SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm, és köszönöm külön a szót is. Tisztelt Országgyűlés! 1994. március 22-én Szegeden hunyt el ifjú dr. Tildy Zoltán természetfotós, természetvédő, természetfilmes, és halálának évfordulója alkalmából kívántam a parlamentben megemlékezni munkásságáról.
1917-ben Dombóváron született, ahol a család felmenői között a nagypapát 1919-ben végezték ki, miután a dombóvári direktórium tagja volt, és nyíl-ván-valóan ezzel a hagyománnyal, ezzel az örökséggel kezdte meg életpályáját. Az Alföldre telepedvén Szeghalom település őrzi hűen emlékét Tildy Zoltánnak, a művész édesapjának, aki kisgazdapárti politikusként először miniszterelnök, majd pedig köztársasági elnök lett. Az ő fia az 1917-ben megszületett ifjú dr. Tildy Zoltán, aki szintén kisgazda politikusként kezdett el ténykedni, és jó néhány esetben újságírói tevékenységgel találkozhatott vele a közvélemény.
Miután Szeghalmon a gimnáziumát elvégezte, a nagyváradi egyetemen szerzett államtudományi doktorátust, jogász lett, és így kezdte el természetvédő, természetfilmes munkáját. Jó ideig hányattatott lett a sorsa édesapjának politikai öröksége miatt, többek között 1944-ben édesapja helyett a Gestapo is letartóztatta, és fogságban is tartotta egészen Horthy kiugrási kísérletéig, amikor megmenekült és így került ki. Ezt követően a magyar erdészet ügyével kezdett foglalkozni, jogszabályjavaslatokkal, az erdészet vezetésével próbált a magyar erdők érdekében, a csonka Magyarország erdeinek megmentéséért ténykedni. Majd erdészeti pályájának kiteljesedése volt az, amikor 1950-ben megkezdhette a természetvédelmi vonatkozású munkáját.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me