DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr a felszólalásában mindent említett, csak tényeket, adatokat és számokat nem, legfőképpen azért, hiszen akkor a háziorvosi finanszírozásról is szólnia kellett volna, és el kellett volna mondja a sok kritikus hang mellett, hogy 40, azaz negyven százalékkal növeltük az alapellátás finanszírozását az elmúlt öt-hat esztendőben. Most 40 százalékkal több áll a háziorvosoknak is rendelkezésére, és az egész alapellátási rendszernek, mint állt rendelkezésre hat esztendővel ezelőtt.
Ez azt jelenti, hogy például a legutóbbi plusz 10 milliárdos forrás, amelyet az idén is folytatunk, 130 ezer forint pluszforrást jelent az egyes háziorvosi praxisoknak. Ezt fordíthatták a tavalyi évben arra, amire gondolták, akár a rezsire, akár az alkalmazottakra.
Az idei évben ezt a 10 milliárdot plusz 10 milliárd forinttal továbbra is növelni fogjuk, pontosan azért, hogy ez érezhető támogatást jelentsen minden háziorvosnál, mert láttuk az előtte lévő években, évtizedekben, hogy folyamatosan csökkent a háziorvosnak jelentkezők száma, vannak olyan területek, ahol pár praxisból hiányzik is az orvos, és elöregszik azoknak az orvosoknak az aránya, akik itt tevékenykednek.
Nagyon érdekes volt öntől azt hallgatni, hogy az orvoshiány katasztrofális a kivándorlás miatt. A jobb válla fölött nézzen el, képviselő úr, ott találja Lukács László György képviselő urat, aki abból élt családjával együtt egy időben, hogy külföldre közvetített orvosokat. Ezt a fajta kritikát a jobb válla fölött engedje el, talán akkor közvetlen tapasztalatokat talál arról, hogy milyen a magyar orvoskivándorlás, és kik élnek abból jól, hogy egyre rosszabb a magyar betegeknek.
Mi viszont szeretnénk a háziorvosokat támogatni. Ön azt mondta, hogy autóra vagy másra szükségük lehet. Tisztelt Képviselő Úr! Két támogatási program fut: az egyik 250 millió forintból a praxis megvásárlásához ad vissza nem térítendő támogatást, több millió forintot; egy másik félmilliárdos pedig minden évben, tavaly is, az idén is bármire, szabad felhasználással áll a háziorvosok rendelkezésére. Ha egy éve betöltetlen, legalább ezerfős ellátotti körzetet vesznek át, és hosszú távon ott tervezik a jövőjüket (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), akár autót, akár felszerelést, bármit vásárolhatnak ebből a vissza nem térítendő támogatásból. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me