FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon veszélyes méreteket ölt a kábítószer-fogyasztás. A felnőtt korú népesség tizede, az iskoláskorúaknak pedig ötöde próbált már ki valamilyen kábítószert.
Látható, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a dizájnerdrogok, amelyeknek köszönhetően veszélyesen olcsó lett a kábítószer-használat. Tény, hogy a Nemzeti Drogellenes Stratégiát már 2013-ban elfogadta az Országgyűlés, azonban az abból levezetett cselekvési tervet csak tavaly december 29-én tették közzé, szakpolitikai program néven. Mondhatnánk, hogy megérte közel másfél évet várni, de az elkészült anyag mindössze négyoldalas, és lényegében csak a konkrét feladatok, a felelősök, a források és a határidők hiányoznak belőle.
Ráadásul az elmúlt években töredékére csökkent a prevencióra fordított forrás. Míg 2004-ben 1,8 milliárd forint, 2010-ben már kevesebb, mint 1 milliárd, 2014-ben pedig kevesebb, mint 400 millió forint állt a szakemberek rendelkezésére. Problémát jelent az is, hogy érthetetlen módon, nincsenek felmérések, kutatások, amelyekből megtudhatnánk, hogy a megvalósult programok hány fiatalt értek el, és milyen módszert alkalmaztak.
Nemcsak a prevenciós források, hanem az iskolai drogprevenciós programok száma is jelentősen csökkent az öt évvel ezelőttihez képest. Ráadásul azok meghatározó hányadát a rendőrségi programok alkotják, pedig vitathatatlan, hogy képzett szociális vagy egészségügyi szakemberekre lenne szükség a prevenciós tevékenységben. Mindennek tükrében az, hogy idén január 1-jétől megszűnt a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, már nem is váratlan esemény. Sajnos úgy tűnik, hogy a drogmentes Magyarország víziója elérhetetlen, sőt bizonyos területeken visszalépés történt. Az állam és a szakma szorosabb együttműködése, valamint a határozottabb drogpolitika mellett megfelelő prevencióra és kezelésre lenne szükség.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem: milyen szakpolitikai megfontolások teszik az önök számára indokolttá a prevenciós források csökkentését és ezzel összefüggésben a hazai drogprevenció teljes ellehetetlenítését? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me