DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO 1982-ben nyilvánította a tbc, azaz a tuberkulózis világnapjává március 24-ét. A múlt század elején ugyanis ezen a napon fedezte fel Robert Koch a tuberkulózis baktériumát. Bolygónk lakosságának egyharmada ma is hordozza szervezetében a tbc kórokozóját. A mai napig ez a legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző kór.
(14.50)
Világszerte közel 8 millióan betegszenek meg a tbc kórokozójától, és évente mintegy 2 millióan halnak meg a ma már rég legyőzöttnek hitt betegségben.
Annak idején az emberiség öt nagy ostorának a leprát, a pestist, a fekete himlőt, a tuberkulózist és a kolerát tartották, ezek az ókortól kezdve újra és újra hatalmas járványokat okoztak. Ki gondolta volna például, hogy tbc-ben veszítettük el Kitaibel Pált, a híres magyar botanikust, kémikust, vagy éppen Anders Celsius svéd fizikust, csillagászt és a hőmérsékleti skála névadóját és még vagy félszáz híres embert? Listájuk majdhogynem kimeríthetetlen. Korábban már ezekről egy felszólalásban szóltam, illetve a betegség irodalmi és művészeti ábrázolásáról is, azonban ez a nap, azaz a világnap tökéletesen alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet, és azokra a szikár tényekre hívja fel a figyelmet, amelyek kell hogy emlékeztessenek minket a veszélyes kórra.
Azért nem szabad eltűntnek hinni magát a fertőzést, mert csak az elmúlt időt böngészve is olyan hírekre bukkanhatunk, amelyek bár úgy tűnik, nem illenek ide, de mégis a tbc mindennapi jelenlétét mutatják. 2016. február 13-án öt mérkőzéssel kezdetét vette a labdarúgó OTP Bank liga tavaszi szezonja, ami nem meglepő, ezt mindenki tudja, azt viszont kevesen, hogy az MTK-Paks mérkőzést az MLSZ a vendégek kérésére azért halasztotta el, mert két személy is tbc-s lett a paksi csapat keretében, és a meccset ezáltal el kellett halasztani. A paksiak közölték, hogy valószínűleg a bakteriális fertőzést a törökországi edzőtáborában szerezte a csapat. Mindezt a Hír TV tudósította.
De azért sem veszíthetjük szem elől magát a kórokozót, mert tíz év alatt például Nyugat-Európában még 420 ezer esetet jelentettek, addig a szubszaharai régióban, ahonnan láthatjuk, hogy folyamatos utánpótlása van akár az emberek mozgásának is, 9,2 millió, míg a Távol-Keleten, északon és délen egyaránt 28 millió betegséget, megbetegedést jelentettek. Átlagosan - lebonthatjuk a statisztikát - a Földön naponta 4100-an halnak bele a betegségbe. Az is elmondható, hogy Magyarország mindezekkel szemben átoltottsága terén egy rendkívül kedvező mutatókkal rendelkező ország, sokszor példaértékűen mutatnak a közegészségügyünkre ezen a téren. Hazánkban 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen, a BCG-oltás a csecsemőket és a kisgyermekeket védi meg a tbc kórokozója által terjesztett gennyes agyhártyagyulladástól és az egész testre kiterjedő tbc-től.
Persze, volt ebben is egy rossz időszak, ez az elmúlt év nyara, illetve elmúlt év tavasza volt, amikor a beszállító, illetve a gyártó okán egy súlyos hiány lépett fel nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is, amelyet nagyon hosszú idő után, talán túl hosszú idő után is sikerült helyreállítani, és a védőoltásoknak ismételten sikerült minden kórházba eljutniuk. Éppen ezért fokozott figyelemre mindig is szükség lesz. De a védőoltás csak az egyik lehetőség abban, hogy miként tudunk a tuberkulózis ellen védekezni.
A másik a területi egyenlőtlenségeknek, a szociális és egészségügyi állapotban való területi egyenlőtlenségeknek a csökkentése. Sajnos több olyan terület van, és az egyik a választókerületem, a kunhegyesi járás, de ilyen például a borsodi, cigándi, illetve gönci járás is, ahol rendkívül rossz általános szociális, illetve higiéniai körülmények vannak, amelyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy ilyen járványkitöréseket okozhassanak. De például itt az egészségtudatos életmód is a mérések szerint a legalacsonyabb, illetve a legkevésbé kívánatos életmód. Azt is elmondhatjuk, hogy az észak-alföldi régió a második legrosszabb a fertőzések arányában, míg az imént említett, egyébként borsodi járásokat is magában foglaló északmagyarországi régió a harmadik legrosszabb, így ezeken a helyeken, főként ahol elmaradott, szociálisan hátrányos területek vannak, mindenképpen fokozott éberségre van szükség.
Még egy nagyon érdekes aspektusa van a tuberkulózisnak, ez pedig a migránsválság, illetve annak a veszélye, hogy akár hazánkba, akár az európai kontinensre, az egyébként jól védett európai kontinensre ismételten behurcolják a tbc-t. Hiszen vannak olyan nyugati országok, ahol a védőoltás nem kötelező, illetve vannak olyan rések a pajzson, mint a 2014-ben kötelezően megszüntetett szűrés magyarországi példája is, amit - ha így alakul a nemzetközi tendencia - ideje lesz újragondolni és esetlegesen mindenkinek ismételten lehetőséget biztosítani és kötelezővé tenni ismételten a tbc elleni szűrést.
Tehát továbbra is indokolt a fokozott figyelem, és nagyon úgy néz ki, hogy nemcsak a tuberkulózis elleni harc világnapján, hanem mindennap fel kell hívni erre a figyelmet. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me