, ezt én meg tudom érteni. De úgy, hogy egyáltalán nem érdekli az államot, hogy mi fog történni, én nem tudok ilyen példát, és ez, amerre lépünk ezzel a javaslattal, ezt fogja megteremteni.
Ahogy elmondtam, az indokolásban is szerepel, hogy a többi ebfajta - az őshonos kivételével - tenyésztésével kapcsolatos állami szabályozás meg fog szűnni, hatósági kontroll alatt nem fog állni, és a gyeplőt teljesen bedobják a lovak közé. Ezért van az a visszhang, amit elmondtam, hogy a különböző környező országokba fognak menni azok a tenyésztők, akik munkájuk kapcsán szeretnék tovább folytatni azt, amit megkezdtek, és nem szeretnének betagozódni a MEOE-, MEOESZ-rendszerbe.
(12.40)
Mert sok esetben persze lehetnek viták, de ha az állam kivonul, az azt fogja jelenteni, hogy csak az tud kiadni egy igazolást, aki valamilyen nemzetközi szervezettől tudja származtatni az általa kiállított magánokiratot, rá tud rakni, mondjuk, egy FCI-pecsétet. Mert az elfogadható lesz, nyilván nem a magyar tevékenység, hanem a nemzetközi szervezettel a háttérben ez elfogadható lesz. Aki ilyet nem tud megtenni bármilyen okból, akár mert nem szeretne, akár személyes viták miatt, akár nem tudom, még milyen indokok felsorolhatók, náluk tulajdonképpen bezárulnak a kapuk, és azáltal, hogy az állam kivonul, csak azoknak enged teret, akiknek van egy kis nemzetközi hátszelük, tehát egy nemzetközi szervezet tagjai tudnak lenni.
És tudomásom szerint az FCI-nek országonként csak egy tagja lehet. Tehát nem lehet az, hogy különböző szervezetek bejelentkeznek. Tehát ez egy olyan monopoljognak tekinthető, amit ha valaki, valamely ország elnyert, akkor arra vigyáznia kell, és az állami kontrollal kell a civil szférát becsatornázni és ellenőrizni ezeket a tevékenységeket. Tehát - az előző példánál maradva - hogyha a honvédség vagy a rendőrség egy német juhász vagy egy doberman kutyát szeretne venni, akkor természetesen akárkitől vehet, de aki tegnap még elismert volt, ki tudott állítani egy okiratot, az holnap már nem tud, tehát tőlük már nem tudják megvenni, és ha nem úgy fújnak a szelek, akkor adott esetben, amíg, mondjuk, egy környező országba ki nem vándorol az a tenyésztő és ott elismertséget nem kap, akkor nem is tudja. De nyilvánvalóan akkor meg már nem tőle fogják megvenni a hatóságok, mert ugye, azt nem gondoljuk, hogy bár ugyanott vagy ugyannál a tenyésztőnél vették, hogyha holnap nem tud okiratot adni róla, akkor azzal el lehet számolni, mondjuk, a rendőrségen vagy a honvédségen belül. Tehát ez a probléma a javaslattal.
És államtitkár úr itt utalt rá, hogy az Igazságügyi Minisztériumban talán valami készül, arról nagyon szeretnénk részletesebben hallani. Bízunk benne, hogy valami jó dolog készül ott, csak akkor azt nem értem, higgye el, tényleg nem értek olyan módon az agrártárca ügyeihez, mint ön, de ha ezt most ide behozzák, és ebben teljesen egyértelmű kinyilatkoztatások vannak, hogy az állam kivonul a többi ebfajta területéről, akkor vagy jön az Igazságügyi Minisztérium részéről egy ellentétes előterjesztés - nem tudom, nincs információm arról, hogy mi fog jönni -, vagy akkor egyszerre kellett volna behozni, hogy megnyugtassák itt az ellenzéki képviselőket. Higgyék el, hogy ez is egy fontos szempont, tehát ha két javaslat van, akkor szeretnénk mindkettőt látni, mert a kép ebből fog összeállni. De higgyék el, hogyha ez így elfogadásra kerül, akkor csak tovább fogjuk növelni a káoszt. És egyébként, most lehet, hogy ez önöket nem érdekli, de olyan méltánytalan helyzetet teremtünk - most éppen az ebtenyésztés terén -, hogy az államot nem érdekli, hogy a különböző tenyésztők, ebben élők mennyit fektettek bele, mennyi szakmai munkát, mennyi pénzt, az állam most újra felülírja a szabályokat, és marad az a rendszer, ami már eddig sem vált be.
Én úgy gondolom, hogy ezt megfelelő módon szakmailag elő kellett volna készíteni. Én nem tudok róla, hogy a pártok szakembereivel is egyeztettek volna, csak azt látom, hogy passzírozzuk itt a témát ide-oda, de a végén, mint ahogy volt régen az a mondás, de talán még most is igaz, hogy a futballt kétszer tizenegy ember játssza, és a végén meg a németek nyernek - ez most is igaz egyébként, hogy a német válogatott jól szerepel -, de itt is azt érezzük, hogy egymást próbáljuk győzködni az Országgyűlésben, és a végén mégis mindig a MEOE-, MEOESZ-, nem tudom, most éppen hogy hívjam őket, érdekkör jön ki győztesként, és mindig véletlenül, így hozta az élet. Szóval, államtitkár úr, erre kellene válaszolni, és azt kell mondjam, hogy a választ nemcsak mi fogjuk itt figyelemmel követni, hanem, higgye el, megteszik a tenyésztőszervezetek is.
És tudom én, hogy ön sem mindenható, és van az agrártárcánál miniszter, meg van miniszterelnök, és a miniszterelnöknek vannak barátai még kutyás téren is, mit ad Isten, még arról is hallhattunk híreket, hogy olyan kutyák is vannak, akik szerelmesek Orbán Viktorba, mert sajtóhírek erről is jelentek meg, be kell ütni a keresőbe, és azzal nehéz mit kezdeni, ha mondjuk, Orbán Viktornak olyan tanácsadók próbálják ezekben a témákban megmondani, hogy mi legyen az irány, akiknek a kutyája rajong Orbán Viktorért. Ebben az esetben lehet, hogy egy kicsit a döntési pontosság eltájolódik, de azt kérem, hogy ne ilyen szubjektív vélemények határozzák meg egy ilyen fontos szektor szerepét, hanem ennél azért részletesebb szakmai egyeztetések.
És, higgye el, államtitkár úr, mi leszünk a legboldogabbak, ha egy olyan törvény születik, ami mindenki számára megnyugvást hoz, és nem azzal jár, hogy bizonyos szervezeteknek monopolhelyzetük lesz Magyarországon, másoknak meg ki kell vándorolniuk, ne éljenek a Gyurcsány által már elmondottakkal, hogy akinek ez nem tetszik, az mehet külföldre. Nem jó szívvel fogják megtenni ezt ezek az emberek, ha így kell eljárniuk. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me