DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Felszólalásában utalt az otthonteremtési programra, melyet a kormány január 1-jével indított el, ennek célja, hogy minden magyar család saját lakáshoz vagy házhoz jusson elérhető áron. Az új program a kormány szándékai szerint ahhoz is hozzájárul majd, hogy több gyermek szülessen.
Fontos tény, hogy az otthonteremtési kedvezményt és az államilag támogatott lakáshitelt is a bankokon keresztül lehet igényelni. Ugyanakkor az is fontos tény, hogy ehhez a forrásokat az állam és a magyar adófizetők biztosítják. (Bangóné Borbély Ildikó: Adófizetők!) Magától értetődő tehát, hogy a megfelelő tájékoztatás érdekében fel kell tüntetni, hogy ez a támogatás nem a bankoktól, hanem az államtól és végső soron a magyar adófizetőktől származik.
Amikor a kormány erről döntött, akkor nemzetközi példákat is figyelembe vett, mindenekelőtt a brit példát. A brit kormány a magyarországihoz hasonló módon arculati kézikönyvben határozza meg, hogy az ottani otthonteremtési program esetében hogyan kell feltüntetni a kormányzati logót. Itt tartom a kezemben ezt az arculati kézikönyvet (Felmutatja.), kapaszkodjon meg, betűtípussal és színkóddal van ellátva ugyanúgy ez az arculati kézkönyv. Képviselő asszony talán egyetért azzal, hogy ha Nagy-Britan-niában, a több száz éves piacgazdasági és demokratikus hagyományokkal rendelkező Nagy-Britanniában megfelel ez a megoldás, akkor talán nálunk is megteszi.
Nem ez az első eset, amikor önök a bankok érdekeit védik. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem erről volt szó!) Ugyanezt tették akkor, amikor teret engedtek a devizahitelezésnek. Ennek eredménye jól ismert: a 2004-es 150 milliárdról 2010-re 3000 milliárdra nőtt a devizahitelek nagysága. A szocialista lakáspolitika csak eladósodást, új lakásokat nem hozott. (Dr. Harangozó Tamás: Nem?)
Ön a felszólalásában azt javasolta, hogy a kormány biztosítsa az otthonteremtés lehetőségét minél szélesebb rétegek számára. A kormány éppen ezt teszi a 10 milliós CSOK-kal, az áfacsökkentéssel vagy éppen az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével. Arra kérjük önöket, hogy a banki érdekképviseleti tevékenység helyett inkább álljanak a magyar családok oldalára, és támogassák a kormány új otthonteremtési programját. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me