POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS,

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS,
POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyar betegeknek a magyarországi egészségügyi rendszerhez való hozzáférése biztosítva legyen. A nemzetpolitikai államtitkárság kezdeményezésére éppen 2012. július 15-étől módosult az az egészségügyi minisztériumi rendelet, amelynek értelmében az elmúlt években számosan tudtak magyarországi gyógykezelésben részesülni.
2014-ben 155 esetben 34 millió forint, 2015-ben pedig 162 esetben 45 millió forint támogatást nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jogosult kérelmezőknek a Kőszikla Alapítvány közreműködésével. Az alapítvány a munkácsi Keresztény Egészségügyi Központtal, valamint a Keresztény Egészségügyi Központ tiszaújlaki fiókszervezetével működtet irodákat. Működési feltételeit az államtitkárságunk évente 10 millió forinttal támogatja.
Célunk egyértelműen az, hogy a kárpátaljai magyarok szülőföldjükön jussanak hozzá magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz, melyet anyanyelvükön tudnak igénybe venni, ezért döntött tavaly úgy a kormány, hogy a magyarul kommunikáló orvosok évente bruttó 150 ezer forint, a diplomával rendelkező szakdolgozók pedig 100 ezer forint támogatásban részesüljenek. Ezt a kormány 100 millió forinttal támogatta, illetve egészítette ki 80 millió forinttal.
A munkát azonban folytatni kívánjuk. A programokat is visszük tovább. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének összehangolt fejlesztéséért felelős kormánybiztosa megbízást adott Velkey Györgynek, hogy minél előbb dolgozzák ki a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kárpátaljai magyar szervezetek és a történelmi egyházak összefogásával azt a koncepciót, amit segítségül tudnak venni, és bővíti az ellátást. Köszönöm szépen - a türelmet is. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me