DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A tárgyalásokra a kormányzat mindig mindenkivel nyitott volt, így a Tanítanék mozgalom egyik-másik vezetőjével is. Palkovics államtitkár úr elment Miskolcra, és három-négy órát töltött ott, hiszen onnan indult ez a kezdeményezés, az ottani Herman Ottó iskolában, és ott beszélt a tanárokkal a köznevelés aktuális kérdéseiről. Szívesen elment volna a zuglói iskolába is, de sajnos az igazgató úr nem tudott neki időpontot adni - az oktatási államtitkárnak az iskola igazgatója -, utána a meghívásnak sem tudtak eleget tenni, hogy a köznevelési kerekasztalon részt vegyenek. Azt hiszem, ez enyhén szólva furcsa; nem tudom, máshol mások ezt hogy engedhetnék meg maguknak, hogy először elfogadjanak időpontot, három perccel később visszahívják a titkárságot, azt lemondják, majd egy héttel későbbre halasztják, és lényegében elkerüljék annak a lehetőségét, hogy érdemben lehessen egyeztetni. Magyarországon pedig bárki, aki azt mondja, hogy a sztrájkjoggal nem lehet élni a mostani törvény alapján, akkor kérdezem én, hogy március 28-ától öt napon keresztül hogy lesz Volán-dolgozói sztrájk, ha azt mondják, hogy Magyarországon lehetetlen törvényesen sztrájkot tartani. Ha az egyik esetben sikerült, nyilván a másikban is sikerülhetne. Valószínűleg más a célja azoknak az embereknek.
Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az, amit megfogalmaznak, az igazából kritika vagy önkritika. Mire gondolok? Arra gondolok, hogy azok az emberek, akik a leghangosabban szólalnak fel, és kritizálják, mondjuk, az alternatív kerekasztalról, az úgynevezett Civil Közoktatási Platformról a mostani köznevelési rendszert, azok maguk alakították ki részben ennek egy-egy szegmensét, ráadásul nem is ingyen tették. Ha megnézzük az egyik fő kritikust, Radó Pétert, aki azt mondja, hogy egyetlen kormányzati cikluson belül ilyen tömegű rendszerszintű változtatást még soha nem erőszakoltak át oktatási rendszeren, ő az, aki azt mondja, hogy minden ízében vállalhatatlan a mostani köznevelési rendszer: nos, hát saját maga is része volt ezen rendszer építésének, hiszen ő az Expanzió Humán Tanácsadó Kft.-nek a vezető elemzője. Ez a kft. 2011 óta, mióta az új köznevelés rendszere épül föl, 200 millió forint, 200 millió forintnyi megbízást adott, és engedje meg, hogy pár témát elmondjak, hogy miben vett részt a köznevelési rendszer építésében, amit ő teljes mértékben minden ízében vállalhatatlannak tart.
Például 2012-ben az Oktatási Hivatal megbízásából 48 millió 260 ezer forintért az intézményi minőségirányítási programok helyzetfelmérésével foglalkozott, miközben pont most ezeket a minőségbiztosítással kapcsolatos, pedagógusminősítési rendszerrel kapcsolatos problémákat vetik fel egyik fő problémaként. 2014-ben, tehát az első ciklus utolsó esztendejében 5,3 millió forintért változásmenedzsmentről tartottak képzést. Nyilván a köznevelésben 2013-ban megtörtént egy nagyon nagy mértékű változás, és ez a cég, amelynek Radó Péter a vezető elemzője, pontosan ennek a változásmenedzsmentnek a lebonyolításával kapcsolatban vett részt az új rendszer kialakításában.
De említhetném 42 millió 925 ezer forintért a pedagógusminősítési rendszer projektje keretében a kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységet, amit elsőként követeltek, hogy szüntessen meg a kormányzat: abban 42 millió 925 ezer forintért ők is részt vettek, hogy úgy fejlődjön ki, ahogy kifejlődött. De vannak itt természetesen további szerződések is: ha nézem az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél például 2013-ban az oktatás finanszírozásának hatékonyabbá tételével kapcsolatos kérdéseket, most pedig arról beszélnek, hogy mennyire alulfinanszírozott az oktatásügy, lehetséges, hogy akkor nem egészen ugyanezt írták le. 2014-ben pedig újabb 2,5 millió forintért ez a kft., aminek a Civil Közoktatási Platform vezetője a szakmai vezetője, a változásoknak, a beavatkozásoknak intézményi szintű elemzését hajtotta végre. De 2015-ben is vizsgálták a tartalmi fejlesztéseknek a jövőjét például a kilenc évfolyamos iskola keretében.
De mehetünk tovább, Nahalka István szerint - aki a Hálózat a Tanszabadságért Oktatási Kerekasztal tagja - egy, a HVG-ben adott interjúban a pedagógusminősítést meg kellene szüntetni. Nos, a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása kapcsán 2015-ben az ő cége, a Nahalka és Társa Oktatásszervező Bt. és a Qualitas Kft. közösen 31 millió forintért pontosan a minőségbiztosítási rendszer kidolgozásáról írt tanulmányt. Úgy látszik, hogy akkor ez a rendszer elfogadhatóbb volt számukra, akkor milliós, tízmilliós és százmilliós tanulmányokat készítettek, írtak, és amikor ezek elkészültek, akkor pedig ők lettek a fő kritikusai annak, amiket ők dolgoztak ki részben, hiszen egyes részfeladatokat komoly milliókért és tízmilliókért ők maguk vittek. Arról ne is beszéljünk, hogy Puskás Aurél egyébként, aki ennek a Civil Közoktatási Platformnak a vezetője, ő ugye, mint azt a sajtóban is olvasni lehetett, egyébként 2002-ben még MSZP-SZDSZ-es politikus volt, az ő Tinta Tanácsadó Kft.-je szintén TÁMOP-projektben részt vett, utána pedig fő kritikusa és szóvivője a kritikusoknak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me