DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A hivatásos katonáknak az átlagosnál jóval szigorúbb egészségügyi és pszichológiai követelményeknek kell megfelelniük. Ez teljesen indokolt, figyelemmel a katonai szolgálattal természetszerűen együtt járó kockázatvállalás magas fokára, jelentős fizikai és pszichés terhelésre. Ugyanakkor éppen ez a fokozott terhelés nagyobb valószínűséggel vezet az egészségi állapot megromlásához, aminek következtében a szigorú alkalmassági követelményeknek sok esetben önhibájukon kívül már jóval az öregséginyugdíj-korhatár elérése előtt nem tudnak eleget tenni.
Az állam nem hagyhatja sorsára azokat az embereket, akik egész életüket polgártársaik életének és vagyonának megóvására tették fel, és esküjükben vállalták, hogy hivatásukat akár életük és testi épségük kockáztatásával is ellátják. Közülük sokakat érint az a probléma, hogy akár 25-30 éves szolgálat után, 52-55 évesen kikerülnek az állományból, és az öregséginyugdíj-korhatár eléréséig, ami most 65 éves kor, semmilyen ellátásban nem részesülnek. Ez az élethelyzet korábban a szolgálatinyugdíj-rendszer által volt orvosolva, egészen addig, míg azt az Orbán-kormány el nem törölte. A kormányzati ígéretek szerint az ebből eredő problémák kezelésére, a hivatásosokat érő méltánytalan helyzetek enyhítésére lenne hivatott az az új biztosítási rendszer, aminek a kidolgozásáról még egy 2014-ben kiadott kormányhatározatban rendelkeztek.
(13.10)
Ennek ellenére az elmúlt egy évben sem történt semmi ezzel a rendszerrel kapcsolatban, nem hallani erről. Sőt, az elmúlt év végén még az erről szóló kormányhatározatot is visszavonták, ez ellen mi hangosan tiltakoztunk. Úgy tűnik, annyiban eredményes volt a tiltakozás, hogy kénytelenek voltak foglalkozni a problémával, azonban a Belügyminisztérium közleménye szerint februárban is csupán a biztosítási konstrukciók megvalósításának lehetőségeiről egyeztettek. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
Államtitkár Úr! Ennek a rendszernek már rég működnie kellene, ezért kérdezem, hogy mikor fog elindulni az ígért biztosítási rendszer. Mikorra kapják végre vissza a hivatásos katonák a korábbi egzisztenciális biztonságot, azt a tudatot, hogy több évtizedes szolgálat után, baj esetén az állam nem fogja őket cserbenhagyni? Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me