VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarországnak, ha szerencséje volt, akkor igazán az volt a szerencséje, hogy 2004-ben közös bölcsességgel úgy döntött, hogy az Európai Unió tagállamaként szeretne létezni és dolgozni. Ennek a döntésnek egyik fontos következménye az, hogy lehetősége van olyan források igénybevételére, amelyek módot és lehetőséget adnak a fejlődésre, a fejlesztésre.
Éppen ezért különösen nagy a jelentősége annak, hogy ezt milyen módon használjuk fel. Közös értékek is keletkeznek így, ilyen újságot szívesen kiad a kormány, amelyben az első három oldalon Lázár János urat látjuk, előbb távolról, majd közelebbről, majd még közelebbről. (Felmutatja.) Ezeknek a közös értékeknek a megszerzését, elérését azonban láthatóan különböző módon értékeljük vagy különböző módon gondolja a kormány és akár gondolom én. Egy konkrét projekten szeretném bemutatni, hogy mi az, ami önök csinálnak. Ennek országos jelentősége van, ezért indokolt erről itt és most szólni.
Ennek a projektnek több mint 300 ezer érintettje van, 66 település érintett abban, hogy Békés megyében egészséges ivóvízhez lehessen jutni. Ez a projekt kezdetben 13 milliárd forint volt, majd hirtelen, miután az első pályázati kiírás eredménytelenné vált, 33 milliárd forintra emelkedett fel, és így már Mészáros Lőrinc is helyet és lehetőséget kapott abban a konzorciumban, amely elnyerhette ennek a projektnek a kivitelezését. Ennek a projektnek a kivitelezésében nemcsak Mészáros Lőrinc, hanem a Fidesz képviselői is jelen vannak, és a kivitelezés folyamatát 2015. szeptember 30-ára ígérték, hogy befejezik. Öt évvel késtek már akkor is, amikor ezt elkezdték, de szeptember 30-ára a múlt évben sem sikerült befejezni.
Tisztelt Ház! A kezemben van az a szerződés, ami azt bizonyítja, hogy a szeptember 30-ai határidő után napi 5 millió forint kötbért köteles fizetni a vállalkozó akkor, ha ezt a munkát nem végzi el. A munka láthatóan ma is zajlik, és az igazi kérdés az, hogy ezt a forrást december 31-éig hogyan hívhatták le és hogyan fizethették ki számukra. Lázár János mindvégig büszke volt arra, hogy a 100 százalékos kifizetés megtörtént december 31-éig. Ha és amennyiben ez a projekt is benne volt, akkor le kellett igazolni képviselőknek, polgármestereknek, akik ma közfelháborodás tárgyai egyébként, hogy hogyan adhatták a nevüket félmunkához, hogyan igazolhatták azt le, hogy ezt a munkát elvégezték, miközben ma sárban, gödrökben botorkálnak az utcákon Békéscsabától Szarvason át számos, mint említettem, 66 településen.
Ez a kivitelezési munka láthatóan dugába dőlt. Még akkor is így van, ha egyébként menet közben a hatóság, mondjuk úgy, sietett Mészáros Lőrinc segítségére azzal, hogy a törvényben előírt 6 hónapos próbaidőt lecsökkentette 1 hónapra, majd ezt az 1 hónapot sem tudták biztosítani. A próbaidő 3 napja alatt számtalan probléma derült ki. Az igazi kérdés természetesen az, hogy 33 milliárd forint elköltése után lehetősége lesz-e a Békés megyei polgároknak, 300 ezer embernek, hogy egészséges ivóvízhez jussanak hozzá arzénmentesítésről van szó -, vagy továbbra is kockázatban vannak, és továbbra sem felel meg az Európai Unió és a magyar szabályok előírásainak mindaz, ami történt.
Természetesen a normális dolog az lenne, ha a magyar hatóságok, vagy ha máshogy nem megy, mivel itt a hatóságok láthatóan közreműködnek a törvénysértésben, akkor a legfőbb ügyész az, aki ebben az ügyben közbelép. A legfőbb ügyész azonban hallgat. De most már nemcsak a sajtóból, hanem a parlament jegyzőkönyvéből is értesülhet, és ennek megfelelően elvárom tőle, hogy a vizsgálatokat itthon folytassák le, és azt vizsgálják ki, hogy mindezt a pénzt, ezt a hatalmas forrást Magyarország legnagyobb projektjében mire, hogyan költötték el, hogyan használták fel, és eredményesen történhetett-e mindez. Mert láthatóan mindaz, ami munkát elvégeztek, nem fejeződött be. Éppen ezért szólni kell sok-sok ember érdekében. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me