DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kéményseprőipar átalakítása már eddig is több botrányos kormányzati intézkedést szült. Ebben az ágazatban is követte a kormány az energiaszolgáltatók és a hulladékkezelők esetében alkalmazott jól ismert algoritmust: először különadókkal és mindenféle közterhekkel megnövelik a költségeket, aztán mesterségesen, állami beavatkozással leszorítják az árakat, végül az ellehetetlenített vállalkozásoktól az állam átveszi a piacot, a veszteség pedig kinek másnak a nyakába szakadna, mint az adófizetőknek.
De úgy néz ki, nem volt elég, hogy a rezsicsökkentés miatt a kéményseprést végző, kizárólag magyar tulajdonban lévő kisvállalkozások árbevétele 50 százalékkal csökkent és emiatt sorozatban csődöt mondtak. Nem volt elég az sem, hogy a talpon maradt cégek jelentős bércsökkentésre kényszerültek, tehát az ott dolgozók látták ennek a kárát, de most már ott tartunk, hogy az emberek biztonsága szempontjából kiemelten fontos munkát fizikailag elvégző munkavállalók zsebéből veszik ki a súlyos összegeket.
(12.00)
Nem volt elég az, hogy az államosítás örve alatt az eddig szakemberek által végzett munkát szakképzetlenekre bízták, tűzoltókat vettek rá arra, hogy másodállásban seperjék a kéményeket, most már a ténylegesen elvégzendő szolgáltatásoknak is csökkenteni szeretnék a mértékét.
Mi azt látjuk, hogy a rezsicsökkentésnek hazudott intézkedés oltárán most az embereknek az alapvető biztonságát áldozzák fel, amikor olyan terveket szőnek, hogy ezek után majd csak kétévente legyen kötelező a kéményeknek a vizsgálata.
A Lehet Más a Politika úgy gondolja, hogy ha az emberek biztonságáról van szó, ilyen intézkedést nem lehet megtenni. Azt kell látni, hogy normálisan meg kell fizetni azokat az intézkedéseket, azokat a közszolgáltatásokat, amelyek az emberek biztonságát szavatolják.
Az, hogy a háztartások számára súlyos terhet jelentenek az egyes rezsiköltségek, azért van, mert ebben az országban olyan alacsonyak a bérek, hogy az embereknek hó végén már kenyérre is alig telik. Nagyon rossz a bérszínvonal ebben az országban. Ezt nem lehet azzal kárpótolni, hogy egy ilyen intézkedést bevezetnek, mert ebben az országban körülbelül félmillió elhanyagolt és életveszélyes kémény van. Én úgy gondolom és az LMP úgy gondolja, hogy az emberek biztonsága érdekében nem szabad ritkítani az ellenőrzések számát.
Kérdezem tehát a tisztelt tárcát: tényleg úgy gondolják, hogy az emberek életével játszhatnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), tényleg így folytatják ezt a közveszélyes rezsicsökkentést? (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me