DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinet államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Nem szeretnénk abban partnerek lenni, hogy a külföldön dolgozó magyarokat egyfajta gazdasági menekültnek állítsák be. Valójában köszönettel tartozunk nekik azért, mert hazautalásaikkal segítik a családjukat. Ettől függetlenül a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar fiatalok idehaza is megtalálják a számításukat. Ennek szerintem három alapfeltétele van: stabil gazdaság, jó munkahely és saját otthon.
Ami a gazdasági eredményeket illeti: erről pár perccel ezelőtt már szóltunk, de mégiscsak fontos elmondani, hogy több mint 3 százalékkal gyarapodik a magyar gazdaság, növekednek a reálkeresetek, és a többi makrogazdasági mutató is rendben van.
Ami a munkahelyteremtést illeti: ön sem tudja elvitatni azt, hogy 2010-hez képest 550 ezer emberrel több dolgozik ma Magyarországon, s ez azt is jelenti, hogy több fiatalnak van munkája. Európa-szerte az az általános tendencia, hogy növekszik a fiatalkori munkanélküliség, míg a magyarországi trend ezzel ellentétes, több fiatalnak van munkája. Azt hiszem, hogy ennek ön is örülhet, mert ez elősegíti azt, hogy itthon találják meg a számításukat.
Ami az otthonteremtést illeti: a kormány azért is indította el az új otthonteremtési programot, mert bízik abban, hogy ez a fiatalok lakhatási helyzetét is elősegíti. Egyébként a kormány számára végzett felmérés alátámasztja azt, hogy a magyar lakosság négyötöde szerint jó segítség a fiataloknak az, hogyha otthonteremtési program segítségével kapnak támogatást.
Ami a részleteket illeti: 10 millió forintot kaphat egy három gyermeket nevelő fiatal család. Az önök soraiban is találni ilyen családokat, ez számukra is jó segítség. 10 millió forintos kedvezményes hitelt kaphatnak, szemben a korábbi időszakkal, amikor devizahitelek csapdájába kerültek; és indirekt módon az áfacsökkentés is segíti őket abban, hogy könnyebben jussanak lakáshoz. Fontos körülmény az, hogy a vidéken élő fiataloknak is jó megoldás az otthonteremtési program, ők is megtalálhatják a számításaikat.
Engedje meg, hogy végezetül azt mondjam, rendkívül képmutató, hogy pont a Jobbik frakciója riogat az elvándorlás kapcsán a külföldi munkavállalás ügyében, hiszen ismeretes, hogy az ön egyik képviselőtársának volt részesedése egy olyan cégben, amely magyar orvosokat közvetített külföldre. Az ön képviselőtársa egy külföldi hírportálnak még azzal is eldicsekedett, hogy fél év alatt több tucat orvost sikerült külföldön elhelyeznie. Éppen ezért a külföldi munkavállalással kapcsolatban a jobbikos riogatást elutasítjuk. Ettől függetlenül a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar fiatalok idehaza is megtalálják a számításukat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Szilágyi György: Van még időd, Kovács Béláról is mondj valamit!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me