SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A pártállam bukása után 26 évvel még mindig viták folyhatnak Magyarországon arról, hogy el kell-e takarítani köztereinkről, közintézményeink homlokzatáról az emberi történelem leggyilkosabb ideológiája, a kommunizmus létrejöttét és működését segítő személyek neveit. Szegeden ez már megtörtént, hiszen már nem viseli a kommunista rendőrgyilkos, Ságvári Endre nevét az egyetem gyakorló gimnáziuma. Büszke vagyok arra, hogy ehhez az átnevezéshez személyes fellépésem is hozzájárult.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Dunai Mónika, aki egyedül itt van! Viszont az önök polgári Magyarországába sajnos a mai napig is belefér az, hogy egy kommunista tömeggyilkosról, az ÁVH-t létrehozó Rajk Lászlóról Budapesten felsőoktatási szakkollégium legyen elnevezve; belefér az, hogy a kegyetlen kádári megtorlást is keveslő Biszku Béla két, azaz kettő év felfüggesztett börtönbüntetést kapott nemzetellenes rémtetteiért.
(15.30)
A többi kommunista bűnös elszámoltatásáról, luxusnyugdíjuk megvonásáról, az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról és a továbbra is létező Szamuely Tibor terek és Vörös Hadsereg utak átnevezéséről már nem is beszélve.
Tisztelt Országgyűlés! Sajnos, az olyan kényes kérdésekben sem halad a vörös múlttal való leszámolás, mint Nagy Imre és az ő történelmi szerepe. A 120 éve született Nagy Imréről társadalmunkban ma egyoldalúan pozitív kép él. Ezt táplálja többek között az MTA állásfoglalása, elfogadhatatlanul egyoldalú állásfoglalása, miszerint, idézem: „Megtisztelve érezheti magát az a közterület, amely nevét viseli.” Ez az állásfoglalás ugyanakkor egyetlen szót sem ejt Nagynak a szovjetunióbeli működéséről és arról, hogy a szovjet terrorszervezet, a Cseka tagja volt; nem beszél Nagy Imrének a második világháború utáni magyar demokratikus kísérlet szétverésében végzett munkájáról, padlássöprő, begyűjtési miniszterségéről vagy a magyarországi németek embertelen és brutális kitelepítése során végzett tevékenységéről; csak a magyarországi kommunista rendszer megreformálására tett kísérleteiről szól, pedig életpályájának ezek a tények is elválaszthatatlan részei.
Tisztelt Képviselőtársam! Mondjuk ki, Nagy Imre ízig-vérig kommunista volt, így célja is pontosan ugyanaz volt, mint elvbarátainak: a magyar társadalom totális átalakítása, a szovjet modell szolgai lemásolása, csak Rákosihoz képest valamennyivel lassabban.
A Tildy-kormány belügyminisztereként ő nyújtotta be a magyarországi német nyelvű lakosság kollektív bűnösségén alapuló áttelepítési rendeletet, amelynek következtében brutális, a zsidóság deportálására emlékeztető módon fosztottak ki és üldöztek el ősei földjéről több mint 200 ezer magyarországi németet.
Bár a belügyminiszteri posztot 70 évvel ezelőtt, 1946. március 18-án át kellett adnia a jó elvtársának, Rajk Lászlónak, bukását követően megtarthatta képviselői mandátumát, és nagy elánnal vetette bele magát a demokratikus politikai erők, különösen a Kisgazdapárt szétverésébe.
A fordulat évében, 1948-ban kinevezték a Közgazdaság-tudományi Egyetem Agrárpolitikai Tanszékének vezetőjévé, 1950-ben így levelező, 1952-ben pedig már rendes tagjai közé is megválasztotta politikai utasításra a Magyar Tudományos Akadémia, természetesen annak ellenére, hogy a tagság egyetlen kritériumát teljesítette volna. Nagy Imre ugyanis a mai viszonyok között nyolc általánost, fél év gimnáziumot és egy év kereskedelmi iskolát végzett. Három agrártudományi munkájának kétes értéke is csupán abban mérhető, hogy orosznyelv-tudása miatt ő tudta a legaktuálisabb Sztálin-idézetekkel telepakolni a publikációit. Életében összesen három könyve jelent meg, amelyek közül egy politikai beszédeit tartalmazta. A kérdés mindezek után csupán az, hogy miként lehet Nagy Imre máig teljesen érdemtelenül az MTA tagja, és mikor fosztják már meg végre ettől a címétől.
Tisztelt Országgyűlés! Nagy Imre 1952-ben begyűjtési miniszterként szignózta azt a padláslesöprési rendeletet, amely parasztok tíz- és százezreinek az életét tette tönkre. Mindezek ellenére máig található Budapesten Nagy Imre tér, általános iskola és művelődési központ is, utcák és terek viselik nevét szerte az országban. Ahogyan azonban Rajk Lászlót, úgy Nagy Imrét sem mentesíti korábbi rémtetteinek felelőssége alól az a tény, hogy az általuk létrehozott gyilkos gépezet végül ellenük fordult, és saját maguk is a rendszer áldozataivá váltak. Csak remélni tudom, hogy teljes életpályájának, brutális intézkedéseinek fényében rövidesen Nagy Imre munkásságát is alaposan átértékelhetjük majd, ezzel pedig újabb lépést tehetünk a kommunizmus máig velünk élő szellemének megsemmisítése felé.
A balliberális véleménydiktátorok szerint hiába volt nagyszerű tudós és tett sokat a magyar oktatásért és kultúráért Hóman Bálint, az egész életpályáját kell figyelembe venni. Adódik a kérdés, vajon Nagy Imre esetében miért nem teszünk, tesznek ugyanígy.
Magam úgy gondolom, hogy Nagy Imre pár hétig vagy talán inkább csak pár napig élt és viselkedett úgy, hogy arra az utókor pozitívan tekinthessen. Ezt leszámítva egész életében egy megvetendő, gonosz és sötét lelkű kommunista volt. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me