FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! „Hallasd a hangod! Hangozzon el a te véleményed is az Országgyűlésben!” címmel indított a Jobbik Ifjúsági Tagozata egy kampányt a fiatalok felé. Célunk az, hogy az oktatással kapcsolatos problémák megoldásába a köznevelésben részt vevő közel 1,3 millió fiatal véleményét is becsatornázzuk, mert úgy érezzük, hogy ez a korosztály, ez a generáció az, akinek a hangja a legkevésbé jut el ide, az ő szavait nem hallja meg legtöbb esetben a kormány vagy épp a döntéshozók, és mi ebben szeretnénk segítségükre lenni.
Ismeretes, a Jobbik 2016-ban valódi nemzeti konzultációt hirdetett három témakörben: az oktatás, az egészségügy és a korrupció területén. Ez az a három terület, ahol úgy érezzük, hogy nem várhatunk a 2018-as kormányváltásig, hanem szükséges, hogy már most megtegyünk olyan lépéseket, amelyek akár a kormányt is olyan döntések meghozatalára tudják kényszeríteni, amely döntések javítanak ennek a három területnek a problémáin. A mi, a Jobbik Ifjúsági Tagozata által indított konzultációnk értelemszerűen az oktatás területén szeretné a fiatalok véleményét becsatornázni.
Amellett, hogy a fiatalokkal konzultálunk, értelemszerűen, ahogy a valódi nemzeti konzultációban is szakmai szervezetekkel, civil szervezetekkel, szakértőkkel egyeztetünk, így ezen kampányon belül mi a diákokat képviselő szervezetekkel fogunk konzultációt folytatni.
A kampány keretein belül lehetőséget szeretnénk adni a fiataloknak arra, hogy az oktatás vagy egyébként más, őket érintő problémák kapcsán is elmondhassák véleményüket, és mi, a Jobbik országgyűlési képviselői vállaljuk azt, hogy e problémák, ötletek, vélemények közül minél többet egy-egy parlamenti felszólalásban el fogunk itt mondani annak reményében, hogy az önök részéről ezek meghallgatásra találnak. Úgy gondoljuk, ez fontos abból a szempontból is, hogy a diákok által új szempontok merülhetnek fel a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatban.
Nemcsak az a célunk, hogy a hozzánk eljutott véleményeket továbbítsuk a kormány felé, hanem szeretnénk a beérkezett válaszokat összesíteni, és azt is vállaljuk a fiatalok között legnépszerűbb pártként, hogy e problémák kapcsán folyamatos nyomás alatt fogjuk tartani a kormányt, és szeretnénk elérni, hogy e problémák kapcsán is megtörténjenek a szükséges lépések. Az is célunk, az sem eltitkolt célunk, hogy a Jobbik programját, oktatással kapcsolatos elképzeléseit minél több fiatallal megismertessük.
Azért tartjuk fontosnak ezt a kampányt, mert úgy gondoljuk, hogy a fiatalság az, amely a legnagyobb kárvallottja az elmúlt 25 év Fidesz és MSZP által okozott, a jelenleg is látható, az oktatásban zajló problémáknak, annak a káosznak, aminek nap mint nap szemtanúi lehetünk, amely kapcsán tüntetések, különböző megmozdulások zajlanak, és láthatjuk számtalan konkrét eseten keresztül, hogy milyen nagy problémák is vannak ezen a területen.
Nem akarok ebbe most mélyen belemenni, de a felsorolás szintjén néhányat említenék. A diákok túlterheltek, túl sok az óraszám, túl sok a tananyag, fontos lenne az, hogy a tanárok a saját problémáikkal való foglalkozás helyett inkább a diákok nevelésével tudjanak foglalkozni, de hát sajnálatos módon ők is túlterheltek, ők is rengeteg adminisztratív, bürokratikus teherrel vannak ellátva, ezért ez is a tanítás rovására megy.
Lehetne említeni problémaként a kísérleti tankönyveket. Több száz hibától hemzsegő könyvekből tanítják a mai fiatalokat. Sokszor nem megfelelőek a körülmények, a lehetőségek akár a tanításhoz, akár a mindennapos testnevelésórák megtartásához, de mondhatnám azt is, hogy a változó érettségi vagy épp a felvételivel kapcsolatos szabályozások ellehetetlenítik azt, hogy a fiatalok tudjanak tervezni, és még hosszan lehetne sorolni azokat a problémákat, amiket a köznevelési rendszer fiataljai nap mint nap átélnek, ezért is fontos, hogy őket is bevonjuk a megoldási javaslatok kidolgozásába, ezért is indítottuk ezt a kampányt, hogy meg tudjuk hallgatni az ő szavaikat is.
A kampány keretein belül egyrészt interneten szeretnénk lefolytatni ezt a konzultációt, létrehoztunk egy külön honlapot, a www.jobbikit.hu/hallasdahangod honlapon keresztül is várjuk az észrevételeket, de emellett a Jobbik Ifjúsági Tagozatának tagjai, aktivistái az ország több száz településén százezernél is több szórólap keretében, segítségével fogják (Felmutat egy szórólapot.) eljuttatni a fiatalokhoz a mi véleményünket, és lehetőséget adni, hogy ezeken a kis szórólapokon keresztül is eljuttassák az Országgyűlésbe az ő véleményüket.
Biztatok tehát minden fiatalt, hogy vegyen részt ebben a kampányban, mondja el véleményét, mi pedig vállaljuk azt, hogy ezeket tolmácsolni fogjuk itt az Országgyűlésben, és megpróbáljuk eljuttatni a döntéshozókhoz az ő véleményüket is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me