NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Ennek nagyon örülök, elnök úr, és annak is, ha az időt most kezdik el számítani.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Miután Magyarországon a népességfogyás a 2014. évi 35 ezerrel szemben 2015-ben 40 ezerre nőtt, a Jobbik ismét komolyabb népesedéspolitikai lépéseket szorgalmaz. Legutóbb benyújtottuk a gyermekneveléshez szükséges termékek áfaterhének 5 százalékra csökkentését célzó törvényjavaslatunkat is, de önök sajnos lesöpörték, marad az uniós rekordnak minősülő 27 százalékos áfa ez esetekben is.
A kormány sajnos többszöri kérésünkre sem mondta ki, amit a Jobbik programjában viszont leszögezett, hogy a magyarság legsúlyosabb problémája minden más nehézséget felülmúlva a katasztrofális demográfiai helyzet, ami miatt radikális változás nélkül nemhogy a nyugdíjrendszer, de az egész államháztartás fenntarthatatlan. A kormánynak szembe kellene végre néznie egyrészt a társadalom elöregedésével, másrészt a cigányság népességrobbanásával és az aktív korú, dolgos magyarok közel egymilliós számban történő Nyugatra emigrálásával is, ami miatt a hivatalos KSH-adatoknál valójában jóval rosszabb a helyzet. A Jobbik elismeri és támogatja a kormány családpolitikai erőfeszítéseit, amelyek ugyanakkor, azért lássuk be, kevésnek bizonyultak. Ezért szorgalmazzuk az első gyermek születésének nagyságrendileg nagyobb támogatását, a főállású anyaság támogatásának kibővítését és a párhuzamosan munkát választók számára az önök által bevezetett bölcsődei gondozási díj eltörlését.
Sürgetőnek tartjuk kiszámítható, a nyugdíjrendszerhez hasonlóan inflációkövető családtámogatási rendszer megteremtését és a népbetegségnek minősülő meddőség miatt a lombikbébiprogram fokozottabb támogatását is, valamint a szülészeti ellátás hu-ma-nizálását, amiért tegnap több százan felvonultunk a „Más állapotot a szülészetben” nevű civil kezdeményezés keretében.
Sok javaslatunk közül kiemelném még a népesedési kerekasztal által is szorgalmazott szülői életjáradék bevezetését, hogy a gyermek személyi jövedelemadójából automatikusan támogassák a szüleiket. Valamilyen módon jó volna a nyugdíjrendszerben is elismerni a gyermekvállalást.
A Jobbik tehát az egyre erősödő ütemű népességfogyás megállítását szorgalmazza, az a kérdésem azonban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a kormány belátja-e, hogy elégtelenek a családpolitikai erőfeszítései, hajlandó-e az előbbi javaslatok legalább némelyikének elfogadására. (Az elnök ismét csenget.) Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me