ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft.-ből kiszervezett takarítás igazán zsíros falat, hiszen a csaknem 10 ezer MÁV-os építmény jó 3 millió négyzetméterének tisztántartására kiírt tender hároméves számlája 15 milliárd forintjába kerül majd a magyar adófizetőknek. Jól látható, hogy a tavaszi nagytakarítás beindult a vasútnál, de hogy ez esetlegesen mennyire piszkos munka, azzal kapcsolatban van néhány észrevételünk.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Először is egy kézenfekvő kérdés, hogy készült-e hatástanulmány, gazdaságossági számítás a takarítási tevékenység kiszervezéséről, mert ha nem, akkor felmerül a jogos gyanú, hogy netán politikai nyomásra valamelyik haveri cég érdekében történt az egész.
(13.00)
Továbbá követeljük annak magyarázatát, hogy a MÁV-nak miért akkor kellett a másfélszeresére emelni a takarításra fordítandó összeget, amikor ezt a tevékenységet kiszervezik. Esetleg ennyivel jobb munkát fognak majd végezni a magáncégek? Vagy másfélszer annyi embernek adnak majd munkát, mint ahányan eddig végezték ezt a tevékenységet? Netán 50 százalékkal megemelik majd a keményen dolgozó kisemberek pénzét? Az is jó kérdés, hogy hallottak-e egyes, az ezen a területen garázdálkodó alvállalkozóknál uralkodó, elfogadhatatlan munkáltatási állapotokról. A kiszolgáltatott, formálisan részmunkaidőben foglalkoztatott, a valóságban azonban a politikai védelmet élvező, pénzéhes cápák által kiszipolyozott dolgozókról, a zsebből fizetéses feketefoglalkoztatási rendszerről, a szabadságra legfeljebb csak papíron kiírt munkavállalókról, akiknek nemhogy Silka zakó, de sokszor egy nyomorult munkaruha sem jár? Amennyiben nem tudnak ilyesmiről, akkor a kormányzati döntéshozók valóban az urizáló tanácsadók virtuális Magyarországán élnek. Ha viszont igen, akkor nem érzik-e úgy, hogy még arcátlanabb a kiszervezősdi, hiszen nem véletlenül nevezte a Vasutasok Szakszervezete is felháborítónak, manipulatívnak és visszataszítónak az egész folyamatot.
Mikor kergetik el a „húsosfazék kft.” MÁV-os lobbistáit? Mikor vetnek véget a közpénzek transzparenciát nélkülöző elfolyatásának? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me