DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastély épületegyüttese és ménesbirtoka 1853-tól 1945-ig a magyar lótenyésztés fellegvára volt. Itt született a legendás Kincsem és Imperiál is. A háború után a kastély kórházként működött, ma lepusztultan, funkció nélkül romosodik a műemlék.
A nemzeti kastélyprogram a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését tűzte ki céljául. A vonatkozó kormányrendelet rendelkezett arról, hogy 2015. március 1-jéig az addig a Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében lévő 19 műemlékegyüttes kerüljön a Forster Központ vagyonkezelésébe. Ennek a 19 műemléknek az egyike a kisbéri kastélykomplexum is. Ennek lassan egy éve már, azóta sajnos nem lehet pontosan tudni, hogy milyen sorsot szánnak az épületnek.
Az önkormányzat által adott tájékoztatás szerint a Forster munkatársai bár megtekintették az épületet, konkrét egyeztetésre, az épület hasznosításával kapcsolatos tárgyalásokra az elmúlt egy évben nem került sor. Ha nyerni is fog az önkormányzat a pályázaton, a nemzeti kastélyprogram szerint egy épületre fordítandó legfeljebb másfél milliárd forint biztosan nem lesz elég a teljes körű felújításra, abból legfeljebb a tetőszerkezetet lehetne kijavítani. A mostani tervezetből csak annyit tudtunk meg, hogy a fejlesztéseket 2014 és 2020 között tervezik, a kisbéri kastély felújítását pedig ezen belül a második ütemben kívánják megvalósítani.
Kérdezem mindezek alapján miniszter urat, hogy vannak-e már pontos elképzeléseik a kisbéri kastély hasznosításával kapcsolatban; továbbá, hogy be kívánják-e vonni a tervezésbe a Batthyány családot, illetve a kastély sorsa iránt elkötelezett Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítványt. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me