MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! „Város és vidéke közös sorson osztoznak, a vidék gerince pedig a mezőgazdaság.” Ez az idézet a Vidéki Térségek Európai Chartájából, 1996-ból származik, és úgy gondolom, hogy ezen elvek mentén sokkal több törvénnyel kellene foglalkoznunk itt az Országgyűlésben. Azért is vállaltam ezt a sorozatot, mert úgy gondolom, hogy mind az Ángyán-jelentések és azok tanulságai, mind pedig ennek az idézetnek a tartalmi része nagyon ritkán kerül kifejtésre itt az Országgyűlésben, miközben nagyon fontos megállapításokat tartalmaznak. Azért is gondoltam, hogy jó lenne Ángyán József jelentéseit kissé bővebben kifejteni az Országgyűlésben, hiszen ő hitelesen tudja megmutatni azt, hogy mégis mi zajlik itt az állami földekkel kapcsolatban, már csak azért is, mert belülről látta, hogyan is rohad a rendszer. Ráadásul, ahogy már említettem, ritkán kerülnek szóba ezek a jelentések, miközben számtalan hasznos információt dolgoznak fel, és sokat idézett ebből korábban a sajtó is.
Azt gondolom, alapvetően azt kellene tisztázni első körben, hogy mi is a probléma úgy általában a földkérdés körül, és miért került ez most reflektorfénybe, miért lett ennyire fontos a föld azoknak a kormányközeli oligarcháknak, baráti köröknek, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a területtel. Azt jól kell látni, hogy a termőföld egyébként nem csupán egy természeti erőforrás, nem csupán egy olyan eszköz, amelyen keresztül aztán, mondjuk, profitot tudunk előállítani, hanem a nemzetek, a helyi közösségek modern kori biztonságát is befolyásolja, és súlyos helyzetekben akár döntő lehet azzal kapcsolatban, hogy egy nemzet egy adott válságot miként képes túlélni. Tehát élelmezési és élelmiszer-biztonsági kérdéseket is felvet, de a víz-, az energiaellátás biztonságával kapcsolatban is sokat beszélünk róla. Fontos a környezetbiztonság szempontjából, és ezért is emlegetjük oly sokszor, hogy miért nem mindegy, hogy a természeti erőforrásaink, rendszereink állapota, használata és birtoklása kinek a kezében van.
A termőföld egyébként Magyarországon még viszonylag jó állapotban van. Sajnos keveset beszélünk arról, hogy nagyjából egy nagyságrenddel csökkent maga a természetes mikroorganizmusok száma, aránya a talajban, így egyfajta talajpusztulásról mindenképpen beszélnünk kell, de ez most nem szegte kedvét azoknak, akik ezen természeti erőforrásra fenik a fogukat. Ilyen formában azt majd egy másik felszólalásban fejteném ki bővebben.
Miből is adódik az érdekkülönbség, az érdekütközés? Egyfelől van a globális tőke és helyi rezidensei, akiket ma már sokat emlegettünk az Országgyűlésben, és vannak a helyi közösségek és a környezet érdekei, ezek szorosan összefüggenek és egymást erősíthetik. A probléma akkor van, amikor az állam, amelyet mi, helyi közösségek csoportja tartunk fenn, a rossz oldalra áll, és dezertál azoktól, akik fenntartják, és átáll a tőke globális vagy éppen helyi rezidensei oldalára.
A Fidesz-kormánynál azt láthatjuk, hogy egyébként a már meglévő korrupció, amely évtizedes hagyományokra tekint vissza hazánkban, erőteljesen megváltozott, és egyfajta 21. századi korrupciót látunk megjelenni, amikor már nem a nokiás dobozok a menők, és nem nokiás dobozokon keresztül lefizetésre az adott döntéshozó, hanem a döntéshozás legkülönbözőbb szintjeire emelik be azok a maffiacsaládok az embereiket, akik el akarják érni az adott érdeket, meg akarják szerezni az adott erőforrást. Kétségtelen, hogy ezt a módszert az elmúlt hat év fideszes kormányzása emelte a csúcsára és tökéletesítette.
(15.20)
Egyébként ez lett az alapja aztán a földspekulációnak is. Ennek is több indítéka van, hiszen van egyfajta élelmiszeripari kilátás, amikor azt látjuk, hogy a Föld globális népessége folyamatosan növekszik. Ez nyilvánvalóan azt hozza magával, hogy egyre több élelmiszerre van szükség, és ilyen formában megnőtt ezért is ennek a természeti erőforrásnak az értéke.
A monopolhelyzet, amit kialakított az a néhány nagy érdekkör Magyarországon, mindenképpen veszélyes, nemcsak egyébként a termőföldből élő kisebb szereplőkre, hanem bizony a magyar nemzet egészére is. Ezért is volt számunkra nagyon fájó és érthetetlen, amikor nyáron - már lassan egy évvel ezelőtt lesz - a kormány kitalálta, hogy el fogja adni a maradék természeti erőforrását is az állam, és megszabadul ezektől a termőföldektől.
Ez a fajta liberalizációs folyamat egyébként nem most kezdődött el, hiszen a Medgyessy-kormány idején is már láttunk erre vonatkozóan lépéseket, illetve a jövőre vonatkozóan is elég aggályos jeleket hallottunk, hiszen állítólag az erdő lesz a következő természeti erőforrás, amit a kormány kalapács alá fog venni, de ezekről majd egy következő napirend utáni felszólalásomban fogok bővebben szót ejteni. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me