POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A magyarországi kémények állapota, főleg a nagyvárosokban a régi bérházak kéményeinek az állapota valóban súlyos, és ezeknek a kéményeknek a felújítása, kiváltása szükségszerű lenne.
Az is látszik, hogy a kéményseprés szolgáltatása, amely eddig folyt, nem volt képes megoldani azt, hogy a rossz állapotú kémények felújításába a lakosság, az ingatlantulajdonosok forrásokat vonjanak be. Ugyanakkor a tüzeléstechnikai berendezések folyamatosan átalakultak, korszerűsödtek; egy mai, modern turbókazán esetében a kémény maga a gázkészülék részeként működik, és egészen más funkciót lát el, mint a hagyományos égésterű kazánok vagy a hagyományos tüzeléstechnikai berendezések kéményei. Tehát egyértelmű, hogy ezen a technikán is változtatni kell, és egyértelmű az, hogy a kornak megfelelő színvonalú szolgáltatást kell nyújtani.
Felhívnám a képviselő asszony figyelmét arra, hogy a kéményseprést jelen pillanatban még nem az állami szolgáltató végzi, hanem magánszolgáltatók végzik, és amennyiben ezeknek a magánszolgáltatóknak a munkájával az adott önkormányzatok elégedettek, akkor továbbra is végezhetik, ugyanakkor nagyon sok esetben az önkormányzatok egyébként felbontották a szerződést ezekkel a cégekkel.
Azt pedig egész egyszerűen nem tudom másképp minősíteni, mint badarságnak, amikor ön arról beszél, hogy tűzoltók végeznék ezt a tevékenységet. Hiszen egyrészt még nem végzi ezt a katasztrófavédelem, másrészt pedig a katasztrófavédelem tárgyalásban van a kéményseprőipari cégekkel, hogy a náluk dolgozók kerülhessenek átvételre, és ők végezzék azt. Hiszen tisztában vagyunk azzal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ez egy komoly szakma, amelyhez megfelelő képzettségre van szükség, megfelelő iskolával lehet ezt a tevékenységet elvégezni, nem pedig összevissza, ahogy ön beszél. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me