BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Körmend, a Batthyányak városa, jelentős történelme és aktív közösségi élete, polgárainak összetartása mellett még egy dologról híres szerte a Kárpát-medencében: háromszoros magyar bajnok és immár hétszeres Magyar Kupa-győztes kosárlabdacsapatáról.
40 évvel ezelőtt, 1976. március 15-én játszotta első hazai élvonalbeli mérkőzését a körmendi csapat. Ennek apropóján a szombati, Falco elleni hazai mérkőzés előtt kisebb ünnepségre került sor, amely Szombathelyi Tamás molnaszecsődi polgármester, MTE-szurkoló vezetésével a Nélküled című, Ismerős arcok-szám eléneklésével kezdődött. A mérkőzést 100-64-re a Körmend nyerte az egyszeres bajnok megyei rivális ellen.
Nézzük az első Körmenden játszott NB I-es mérkőzés előzményeit! A piros-feketék 1975 novemberében már három fordulóval az NB II-es bajnokság vége előtt feljutónak tudhatták magukat, miután Székesfehérváron legyőzték a Péti MTE csapatát 86-78-ra. Ekkor azonban nem volt Körmenden olyan sportcsarnok, amelyben NB I-es találkozót rendezhettek volna.
(14.40)
A legendás Palazzo del Gango, a mai színházterem erre már nem volt alkalmas. A megoldást a mai Somogyi Béla, az akkori körzeti általános iskola tornaterme jelenthette, amelyet a kosarasok igényeinek megfelelően, az iskolai szükségletekhez képest nagyobbnak építettek meg. Azonban nem készült el a tervezett időpontra, így az 1976 elején elstartolt bajnokság első hét fordulójában - a pályaválasztói jog felcserélésével - idegenben játszottak a piros-feketék. A csarnok sokáig akadozó építésének a csapat első NB I-es sikere adott végső lökést. 1976. február 16-án, Székesfehérváron az Építők ellen hosszabbításban, egy ponttal győzött az MTE.
Egy győzelem és hat vereség volt a 11. helyen tanyázó újonc mérlege, amikor elérkezett 1976. március 15-e, az első hazai NB I-es mérkőzés, amelyen a válogatottakkal felálló, bivalyerős MAFC volt a vendég. Bár igyekeztek dr. Kristóf László tanítványai, végül a rutinosabb csapat nyert. A végeredmény: Körmendi Dózsa FMTE-MAFC 67-75.
Az első hazai NB I-es meccsen pályára lépett játékosok névsora ábécésorrendben: Farkas József, Fodor Péter, Fodor Sándor, Lendvay György, Németh István, Patonay Imre, Szűcs József, Trummer László, Vajda József, Vavra Sándor. A csapat edzője dr. Kristóf László volt. A szakosztályt Avar Szilveszter, majd dr. Faragó Gábor vezette. A klub keretein belül a csapat mellett dolgozott Györkös Imre, Kocsis István és Tahin Gyula.
Az élvonalba jutásban nagy szerepe volt, katonai szolgálata miatt azonban az első idényben nem lehetett a csapat tagja Szlávik Csaba. Az NB I-ben már nem szerepelt Szekeres Jenő és Mogyorósy Jenő, de az NB II-es sikereknek mindketten aktív részesei voltak. Saját emlékei szerint Rózsás Gábor a keretnek már 1976-ban tagja volt, de az első hazai NB I-es mérkőzésen ő még nem lépett pályára, csak később, mint ahogy az első NB I-es szezon közben érkező Szendrey Sándor is.
A felsoroltakat - három kivétellel - a vasi rangadó előtt Bebes István, a csapat egykori játékosa, a város polgármestere, valamint a klub játékosikonja, jelenlegi ügyvezető-tulajdonosa, Zsebe Ferenc köszöntötte. Az ünnepségen Németh István, Rózsás Gábor és Szekeres Jenő nem tudott részt venni.
Térjünk vissza 1976-ba! Az első hazai NB I-es győzelemre még közel két hetet kellett várni. A 11. fordulóban, március 28-án a piros-feketék a Pécsi VSK-t győzték le 98-83-ra. Szűcs József 30 pontot dobott ezen a meccsen, ami hozzájárult ahhoz, hogy a körmendi kosárlabdázás történetében elsőként őt hívták meg a magyar válogatottba. Az is nagy sikernek számított, hogy a gárda a 14 csapatos bajnokságban végül a 8. helyen zárta az első élvonalbeli évadát.
Mindez már négy évtizede történt. Azóta a körmendi csapat - a jelenlegi élvonal tagjai közül egyedülálló módon - folyamatosan tagja az első osztálynak. 1987. április 12-e a magyar kosárlabdázásban sporttörténeti eseményt hozott. A Körmendi Dózsa MTA Patonay Imre vezetésével első ízben lett vidéki csapatként magyar bajnok. Az aranyérmet 3200 néző előtt ünnepelték.
A körmendi piros-feketék évről évre ott vannak a legjobbak között. Hét alkalommal, legutóbb éppen néhány hete a Magyar Kupát is elnyerték, 1996-ban és 2003-ban pedig ismét bajnoki címet szereztek. Az MTE 6 ezüstéremmel és 6 bronzéremmel is büszkélkedhet, valamint azzal, hogy mint már említettem, 1975-ös feljutása óta folyamatosan az első osztályú bajnokság tagja. A csapat a nemzetközi küzdőtérre kilépve több emlékezetes mérkőzéssel ajándékozta meg lelkes szurkolóit, ezzel is hozzájárulva a magyar kosárlabda hírnevének öregbítéséhez.
Mint a csapat elkötelezett szurkolója, bízom benne, hogy sok szép élményben lehet részünk a következő években is, melyek méltóak a magyar kosárlabda fellegvára, Körmend múltjához. Hajrá, Körmend! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me