FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! „A valóságtól elrugaszkodva” címet adtam a napirend előtti felszólalásomnak. Gondolom, komoly gondolkodást idézett ez elő a kormánypárt soraiban, hogy mégis milyen területről szeretnék beszélni, mert számtalan szektorra, területre igaz ez a megfogalmazás, ugyanis az önök kommunikációs paneljei köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
De segítek: a kivándorlás, az elvándorlás kérdéséről szeretnék beszélni, már csak azért is, mert miniszterelnök úr nemrégiben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján egy rövid gondolatmenetében nyilatkozott arról, hogy az elvándorlás témakörében mégis mit gondol ő ezekről a fiatalokról. Engedjék meg, hogy ezt idézzem. „A legmozgékonyabb és legbátrabb fiatalokat nem lehet megakadályozni, hogy ne menjenek külföldre. A magyar fiatalokban működik az a vágy, hogy a világot meg kell ismerni. Menni kell, ez benne van a magyar fiatalokban. Ennek megakadályozása dőreség.” - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök úr.
Úgy gondolom, csúcsot döntött a miniszterelnök úr, hiszen ebben a rövid gondolatmenetben három abszolút valótlan, a valóságtól távol álló gondolatot is sikerült megfogalmaznia. De menjünk sorjában!
A legbátrabb fiatalokról beszél e problémakör kapcsán. De engedjék meg, hogy emlékeztessem önöket és felhívjam a figyelmüket arra, hogy manapság a legbátrabb fiatalok pont azok, akik az önök által teremtett országban ilyen körülmények között itthon maradnak, és itthon próbálnak boldogulni. Abban az országban, ahol nap mint nap a köznevelési rendszer problémáiról, káoszáról beszélünk, tüntetések vannak, és a fiatalok egész egyszerűen nem tudnak tervezni, nem tudnak tanulni, az oktatási rendszer a bukással egyenértékű, az összeomlás szélén van. Abban az országban, ahol önökben már nem bíznak a fiatalok, ahol a fiatal pályakezdők leginkább a közmunka és a multik kiszolgáltatottsága között tudnak választani.
De folytassuk tovább a miniszterelnök úr mondatait: menni kell, ez benne van a magyar fiatalokban, mondta ő. Biztos, hogy vannak ilyen fiatalok, de az is biztos, hogy sokkal, de sokkal többen vannak azok, akik itthon szeretnének maradni, akik itthon szeretnének boldogulni, itthon szeretnének családot alapítani, gyermeket vállalni. Azonban az önök által teremtett ország ezt nem teszi lehetővé. S ilyenkor abszolút érzéketlenséget mutat az, amit önök nyilatkoznak, ugyanis elfeledkeznek azokról a szétszakított családokról - s tízezerszámra vannak ilyen családok -, akiket ez a problémakör szakított szét, s ahol az unokát nagyon sok esetben már csak Skype-on láthatja a nagyszülő, ahol a vasárnapi családi ebédeknél hiányoznak a fiatalok, mert ezek a fiatalok külföldön kényszerülnek dolgozni. Ezeknek az embereknek az esetében nem igaz az, amit önök mondanak, hogy benne van ez a magyar fiatalokban. Ezek a fiatalok kényszerből mentek külföldre, azért, mert itt nem láttak lehetőséget arra, hogy tudjanak boldogulni.
Orbán Viktor azt is mondta, hogy ennek megakadályozása dőreség. Senki sem akarja megakadályozni abban ezeket a fiatalokat, hogy akár fél évre, akár egy évre a nyelvtudásuk, a szakmai tudásuk gyarapítása céljából külföldre menjenek. Ha valakiben ilyen vágy van, azt a Jobbik mindig is támogatta. Jónak tartjuk az erre vonatkozó ösztöndíjprogramokat, fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok kipróbálják magukat külföldön; senki nem akarja őket megakadályozni ebben. Ez tehát egy olyan problémafelvetés, amely esetében olyan gondolatokat ad az ellenzék szájába a miniszterelnök úr, amely sohasem hangzott el.
S engedjék meg, hogy szintén az itt, ezen az évadnyitón elhangzott miniszterelnöki mondanivalót idézzem tovább. Szintén Orbán Viktor mondta: ahhoz kell sütnivaló és ahhoz kell gazdaságpolitikát csinálni, hogy hazahozzuk ezeket a fiatalokat. Orbán Viktor jó politikai gondolatokat szokott felvetni, de úgy gondolom, hogy hatalmas öngólt lőtt ezzel a mondatával, ugyanis ennél jobban semmi sem világít rá arra, hogy önök nem tudtak egy olyan országot teremteni, amely vonzó lenne a külföldre vándorolt, a külföldre kényszerült fiatalok számára. Ugyanis szinte nincs olyan fiatal, illetve csak elenyésző számú fiatal van, aki ma haza akarna jönni. Jól mutatja ezt, hogy önök beindították a „Gyere haza, fiatal!” programot, és 100 millió forintot szántak erre. Manapság mindenre vannak milliárdok, de önök erre csak 100 millió forintot szántak. Manapság még egy NB III-as focicsapat is több pénzt kap a focistadionjára. Önök 100 millió forintot szántak erre, és mindösszesen 57 fiatalt tudtak hazahozni; lehet, hogy már hatvanegynéhány ez a szám, majd kijavítanak, ha államtitkár úr úgy gondolja. Úgy gondolom tehát, hogy Orbán Viktor hatalmas öngólt lőtt ezzel, a saját maguk bizonyítványát sikerült kiállítani azzal, hogy elmondta, olyan országot szeretnének teremteni, azért dolgoznak, hogy hazahozzák a fiatalokat.
Jelentem, önöknek ez nem sikerült, önök megbuktak ebben is, a fiatalok nem jönnek haza az önök által teremtett országba. Szemléletmódváltásra van szükség, és kérem, hogy nagyon gyorsan tegyék ezt meg, mert hazánk jövőjére nézve katasztrofális következményekkel fog járni az, ha önök nem kezelik jelentőségének, súlyának megfelelően ezt a kérdést. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me