DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Olyan időszak után vagyunk, amikor a pedagógusok voltak azok, akik a legnagyobb mértékű béremelést kapták Magyarországon, ezért sokak számára Magyarországon érthetetlen, hogy miért pont azok készülnek nemcsak sztrájkra, hanem akár polgári engedetlenségre is, akik részére a legnagyobb béremelést biztosította a kormány, és akikkel egyébként a köznevelési kerekasztalon folyamatos tárgyalásban van az egyéb kérdések megjavítása kapcsán.
Nagyon sokan vannak, akik szintén örömmel vették volna a 40 százalékos béremelkedést, és ezt sztrájk nélkül, polgári engedetlenség nélkül is tették volna. Ezért meglepő sokak számára az, hogy miért pont a legnagyobb béremelkedést kapók nevében szólalnak föl páran, hiszen itt azért ne mossunk össze mindenkit, mert mint kiderült, akkor, amikor meghirdették ezt az akciót, hogy 30-án egyórás munkabeszüntetést tartanának - ami jogszerűen nem minősül sztrájknak, hanem polgári engedetlenségnek, mint az ott is elhangzott -, akik nevében ezt meghirdették, azokkal nem egyeztettek, hiszen az a 700 szervezet, amely ezt a mozgalmat elvileg alkotná, ők is ott a színpadról értesültek, hogy mit mondanak a nevükben. Így látjuk, hogy az egyeztetések, úgy látszik, nemcsak a kormánnyal haladnak döcögve a Tanítanék mozgalom vezetői részéről, mégpedig azért, mert nem jönnek el a kormánnyal tárgyalni, hanem úgy látszik, hogy a saját maguk által mögéjük sorolt szervezetekkel sem egyeztették le azt, amit utána meghirdettek.
Ami a sztrájk meghirdetését és annak az értelmezését illeti: tudjuk, hogy ez nem sztrájk, annak megvannak a törvényi követelményei, például a Pedagógusok Szakszervezetével és más szakszervezetekkel kollektív szerződéses viszonyban van a kormányzat, ahol a szakszervezetek le is mondtak a sztrájk hirdetésének a lehetőségéről, pontosan azért, mert tárgyalóasztalnál kívánják megoldani a problémákat, és az elmúlt héten a 25 pontjukból 18 esetében már eredményre is jutottak, és folytatódnak a tárgyalások a maradék pontok esetében. De itt azért nem lehet törvényesen sztrájkot hirdetni, hiszen a kollektív szerződés érvényben van.
De ugyanilyen nyomvonalon haladt a hétvégén a Nemzeti Pedagógus Kar is, amely szintén a törvénytelen megmozdulásoktól óvta a tagjait, és azt mondta, hogy csak tárgyalással születhet megoldás a pedagógusok problémájára, ennek a köznevelési kerekasztalt látták a legjobb formájának, és sürgették, hogy ott minél gyorsabban haladjanak a tárgyalások. De a szakszervezetek is azt nyilatkozták a hétvégén közösen többen is, hogy nem bátorítják törvényellenes lépésre a tagjaikat, ezt Czövek János mondta, a Liga Szakszervezetek elnöke. A törvényesség határain belül kell maradni, „azt nem szabad átlépni” - szó szerint ezt mondta a szakszervezeti vezető. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szintén azt nyilatkozta, hogy semmilyen jogszerűtlen döntésre nem bátorítják a szakszervezet tagjait. Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője, túl azon, hogy mindnyájan kritikáikat megfogalmazták, de azt egyértelművé tették, hogy a szakszervezet nem biztatja törvényellenes lépésre a tagjait, azt javasolják, hogy amilyen célt el akarnak érni - amikkel egyébként részben a szakszervezet is egyetért -, azokat törvényes eszközökkel próbálják elérni a szakszervezet tagjai.
Mondanék egy idézetet szintén sztrájkügyben. Bár támogatják a sztrájk céljait - írják a nyilatkozat megfogalmazói -, azaz elégedetlenek a nevelési-oktatási intézmények helyzetével, a pedagógusok élet- és munkakörülményeivel, viszont a munkabeszüntetést olyan felelőtlen akciónak tartják, amely nem eredményekhez, hanem a munkavállalók elmarasztalásához vezethet - mondta a Pedagógusok Szak-szervezete 2006-ban, amikor a Gyurcsány-kormány volt Magyarországon hatalmon. Ott akkor felelőtlen akciónak nevezték a munkabeszüntetést, és nem javasolták a tagjaiknak, nem is csatlakoztak hozzá, holott ott is részletesen kifejtették, hogy mekkora problémák vannak szerintük akkor a köznevelés rendszerében. Teszem hozzá, akkor volt is, mert akkor éppen 17 ezer pedagógust bocsátott el az akkori kormányzat, 381 helyen szüntette meg a köznevelési közszolgáltatást, és ekkor volt, aki sztrájkot hirdetett, de ehhez akkor a Pedagógusok Szakszervezete egyértelműen nem csatlakozott. Szintén sokak megmosolyogták, hogy lesz, ahol tavaszi szünet lesz ez a nap, tehát ahhoz be kéne menni, hogy valaki munkát tudjon beszüntetni.
Nagyon fontos szerintem, hogy ha a megoldást keressük itt, akkor a tárgyalásokon keresse és kutassa mindenki azt. Ahogy a hétvégén - ahogy néztem - Hiller volt miniszter úrral le tudtak ülni egy tárgyalóasztalhoz, nem kellene mást tenni most sem, csak nem a volt miniszterrel kellene leülni, hanem a mostani államtitkárral kellene leülni, a mostani oktatási vezetéssel kellene leülni, és akkor lehet eredményeket elérni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Hogy egy régi, veterán szocialista politikust idézzek, nemcsak függetlennek kell lenni, annak is kell látszani - hogy parafrazáljak. Erre kellene törekedni, és a tárgyalóasztalnál lehetne megoldást találni.
Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(11.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me