KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. 1994 óta március 22-e az ENSZ jóvoltából a víz világnapja, tehát holnap lesz a víz világnapja. Mindannyian tudjuk, hogy életünk legfontosabb eleme vagy ha úgy tetszik, vegyülete a víz, hiszen mind szervezetünk, mind pedig a Föld a legnagyobb arányban ezt az anyagot tartalmazza, és enélkül az életünk elképzelhetetlen. Mégis hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani a mindennapjaink során, talán pontosan azért, mert jelen pillanatban még megfelelő minőségben és mennyiségben áll rendelkezésre az ivóvíz, itt a Kárpát-medencében legalábbis.
Azonban nem mindenhol ilyen szerencsések a világon, hiszen egyre több embernek nem jut egészséges és megfelelő mennyiségű ivóvíz. Ez az arány sajnos évről évre egyre növekszik, egyrészt ahogy a Föld lakossága nő, másrészt ahogy a vízbázisok elszennyeződnek és az éghajlatváltozás következtében a kutak kiszáradnak, egyre nagyobb területek válnak sivatagossá, és nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez.
Ennek az évszázadnak talán az egyik legnagyobb kihívása globális szinten, hogy hogyan tudjuk a megfelelő minőségű vizet biztosítani, illetve itt, a Kárpát-medencén belül pedig, hogy hogyan tudunk egy olyan vízgazdálkodást kialakítani Magyarországon, amely egyrészt segít abban, hogy a rendkívül csapadékos időszakokban el tudjuk vezetni azt a belvizet, ami most is óriási nagy problémát okoz nemcsak a szántóföldeken, hanem minden vízzel elöntött területen.
Több ezer hektár van víz alatt talán még jelen pillanatban is, de a nagy februári esőzések során óriási területek kerültek víz alá. Annak idején azok a vízelvezető csatornarendszerek, amelyek ki voltak épülve, már megszűntek. Egyrészt beszántották őket, másrészt betemetődtek. Ma már nincs megfelelő vízgazdálkodás, nincs megfelelő vízelvezetés.
A magyar vízügy az elmúlt évtizedekben mindössze a folyók gátjainak magasítására koncentrált, ami nagyon fontos, hiszen életeket és vagyonokat óvhat meg egy-egy árvíz idején, de messze nem elegendő. Egy komplex vízgazdálkodás ennél jóval többet takar. Takar például olyan intézkedéseket, amelyek nemcsak a nagy mennyiségű csapadék idején történő vízelvezetést szolgálják, hanem például az aszályosabb időszakokban a víz megtartását, tehát egy ezzel ellentétes folyamatot generálhatnának, illetve segíthetnének elő, amely Magyarországon szintén jelen pillanatban rendkívüli módon gyerekcipőben jár. Víztározók nem vagy nem nagyon vannak, és ahol vannak is, ott is maximum az árhullámok ideiglenes eltárolására szolgálnak, nem pedig egy tartósan vízzel borított terület, ahonnan öntözni lehetne, amit akár sport- és rekreációs célokra lehetne felhasználni, és amely növeli az ország vízfelületeinek nagyságát.
Ez tehát az elmúlt évtizedek kormányainak az adóssága, ugyanúgy, ahogy egyébként az ivóvízbázisok védelmének a hiánya is, hiszen egyre gyakrabban hallunk olyan esetekről, ahol az elmúlt évtizedekből itt maradt vagy újabban keletkezett környezetszennyezés a vízbázisokat, az ivóvízbázisokat veszélyezteti vagy éppen szennyezi, ahogy történt az elmúlt években nem egy esetben is. Azt tudni kell, hogy ha nem történnek megfelelő megelőző intézkedések, és egy ivóvízbázis elszennyeződik, akkor azt utána már vagy csak nagyon nagy költségekkel, vagy egyáltalán nem lehet megtisztítani, az a jövő számára elveszett.
Hiába jelen pillanatban még jól áll Magyarország ivóvízkincs tekintetében, ha ezt ilyen felelőtlen módon használjuk, és ennyire nem foglalkozunk azzal, hogy hogyan szennyeződnek el ezek az ivóvízbázisok, akkor bizony megeshet, hogy még nekünk is majd vízbehozatalra kell szorulnunk a jövőben, nem azért, mert megfelelő mennyiségű, hanem mert megfelelő minőségű ivóvíz nem fog a rendelkezésünkre állni.
Ezért fontos évente legalább egyszer, a víz világnapján felhívni a figyelmet arra, hogy bizony ivóvíz nélkül az emberi élet elképzelhetetlen. Azok a területek, ahol elfogy az ivóvíz, előbb-utóbb, de inkább előbb elnéptelenednek, elvándorolnak onnan az emberek, és olyan területek felé indul el ez a migráció, ez a klímaváltozás miatti migráció, amelyek ivóvízben gazdagabbak, mint például a Kárpát-me-dence, mint például Európa egy jelentős része. Ez a jelenlegi migrációnak csak kis részben, de már most is kiváltó oka, viszont a következő évtizedek migrációs hullámainak talán az egyik legfontosabb tényezője lesz az, hogy a világ egyre nagyobb részén nem jutnak az emberek egészséges ivóvízhez.
Kérem ezért a kormányt és kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy szánjunk még nagyobb figyelmet Magyarország ivóvízkincsének védelmére. A Jobbik Magyarországért Mozgalom programjában mindig is kiemelt hangsúlyt kapott a vízgazdálkodás és vízkincsünk védelme. A Jobbik természetesen kormányra kerülve az általam fent említett kérdéseket meg fogja valósítani, és sokkal nagyobb figyelmet fog szentelni az ivóvíz védelme érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
(15.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me