Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem mondom, hogy megszokhattuk, de nem vagyunk meglepődve azon, hogy amikor fontosabbnál fontosabb témákat hozunk fel napirend után, akkor egy kezemen megszámlálható azon kormánypárti képviselők száma, akik szemben ülnek vagy éppen állnak, a válaszadók pedig egész egyszerűen hiányoznak.
Így járunk most a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása kérdésköre tekintetében is, hiszen egészen elképesztő módon most március 1-jével lejár az az átmeneti mentesség, amely megvédte magyar családok százait a kilakoltatástól, az otthon elvesztésétől. Ez néminemű kegyelmi vagy türelmi időt biztosított volna a kormány számára arra nézve, hogy a téli időszakban, amikor ez a mentesség fennáll, egy jól kimunkált törvényjavaslatcsomaggal vagy jól kimunkált javaslataival elejét vegye annak az árverés-cunaminak és annak a kilakoltatástömegnek, ami most várhatóan beindul.
Látható, hogy a korábbiakban az úgynevezett devizahiteles elszámolások kapcsán 210 ezer végrehajtási ügyet függesztettek fel, de továbbra is 15 ezer ingatlan vár árverezésre, ami egy hatalmas szám, és tulajdonképpen, amit most Magyarország Kormánya megenged, az az, hogy a korábbi, negyedévesnek tekinthető kvóták szerint, a bankrendszer irányítása és útmutatása szerint továbbra is magyar emberek százai, rossz esetben ezrei veszíthessék el az otthonukat.
Mondhatnánk azt, hogy ezek a piacgazdaság kemény és markáns szabályai, de a fő probléma az, hogy itt szó sem volt piacgazdaságról, amikor a kormány egy paktumot között a tavalyi évben mind a Bankszövetséggel, mind az EBRD-vel, és lényegében abban egyeztek ki, hogy további terheket nem raknak az érintett bankokra sem devizahiteles rendezés kapcsán, sem más úton-módon. Csakhogy jellemző módon az történt, hogy ezek az emberek fölvették a hitelüket 165-170 forinton, aztán kaptak a nyakukba egy 256 forintos vagy autóhiteleseknél annál is magasabb árfolyamú, piaci árfolyamon történő elszámolást. A kettő között lévő, hatalmas vagyontömeget pedig indokolatlanul lenyelték a bankok, sőt az úgynevezett devizaátváltások kapcsán a Magyar Nemzeti Banknál százmilliárdos nagyságrendű, egyes becslések szerint egy 200 milliárdos nyereség keletkezett, egy olyan profit, amit nyugodtan tekinthetünk közpénznek.
Ehhez képest pont ezen a héten megszavazta a Fidesz-KDNP-s többség azt, hogy a Magyar Nemzeti Banknál felhalmozódott többlet elköltésének körülményeit lényegében titkosítja. Tehát, ahogy kezdte a postatörvény kapcsán - hogy a Magyar Posta ügyleteit is kiveszi adott esetben a kikérhető adatok hatálya alól, de még a perelhető, tehát per útján történő kivételt is lehetetlenné teszik vagy nagyon megnehezítik -, ugyanígy jártak el most az MNB kapcsán, ahol azok a korábbi műkincs-, festmény- és ingatlanvásárlások, amelyek nagyon nagy társadalmi felháborodást váltottak ki, a továbbiakban mindenféle ellenőrzés nélkül folyhatnak.
A Jobbik ezen 200 milliárdos többlet és pénztömeg terhére egy olyan kártérítési alapot hozna létre, amelyből támogatnánk, nem segélyeznénk, hanem az eredeti állapot visszaállítása felé mozdítanánk el azokat az ügyeket, ahol az érintetteket már kilakoltatták otthonukból, a családjukat szétszakították, adott esetben a munkaerőpiacról is teljes mértékben kikoptak az érintettek. Szeretnénk ezeket az embereket oly módon kártalanítani, hogy kapjanak egy lehetőséget az életük tisztességes mederben történő újrakezdéséhez. Ez a különbség önök között és közöttünk, hogy amíg ott a túloldalon titkosítják az elképesztő ingatlanbefektetéseket, festmény- és műkincsvásárlásokat, oktatási projekteket, addig a jobbikosok visszaadnák a devizahitelesek pénzét, hiszen mindezen befektetések, amelyeket a függöny mögött kívánnak önök a jövőben meglépni, a devizahitel-károsultak indokolatlanul elvett pénzéből kerülnek finanszírozásra. Éppen ezért egy Jobbik-kormány, egy esetleges és leendő nem fog várni a helyzet rendbetételével, hiszen úgy tisztességes, hogy a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításával csoportosítsuk vissza ezeket az összegeket az eredeti tulajdonosok számára.
Egészen elképesztő módon a kormány most kinyitja ezt a kaput, tehát a kilakoltatási moratórium meg nem hosszabbításával engedi, hogy kilakoltassanak magyar családokat, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilatkozza azt, hogy nem kell azért annyira aggódni, mert idén várhatóan ezer alatt marad a kilakoltatások száma. A Jobbik azt mondja, hogy egy kilakoltatás is sok abból a körből, ahol az érintettek önhibájukon kívül vagy jórészt önhibájukon kívül kerültek nagyon nehéz helyzetbe. Nyilvánvaló, hogy önkényes lakásfoglalókat a Jobbik ebbéli tevékenységükben nem kíván támogatni, de számíthat ránk minden becsületes magyar ember, aki a bankok, a pénzintézetek játszadozásai nyomán került elképesztően nehéz helyzetbe.
A Jobbik tehát nem adja fel azt, hogy igazságtételt érjen el számukra, és nem adjuk fel a hitelkárosultakért folytatott harcunkat a következő, nagyon nehéznek ígérkező hónapokban sem. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me