HORVÁTH ISTVÁN,

Full text search

HORVÁTH ISTVÁN,
HORVÁTH ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan javaslat van előttünk, amely esélyt ad. Esélyt ad arra, hogy a korábbi áldatlan állapotok megszűnjenek. Esélyt ad arra, hogy egy ágazat visszanyerje tekintélyét. Esélyt ad arra, hogy a törzskönyvezett kutya fogalmának újra legyen értéke hazánkban. A lehetőség azok kezébe kerül, akik számára a legfontosabb élni is vele, az ebtenyésztési ágazat megkapja az önrendelkezés lehetőségét.
Az eddigi ebtenyésztési szabályozás működési nehézségeit mi sem mutatja jobban, mint hogy a hazai törzskönyvezési szám drasztikusan lecsökkent. Sok ebtenyésztő döntött úgy, hogy a kutyáit külföldön, ottani szervezeteknél törzskönyvezteti. A jelenlegi ebtenyésztési szabályozás fenntartása, mint ahogy azt az előterjesztői expozéban is hallhattuk, aránytalan terheket ró a hatóságokra. Ezen a területen nem indokolt a jelen mértékű állami részvétel. Szükségszerű a bürokrácia csökkentése.
Belátható, hogy a nem elég hatékonyan működő, a hatóságot leterhelő szabályozás radikális korrekciója egy olyan lépés, amit egy nemzetközi szinten is civil alapokon nyugvó, érett, évszázados hagyományokra támaszkodó ágazat esetében meg lehet tenni. Ráadásul anélkül, hogy a célt, a hazai ebtenyésztés egyensúlyának helyreállítását ne tévesszük szem elől.
Az ágazat jól felfogott érdeke, hogy minőséget eredményező tenyésztési programokkal hosszabb távon újra felvirágoztassák a hazai ebtenyésztést, így lehet bízni abban, hogy a nemzetközi elvárásoknak is megfelelni képes, itthoni tenyésztőszervezeteknek civil alapon is sikerül megteremteniük az ágazat stabilitását.
Az állami szabályozás csak azon a területen marad meg, ahol az mindenképpen indokolt. Így tehát a jelentős genetikai értéket képviselő, a nemzeti identitásunk megőrzése érdekében kiemelkedően fontos, bizonyos szempontból veszélyeztetett és védendő hazai ebfajták tenyésztését továbbra is csak államilag szabályozott keretek között lehet folytatni. Várjuk a rájuk vonatkozó külön szabályozás megalkotását, a jelen törvényjavaslatot pedig támogatjuk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me