KÉSZ ZOLTÁN

Full text search

KÉSZ ZOLTÁN
KÉSZ ZOLTÁN (Független): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 1945. március 23-án, tehát két nap híján 71 éve olyan háborús gaztett történt a Veszprém megyei Olaszfaluban, ami ma is fáj az ott élőknek. A bevonuló orosz katonák minden indok nélkül meggyilkoltak 32 helyi fiatal férfit. Valamennyien civilek voltak és ártatlanok. Idős Magyar István három fiát vesztette el ekkor. A legidősebb már házas volt, felesége gyermeket várt. Volt olyan áldozat is, aki a kezében kisgyermeket tartott.
Amikor kivezették a menedéket adó pincéből, a kicsit elvették tőle, és azonnal lőttek. Mások egy barlang hasadékában bújtak el, de megtalálták őket, kegyelmet ők sem kaptak. Bár kegyelem nem is járt nekik. Kegyelmet ugyanis a bűnös kaphat, de ők bűntelenek voltak. Az orosz katonai vezetés azóta sem adott magyarázatot, csak annyi hangzott el a parancsnokuk szájából: háborúban minden megtörténhet, tévedés is. Nos, ami az oroszoknak nem több egy tévedésnél, az a túlélőknek be nem hegedő seb. Ami az orosz tisztnek egy odavetett félmondat, nekünk félbeszakított élettörténet, 32 félbeszakított élettörténet.
A település máig nem heverte ki teljesen a traumát. Van olyan asszony, aki az eltelt 71 év során egyetlenegyszer sem tudott belépni abba a majorba, ahol a legnagyobb öldöklés folyt. Az eseményekről dokumentumfilm is készült „Olaszfalu áldozatai” címmel. Ajánlom figyelmébe minden olyan politikustársamnak, akinek kenyere a háborús retorika, az uszítás, és aki olyan ostoba, hogy nem tudja, aki szelet vet, vihart arat.
Ajánlom azoknak is Olaszfalu újkori történetének e szomorú lapjait, akik manapság oktalan reménykedéssel tekintetnek Putyinra. Oroszország ma olyan a demokrácia térképén, mint a szkinhedek a Nemzeti Választási Irodában. Csak az erőt ismerik, szelet vetnek, s mi maradunk majd a viharban. Mert lássuk a tényeket! Lássuk, ki Orbán Viktor legnagyobb példaképe! A Putyin vezette Oroszország fegyverrel avatkozott be a 2008-as grúz-dél-oszét, illetve grúz-abház konfliktusba, majd fegyveres inváziót indított Ukrajna ellen, ahol ma sincs béke. Ukrajna szomszédos ország. Az orosz agresszió miatt a magyar kisebbség tagjait is besorozzák. Putyin emberei a honfitársainkra lőnek.
Az olaszfalui 32 emléke előtt tisztelegve kérem a józan magyarokat, mondjanak jól érthető nemet a keleti veszedelemre. Lássuk be, a történelem során soha semmilyen jót nem kaptunk az oroszoktól. Csak azért, mert a miniszterelnökünknek egy diktátori példakép barátságára van szüksége, ne paktáljunk le az oroszokkal! Csak azért, mert a mostani hatalom számára nincs zsírosabb korrupciós lehetőség az oroszok pénzelte paksi atomberuházásnál, ne akarjunk orosz gyarmat lenni! Nekünk Nyugatra kell tekintetnünk. A Nyugathoz kell tartoznunk. Ezt diktálja a józan ész, ezt példázza történelmünk, ezt üzenik az olaszfalui áldozatok is. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me