DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt öt évben nem volt olyan év, amikor az E-alapnak, az Egészségbiztosítási Alapnak az összege ne emelkedett volna nagyobb arányban, mint amekkora az infláció, a pénzromlás értéke volt. Ezért mondhatjuk el, hogy most már - a korábbi, körülbelül 1500 alatti helyett - 1900 milliárd forint fölötti az, amivel az Egészségbiztosítási Alap gazdálkodhat.
A legnagyobb nyertese az elmúlt időszaknak az alapellátás volt, a háziorvosok voltak, azzal a többször tízmilliárd forintos támogatásemelkedéssel, amivel a költségvetés növelte a rendelkezésükre bocsátott összegeket.
Összességében 40 százalékkal nőtt az alapellátásra fordítható összeg, és kiegészítette ezeket a kártyapénzeket, ami havi legalább 130 ezer forint pluszt jelentett, és idén még egyszer ennyit a háziorvosok számára az, hogy a háziorvosoknak a letelepedéséhez, a praxisvásárlásához szintén komoly, többmilliós, vissza nem térítendő támogatásokat adott az állam.
Ön is utalt arra, hogy 500 milliárdos kórházi és egészségügyi fejlesztés zajlott le az elmúlt öt évben, elsősorban uniós forrásból; ez több mint 100 milliárd forintnyi korszerű berendezést, eszközt jelentett a kórházakban, 300 milliárd forint fölötti kórházépület-fejlesztést. És sok esetben, tisztelt képviselő úr, olyan műszereket cseréltek le ebből a több mint 100 milliárd forintból, amelyeket 40 éve állítottak szolgálatba a kórházban, és azóta ezeknek a korszerűsítésére nem került sor, pedig azért legalább emberöltőnként egy ilyesfajta fejlesztésre sor kellett volna hogy kerüljön, de nyilván ennél sokkal sűrűbben is.
Nem két-három évnyi problémát kellett tehát megoldani, hanem több évtizednyi problémát kellett elkezdeni kezelni, és a vidéki kórházaknak azok a részei, amelyek a fejlesztésből részesülhettek, ma már bőven európai színvonalúak, viszont a hozzáférés, az egészségbiztosítási szolgáltatásokhoz jutás, az egészségügyi közszolgálati szolgáltatásokhoz való jutás sokkal egyszerűbb ma Magyarországon, mint Angliában, Amerikában vagy sok más fejlett nyugati országban. Ezt egészítette ki az a 27 százalékos béremelés, amelyet természetesen folytatni szeretnénk, de mind az ápolókat, mind az orvosokat érintette. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me