LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném megköszönni képviselőtársunknak, elnök asszonynak azt az aktivitást, illetve képviselői kérdést, amit a kisbéri Batthyány-kastélynak, korábban, a második világháború előtt állami tulajdonba tartozó ménesbirtoknak a sorsával kapcsolatban tett föl. Szeretném megnyugtatni, hogy a kormány kiemelten kezeli ezt a kérdést, és soron kívül intézkedtem a mihamarabbi vagyonátadásról, ami a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől reményeink szerint jobb helyre, a műemlékvédelemhez és az örökségvédelemhez kerül.
Több okunk is van arra, hogy az emlékezetpolitikát és az emlék megóvását komolyan vegyünk. Az első - nyilvánvaló - az egykori tulajdonosok emléke, amit ön is szóba hozott. Batthyány Lajos volt az utolsó nemzeti nádor a XVIII. században. És említhetjük Batthyány Kázmért, aki a Szemere-kormány külügyminisztere, és akitől ezt a vagyont és birtokot elkobozták, a legenda szerint Ferenc József személyes utasítására, és ekkor jött létre az az állami ménesbirtok, amely egészen 1961-es felszámolásáig részben a Magyar Honvédség és a magyar sportlótenyésztésnek kiváló központja volt.
A ménesbirtok visszaállítására esély nincs, azonban kérdés, hogy a kiemelt, először barokk, majd később klasszicista stílusban megépített mű-em-lékegyüttesnek milyen sorsot szánunk. Meggyőződésem szerint erről konzultálni kell. Megépíteni, helyrehozni fantasztikusan tudunk - az a kérdés, mi a belső tartalom.
Az elmúlt hétvégén Gyulán járva láttam, hogy a települési önkormányzat, civilek, a magyar állam és az Európai Unió forrásainak felhasználásával egy olyan projekt jött létre, amely nagyon magas színvonalú kiállítást és hasznosítást biztosít, hozzá közel szállodai kapacitással, éttermi kapacitással és a szabadidő értelmes eltöltésével.
Mielőtt elköltünk másfél milliárd forintot az állagmegóvásra, úgy gondolom, hogy a család, a hagyományőrzők, a társadalmi szervezetek, az önkormányzat és az állam közös együttműködésére van szükség. Akkor érdemes belefognunk a teljes felújításba, ha pontosan tudjuk, hogy az épületet mire fogjuk használni; addig a legfontosabb feladatunk és kötelességünk a napi szintű állagmegóvás. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me